När du handlar i andra valutor än SEK lägger många kreditkort på en avgift om 1-3% på ditt köp för att växla mellan de olika valutorna. Det kallar vi valutaväxlingspåslag, eller valutapåslag förkortat. Det är dock inte alltid en sådan avgift tas ut och det är just dessa kreditkort vi fokuserar på här, kreditkort utan valutapåslag. Dessa kort är bra för dig som regelbundet handlar i annan valuta och vill spara pengar.
Nedan finner du de kort som i dagsläget inte har valutapåslag när du handlar i annan valuta än SEK.
Ett kreditkort utan valutaspåslag passar dig som regelbundet gör kortköp i andra valutor än SEK. Befinner man sig ofta utomlands finns det mycket pengar att spara vilket vi visar genom exempel här nedan.
Betalar du 10 000 kr med ett kort som har 2% i valutapåslag blir kostnaden 200 kr
Betalar du 20 000 kr med ett kort som har 2% i valutapåslag blir kostnaden 400 kr
Betalar du 30 000 kr med ett kort som har 2 % i valutapåslag blir kostnaden 600 kr
Några hundralappar kan vid en första anblick inte låta så mycket men i det långa loppet så blir det väldigt mycket pengar man går miste om då man använder sig av ett kreditkort som har valutapåslag. Det är då bättre att använda sig av ett eller flera kort. Ett kort kan användas för att boka resan och ett annat, som inte har valutapåslag, kan användas då man handlar i annan valuta.
Kreditkort utan valutaväxlingspåslag är relativt ovanligt. Det finns dock några få kreditkort som inte tar ut avgift för detta där Collector Easyliving är ett av de mest populära korten.
Är Easyliving inte av intresse får man kanske istället kolla på några av de debitkort som vi listar här på kreditkort.com. Det är mycket vanligare att debitkort inte tar ut en avgift för valutaväxling så som P.F.C, Lunar och Rockerkortet. Dessa kort har dock inte en kredit kopplad till sig och har också färre förmåner än ett typiskt resekort.
Om man offra ett gäng förmåner för att få ett kreditkort utan valutapåslag beror helt och hållet på hur mycket kortet kommer att användas för köp under resans gång. Om man redan har ett gediget resekort så är oddsen stora att man tyvärr har ett kort med ett valutapåslag. Få bra resekort saknar valutapåslag tyvärr. Om det däremot att göra sig av med ett resekort man är nöjd med bara för att slippa avgiften är helt upp till dig. Det kan vara bra att tänka över följande punkter.
Om man endast ämnar använda kreditkortet när man är utomlands och inte annars så bör man prioritera att ha ett kort med så låga eller inga avgifter alls om möjligt.
Om kortet skall användas för kortare utomlandsvistelser men också i vardagen så kan det vara bättre att prioritera ett kort som funkar för alla möjliga tillfällen. Om du bara är borta på semester i några dagar så kommer inte valutaavgiften hinna bli speciellt kostsam och då offra ett gäng andra förmåner för att slippa den avgiften blir helt enkelt inte värt det. Om du endast vill ha ett kort bör du försöka se till att kortet ger cashback eller bonus på alla köp, har en reseförsäkring och sedan sikta på ett så lågt valutaväxlingspåslag som möjligt.
För att hitta ett kort utan valutapåslag som är rätt för dig så finns det flera aspekter du bör jämföra. Det är så mycket mer än bara växlingsavgift som avgör om ett kreditkort är bra eller ej.
Valutapåslag är avgift som ofta återfinns på kreditkort, den andra är avgift för automatuttag. Många kort tar ut en avgift på cirka 3% av uttagsbeloppet och i längden blir det dyrt om du besöker ett land som endast tar emot kontanter och således måste genomföra många kontantuttag. Vet du med dig att du kommer behöva göra automatuttag med ditt kort bör du således prioritera en låg uttagsavgift när du väljer kreditkort.
Åker man på en charterresa i 1 vecka så betalas såväl hotell som flygresa redan i Sverige och ibland ingår också mat i form av All Inclusive. I dessa lägen brukar köpen som sker i annan valuta vara relativt få och då är det inte alltid värt att teckna ett helt nytt kort bara för detta. Försök räkna ut ungefär hur mycket du tror att kortet kommer användas för köp i annan valuta och ta sedan ett beslut utifrån det om det är värt att teckna ett nytt kreditkort eller ej.
När uppstår valutapåslag?
Valutapåslag uppstår när köp görs med kort i annan valuta än SEK. Detta kan ske såväl som när man är utomlands som när man handlar i annan valuta på internet.
Går det hitta kreditkort utan både uttagsavgift och valutapåslag?
Det är högst ovanligt och idag är det endast ett fåtal debitkort som är utan båda avgifter. Exempel på sådana kort är Revolut-korten samt P.F.C
Vilket är det bästa kreditkortet utan valutapåslag?
Det beror helt på hur dina förutsättningar ser ut samt vad du vill ha ut från ett kreditkort. Med det sagt så är det bästa kreditkortet i dagsläget Collector Easyliving då man söker ett kort utan valutaväxlingspåslag.