Betalkort är bankkort som inte är kopplade till ett konto utan till en kredit. Samtliga köp som genomförs med ett betalkort samlas på en gemensam faktura som skickas hem till kortägaren månadsvis. Fakturan måste betalas i sin helhet innan förfallodatum. Krediten som är ansluten till ett betalkort har en förbestämd kredittid som inte går att förlänga. Därmed går det inte att delbetala eller skjuta upp en del av betalningen med ett betalkort, utan det totala fakturabeloppet måste betalas innan fakturan förfaller.
Krediten som tillhör betalkort är vanligtvis mycket hög och kan i vissa fall vara obegränsad. Men eftersom den fullständiga krediten måste betalas är det viktigt att vara medveten om att inte spendera mer än vad man har råd att betala tillbaka när fakturan kommer.
Vid transaktioner fungerar betalkort på samma sätt som för kreditkort, alltså att köpet betalas via en kredit som är kopplat till kortet. Krediten fungerar som att banken lånar ut pengar och betalar för dina köp. Samtliga transaktioner som gjorts med kortet samlas på en faktura. När du betalar fakturan betalar du tillbaka krediten till banken och lånet är därmed avbetalt. Eftersom hela fakturan betalas direkt tillkommer ingen ränta på krediten. Detta skiljer sig från exempelvis ett kontokort där köpet betalas direkt genom att pengar dras från det bankkontot ditt kortet är kopplat.
Eftersom fakturan måste betalas i sin helhet finns det ingen risk för extrakostnader när man använder betalkort. Detta eftersom det inte kan tillkomma någon ränta på uppskjutet belopp. Däremot kan det fortfarande tillkomma andra kostnader som exempelvis aviavgift eller årsavgift.
Du kan även ha ditt betalkort i mobilen. Förutom att majoriteten av korten erbjuder kontaktlös betalning, även kallat blipp, går korten att kopplas samman med ett flertal betalningsfunktioner i mobilen. Genom att välja ett kort som är kompatibelt med Samsung Pay, Google Pay eller Apple Pay kan du lägga in ditt betalkort i mobilen. I dagsläget är det mer regel än undantag att kort går att anslutas via minst en av de olika Pay-varianterna.
Både varianter av kort är försedda med en kredit. Den stora skillnaden mellan korten är att fakturan för kreditkort kan delbetalas. Anledningen till att många väljer att använda sitt kreditkort som betalkort är att de vill undvika att betala räntekostnader. Genom att betala kreditkortsfakturan i sin helhet innan förfallodatum tillkommer inga extra räntekostnader och kreditkortet fungerar således som ett betalkort.
I vissa fall är det möjligt att använda betalkort utan kredit. Detta eftersom många betalkort går att ladda med pengar. Det fungerar genom att du gör en inbetalning till kortet i förtid. På så vis kommer du i första hand endast använda de pengar som redan finns på kortet. Väljer du ett betalkort som erbjuder sparränta har du möjlighet att få ränta på de belopp som inte förbrukas på kortet. Därmed kan du till och med spara pengar med ditt kort.
Det går även att använda debetkort som betalkort utan kredit. Med debetkort behöver kortägaren sätta in pengar på kortet i förhand, det är sedan endast det insatta beloppet som kan användas för att genomföra köp.
Revolut är ett gratis debetkort, det vill säga ett betalkort utan kredit. Kortet passar bra för dig som reser mycket då det inte har något valutapåslag så länge du handlar för mindre än 10 000 kronor per månad i andra valutor än svenska kronor. Även bankomatuttag är gratis upp till 200 euro i månaden. Du kan också handla med forex eller kryptovalutor i Revoluts smidiga app.
Det finns ett stort urval av betalkort för barn som är utrustade med funktioner som underlättar för hela familjen. Betalkort för barn är vanligtvis anslutna till en app där föräldrar enkelt kan hålla koll på de transaktioner som utförts med kortet, därtill kan även begränsningar tillsättas. Dessa begränsningar kan exempelvis inkludera att kortet har beloppsbegränsningar eller att kortet spärras från att användas utomlands eller på nätet. Ungdomar som tillges ett betalkort får möjligheten att lära sig hantera pengar medan föräldrar smidigt kan hålla koll på utgifterna.
Det är vanligt att välja ett betalkort som företagskort. Att använda ett betalkort som företagskort är särskilt förmånligt på grund av att korten erbjuder kredit samt att kreditgränsen vanligtvis är mycket hög. På så vis behöver verksamheten inte kontinuerligt säkerställa att korten som används av medarbetare har tillräckligt med pengar eller kredit. Företag riskerar heller inga extra räntekostnader då fakturan måste betalas direkt.
Betalkort kan även tecknas av privatpersoner som inte vill riskera att betala ränteavgifter. Att välja ett betalkort lämpar sig för personer som vet med sig att de alltid kommer betala hela fakturan för kortet i tid. Alltså personer som inte kommer nyttja möjligheten att delbetala en faktura eller skjuta upp förfallodatum på en faktura.
När du jämför betalkort finns det flera faktorer att se ta hänsyn till för att hitta bäst betalkort.
Räkna på årsavgiften när du jämför olika kort. I många fall kan det kännas som en självklarhet att välja ett gratis betalkort. Med ett gratis betalkort får du förmånen av att inte behöva betala något för att äga kortet. Däremot kan det finnas betalkort med årsavgift som även är utrustade med förmåner som väger upp för årsavgiften. Planerar du att inte använda ditt kort regelbundet rekommenderar vi att prioritera ett gratis betalkort. På så vis behöver du inte betala en extra kostnad för ett kort som inte nyttjas till fullo.
När du jämför betalkort bör du även se över kortets övriga eventuella avgifter. Dessa kan bland annat inkludera aviavgift, uttagsavgift, valutapåslag, förseningsavgift osv. Ämnar du att använda kortet mycket utomlands? Då kan det exempelvis vara fördelaktigt att välja ett betalkort utan valutapåslag. Genom att jämföra kortens samtliga avgifter kan du skapa en tydlig bild över vad kortet kan komma att kosta dig.
Hur länge kortets kredit får nyttjas innan den måste betalas tillbaka i fullo varierar från kort till kort. Vanligtvis sträcker sig kredittiden mellan 30-60 dagar. Föredrar du att ha lite längre tid på dig att betala din faktura kan det vara värt att välja ett kort som erbjuder en längre kredittid.
Se till vilken kreditlimit som finns när du jämför olika kort mot varandra. Planerar du att göra dyra inköp med kortet kan det lämpa sig att ha en större kreditgräns. Däremot är det viktigt att komma ihåg att inte nyttja en större kredit än vad du har råd att betala.
Jämför kortens olika förmåner mot varandra för att hitta det kortet som passar just dig. Se över vilka försäkringar som ingår med kortet och fundera över om det är försäkringar som gynnar dig. Det kan kännas som en självklarhet att välja ett betalkort med bonus eller ett kort med höga rabatter, däremot måste du jämföra vart dessa förmåner erbjuds. Erbjuder kortet bonuspoäng på köp som du regelbundet genomför? Erbjuds rabatter eller cashback i butiker där du vanligtvis handlar? Om inte - kan det vara värt att välja ett annat kort.
När du jämför betalkort kan det vara fördelaktigt att se över hur anpassningsbart kortet är. Med anpassningsbart menar vi exempelvis, hur smidigt det är att höja kreditgränsen på kortet, hur du ansluter ditt kort till i mobilen eller om det går att få ett extrakort till ditt betalkort.
Är du ute efter ett nytt betalkort och vill hitta det bästa på marknaden? Då har du hamnat rätt! Vi jämför nämligen alla Sveriges betalkort för att hjälpa dig som besökare att hitta rätt. Vi vill hjälpa dig hitta det betalkort som passar dig bäst utifrån dina behov och krav. Därför har vi sammanställt de bästa betalkorten i listan nedan.
Resurs Classic är ett av marknadens bästa betalkort 2024 på grund av kortets generösa räntefria betalningstid. Med kortet har du upp till 60 räntefria dagar att ta del av innan du behöver betala för ditt köp. Du kan även betala räkningar med kortet samt koppla det till både Apple Pay och Google Pay.
Detta betalkort kräver ingen kreditupplysning av UC vid ansökan. Detta är eftersom betalkortet är en aggregator för alla dina övriga kort. Detta innebär att du endast behöver ha med ditt Curve-kort när du ska handla, istället för att ta med dig hela plånboken.
Curve X är en uppgradering av gratiskortet Curve. Detta är ett smart kort att använda om du använder flera olika betalkort. Med detta kort kan du dessutom undvika uttagsavgiften och valutapåslaget. De första 30 dagarna med Curve X får du dessutom 1% cashback på alla dina köp.
Coop Mastercard är främst ett kreditkort för Coop-medlemmar. För att skaffa Coop Mastercard behöver du först vara medlem men även du som inte ofta handlar på Coop kan dra fördel från kortet. Poängen du samlar kan du antingen utnyttjas på Coop eller hos någon av deras partners. Det ingår dessutom flera trygga försäkringar när du handlar med kortet.
Det är många olika delar att ta hänsyn till när du jämför betalkort. För att lättare kunna jämföra olika kort mot varandra kan det vara bra att klargöra vilka förmåner och villkor som är viktigast för dig. Vill du exempelvis betala så lite avgifter som möjligt kan ett gratis betalkort utan aviavgift vara passande. Vill du tjäna poäng på köp som genomförs med kortet kan ett betalkort med bonus vara lämpligt för dig.
Jämför betalkortets avgifter i förhållande till de förmåner som kortet erbjuder. I många fall kan förmånerna överstiga en eventuell årsavgift. Utgå alltid från vad som gynnar just dig mest utifrån dina befintliga köpvanor. Genom att jämföra flera kort mot varandra kan du vara säker på att du hittar det bästa betalkortet för just dig.
Håkan är en erfaren skribent på Kreditkort.com sedan 2021. Håkan fokuserar på att skriva recensioner av kreditkort, skapa informativa guider och publicera nyheter om krediter och kort. Han bygger sina djupa kunskaper inom privatekonomi på både utbildning och praktisk erfarenhet, och testar ofta de kort han recenserar för att få förstahandsinformation.