Ett bankkort, eller betalkort som det också kallas, är ett kort som kan användas för betalningar och kontantuttag och som är kopplat till ett bankkonto. Dessa kort är debetkort – det måste alltså finnas förinsatta pengar på kontot för att de ska gå att använda. Detta gör dem lämpliga för barn då föräldrar enkelt kan sätta in exempelvis veckopengen på kortet. Eftersom personer under 18 år ej är myndiga och kan ingå ekonomiska avtal skiljer sig betalkort för barn från dem för vuxna på ett par punkter;
För att kunna hantera ett bankkort måste ett barn ha förstått grunderna i hur pengar fungerar. Till exempel måste barnet förstå att pengar som använts till konsumtion inte kan användas igen och att när det är tomt på kontot som hör till kortet så kan inga fler köp göras. Barnet måste också kunna läsa och räkna samt förstå och följa de regler som du som förälder sätter upp. När detta sker är olika för olika barn beroende på deras mentala utveckling. Det finns därför inget generellt svar på frågan om när det är dags att skaffa bankkort till ett barn. Många tycker att tolv år är en lämplig ålder medan andra barn får betalkort redan i åttaårsåldern.
Att ge sitt barn ett bankkort har både fördelar och nackdelar. De vanligaste sammanfattas här:
När du väl bestämt dig för att skaffa ett kontokort till ditt barn är processen att skaffa det enkel. Enklast blir det om du väljer ett kort från den bank där du själv är kund. Du som förälder är den som ansöker om kortet och är ni två vårdnadshavare måste båda ge sitt samtycke. Kortet kan oftast beställas genom en digital ansökan men den exakta processen ser såklart olika ut beroende på kortutgivare.
När kortet väl kommit kan det börja användas så fort du fört över pengar till det. Innan du gör det bör du dock först se över hur du vill att kortet ska kunna användas. De flesta kort ger dig möjligheten att sätta en maxgräns på hur mycket pengar som kan spenderas per dag samt ställa in om kortet ska kunna användas online eller till kontantuttag. Innan barnet får kortet är det också viktigt att du förklarar ordentligt hur det fungerar, hur mycket pengar du sätter in och hur länge det är tänkt att dessa ska räcka. Du bör också förklara att du som förälder kan se exakt hur barnet väljer att spendera sina pengar.
Till de flesta kort hör en app, både till föräldern och barnet själv. I föräldrarappen kan du se alla barnets transaktioner och smidigt föra över pengar. I barnappen ser barnet saldo samt vilka transaktioner det gjort. Många appar har dessutom en rad andra funktioner som syftar till att lära barnet om privatekonomi, som möjligheten att sätta upp sparmål och göra budget. I flera appar kan föräldrarna också lägga in små jobb som barnet kan göra, till exempel att plocka ur diskmaskinen, och belöna dessa med pengar efter att barnet laddat upp en bild på det utförda arbetet.
Om du skaffar ett konto till ditt barn är det hos många banker möjligt att samtidigt skaffa swish och bankID. Detta tycker många föräldrar är en bra idé då Swish är ett mycket smidigt sätt att betala och ta emot pengar på. BankID är ett krav för att det ska gå att använda swish och dessutom är det bra att barnet lär sig att använda denna tjänst för inloggning. Många banker har en åldersgräns på tio eller tolv år för swish. För extra säkerhet kan du också ställa in så att barnet endast kan ta emot swish samt sätta en beloppsgräns för hur mycket som kan swishas per gång och per vecka.
Det finns ingen generellt giltig summa som är lämplig att ge i månadspeng till barn i en viss ålder. Dels eftersom olika familjer har olika ekonomiska förutsättningar, och dels eftersom barnets mognad och förmåga att hantera pengar är ytterst individuell. Vad som är lämpligt för en familj kan också ändras över tid, beroende på förändringar i familjens ekonomi och barnets behov och önskemål.
En bra idé kan vara att prata med föräldrar till barnets kompisar och ta reda på hur mycket månadspeng de ger sina barn. Detta kan ge en indikation på vad som kan vara lämpligt att ge i månadspeng för barn i samma ålder och i samma område samt ge dig ett motargument om barnet hävdar att ”alla andra får mer”. Sveriges storbanker brukar också göra undersökningar bland sina kunder om vad deras barn får i månadspeng. Resultatet är väldigt varierande men ser ut ungefär så här:
7-10 år: 50-200 kr
11-13 år: 150-350 kr
14-16 år: 400-1250 kr
Det mest naturliga alternativet till bankort för barn och ungdomar är kontanter. Framförallt för yngre barn finns det en pedagogisk poäng med att låta det använda fysiska pengar – det är enkelt att förstå att pengar kan bytas mot saker och att de försvinner när man använder dem. Nackdelen med kontanter, förutom att vi mer och mer går mot ett kontantfritt samhälle, är att du som förälder inte kan få reda på hur barnet använder dem.
Ett annat alternativ är olika digitala plånböcker som Paypal. Som förälder kan du då ha kontroll genom att dela kontot med barnet så att du kan logga in och se vilka transaktioner som gjorts. Digitala plånböcker passar bra för onlineköp, exempelvis i spel, men måste kompletteras med kontanter för att barnet ska kunna handla i fysiska butiker.
Kreditkort | Revolut <18 | P.F.C. Junior | Danske Bank Direkt Ung |
---|---|---|---|
Fördelar |
|
|
|
Nackdelar |
|
|
|
Läs mer | Detaljerad info | Detaljerad info | Detaljerad info |
Ansök | Ansök |
Sandra har skrivit texter för Kreditkort.com sedan 2022. Hon älskar att skriva och har dessutom en bakgrund inom lån och kreditbedömning. Detta har gett henne insikter i hur det går till bakom kulisserna när kreditkort och lån beviljas, något som hon haft stor nytta av som skribent. Sandra är dessutom själv en person som ofta beskrivs som sparsam (för att inte använda ordet snål) och hon brinner för att hjälpa andra att förbättra sin privatekonomi.