Hur skaffar man en digital plånbok?

En digital plånbok kan laddas ner som en app till mobiler, surfplattor, smarta klockor eller andra wearables. De vanligaste apparna är Apple Pay som fungerar till Iphone och övriga produkter från Apple, Google Pay som fungerar till telefoner och andra enheter som använder Android och Samsung Pay som fungerar tillsammans med produkter från Samsung. Dessa appar kommer också förinstallerade om du köper en ny telefon eller surfplatta.

När du väl har appen kan du logga in i den med ditt Google, Apple respektive Samsung-konto. Har du en annan app än Apple, Google eller Samsung Pay kan du behöva skapa ett nytt konto specifikt för denna. Nästa steg är att lägga till de kort du vill att betalningarna ska göras från. Detta görs genom att du scannar kortet med mobilens kamera för att sedan bekräfta med hjälp av bankID eller annan säkerhetslösning som ditt kort har för digitala köp.

De flesta kreditkort och debetkort är numer kompatibla med digitala plånböcker och det går även bra att koppla digitala kort. De digitala plånböckerna har stöd för alla kort, vilka kort som fungerar och inte bestäms därmed av kortutgivarna. I våra kortrecensioner framgår alltid vilka plånböcker som fungerar ihop med ett visst kort. Du kan lägga till flera kort i de digitala plånböckerna. I så fall väljer du vid varje transaktion vilket av korten som ska användas.

digital plånbok

Digitala plånböcker till klockor och andra wearables

Att betala med sin smarta klocka blir allt mer populärt då många uppskattar att slippa ta med mobil och plånbok på löpturen eller promenaden. Garmin och Fitbit, två av de populäraste tillverkarna av elektronik för träning, har utvecklat sina egna digitala plånböcker; Garmin respektive Fitbit Pay. De flesta andra wearables fungerar ihop med någon annan plånbok – kolla vilken innan du bestämmer dig. Du kopplar din wearable till plånboken genom att scanna en medföljande QR-kod och verifiera med en kod. 

Digitala plånböcker till klockor och andra wearables

Hur betalar man med en digital plånbok?

En digital plånbok kan användas online i de flesta butiker samt i alla fysiska butiker där kontaktlösa betalningar är möjliga. Betalar du online går det att välja digital plånbok när du kommer till kassan. Du slipper då fylla i dina kortuppgifter. Med de flesta plånböcker måste du däremot identifiera dig en extra gång för utökad säkerhet. Detta kan ske med till exempel bankID, touchID (fingeravtryck) eller ansiktsigenkännig.

Betalar du i en fysisk butik öppnar du appen och blippar sedan med telefonen precis som du blippar ett kort vid kontaktlös betalning. För större köp (400 kronor eller uppåt) behöver du även slå in kortets kod i appen för att köpet ska godkännas. Vissa bankomater har också stöd för kontaktlös betalning vilket möjliggör kontantuttag med hjälp av din digitala plånbok.

digital plånbok

Fördelar med en digital plånbok

Att ha en digital plånbok har många fördelar. Här är de viktigaste:

  • Om du näthandlar slipper du resa dig, leta rätt på plånboken och fylla i dina kortuppgifter – all nödvändig information finns redan inlagt!
  • Handlar du fysiskt slipper du ta med din vanliga plånbok. Extra praktiskt är det om du har en smart klocka. Om du till exempel är ute och löp- eller cykeltränar kan du alltså både tracka din träning, lyssna på musik, svara på telefonsamtal och betala med en och samma smidiga produkt.
  • Det är säkrare än vanliga kort. Mer om det nedan!
  • Du kan ha flera kort i en app och välja vilket du vill betala med vilket gör att du kan använda dina kort på ett optimalt sätt.

Finns det några nackdelar? 

Som med all teknisk utveckling finns det såklart nackdelar med digitala plånböcker. Här är några:

  • De accepteras ännu inte överallt. Små butiker eller restauranger, framförallt utomlands, har inte kortterminaler med stöd för kontaktlösa betalningar och du kan därför bli strandsatt om du inte har ett vanligt kort eller kontanter tillgängligt.
  • Du kan få slut på batterier. En av de främsta fördelarna med en vanlig plånbok är att den aldrig behöver laddas. Den digitala däremot fungerar såklart inte om enheten den är kopplad till är avstängd.

Hur säkra är digitala plånböcker?

När du handlar med ditt virtuella kreditkort eller debetkort genom den digitala plånboken skapas ett tillfälligt elektroniskt kortnummer. Detta kallas för att kortnumret tokeniseras. Det är det tokeniserade numret, och inte det riktiga, som sedan delas med butiker när du handlar. Detta gör att det blir svårare för bedragare att komma åt dina kortuppgifter och använda dem till andra transaktioner.

En säkerhetsrisk med digitala plånböcker är förstås att någon kan ta din telefon och logga in i appen. Det är därför viktigt att du är noggrann med dina koder, både för att komma in i telefonen och i den digitala plånboken. Helst bör du använda fingeravtryck eller ansiktsigenkänning. Detta krävs också för att du ska kunna använda vissa digitala plånböcker.

Om olyckan är framme och du blir av med din telefon är det viktigt att du direkt spärrar din digitala plånbok. Eftersom kortuppgifterna är skyddade genom tokeniseringen kan du dock fortsätta använda dina kort. Blir du däremot av med ett bankkort och spärrar detta kommer det också att spärras i den digitala plånboken.

digitala plånböcker

Sandra har skrivit texter för Kreditkort.com sedan 2022. Hon älskar att skriva och har dessutom en bakgrund inom lån och kreditbedömning. Detta har gett henne insikter i hur det går till bakom kulisserna när kreditkort och lån beviljas, något som hon haft stor nytta av som skribent. Sandra är dessutom själv en person som ofta beskrivs som sparsam (för att inte använda ordet snål) och hon brinner för att hjälpa andra att förbättra sin privatekonomi. 

Senast uppdaterad Nov 22, 2023