Vad är valutapåslag?

Vad är valutapåslag?

När du handlar i andra valutor än SEK lägger många kreditkort på en avgift om 1-3% på ditt köp för att växla mellan de olika valutorna. Denna avgift kallas valutaväxlingspåslag, eller valutapåslag förkortat. Det är dock inte alltid en sådan avgift tas ut och det är just dessa kreditkort vi fokuserar på , kreditkort utan valutapåslag. Dessa kort är bra för dig som regelbundet handlar i annan valuta och vill spara pengar.

Kort utan valutaväxlingspåslag

Nedan finner du kort utan valutapåslag som är bra att använda när betalningar görs i andra valutor än SEK.

Collector Bank Easyliving Till ansökan Ansök säkert hos Collector Bank

Collector Easyliving

Jämför kort
 • Maxkredit 100 000 kr
 • Årskostnad 0 kr 195 kr
 • Kreditränta 17,25 %
Fördelar
Detaljer
Krav
Recension
 • Gratis första året med koden COLLEASY.
 • Perfekt kort att ha med på resan. Kreditkortet kommer både utan valutapåslag samt med ett antal omfattande reseförsäkringar.
 • Förutom en konkurrenskraftig kreditränta får du också upp till 56 dagar räntefritt.
 • Välj färg på kortet helt själv. Du kan välja mellan svart, lila och rosa.
Till ansökan Ansök säkert hos Collector Bank
P.F.C Mastercard Till ansökan Ansök säkert hos P.F.C

P.F.C

Jämför kort
 • Maxkredit Debetkort
 • Årskostnad 0 kr
 • Kreditränta 0,00 %
Fördelar
Detaljer
Krav
Recension
 • Modern och användarvänlig app
 • Inget valutaväxlingspåslag
 • Fria automatuttag upp till 3000 kr/mån
 • Ingen årsavgift
 • Kortet kan kopplas till Apple- och Google Pay
Till ansökan Ansök säkert hos P.F.C
Revolut Premium Till ansökan Ansök säkert hos Revolut

Revolut Premium

Jämför kort
 • Maxkredit Debetkort
 • Årskostnad 924 kr
 • Kreditränta 0,00 %
Fördelar
Detaljer
Krav
Recension
 • Lounge access till över 1000 lounger på flygplatser världen över
 • Fria uttag upp till 4000 kr/mån
 • Gratis valutaväxling i hela världen
 • Reseförsäkring med bland annat akutvård och ersättning för försenat flyg
Till ansökan Ansök säkert hos Revolut
Revolut Standard Till ansökan Ansök säkert hos Revolut

Revolut Standard

Jämför kort
 • Maxkredit Debetkort
 • Årskostnad 0 kr
 • Kreditränta 0,00 %
Fördelar
Detaljer
Krav
Recension
 • Fri valutaväxling
 • Fria kontantuttag upp till 2000 kr/mån
 • Revolut Standard kan kopplas till Apple- och Google Pay
 • Användarvänlig app med många funktioner som underlättar hanteringen av din ekonomi
Till ansökan Ansök säkert hos Revolut

Varför skall man välja ett kreditkort utan valutaväxlingspåslag?

Ett kreditkort utan valutaspåslag passar dig som regelbundet gör kortköp i andra valutor än SEK. Befinner du sig ofta utomlands finns det mycket pengar att spara vilket vi visar genom exempel här nedan:

Betalar du 10 000 kr med ett kort som har 2% i valutapåslag blir kostnaden 200 kr

Betalar du 20 000 kr med ett kort som har 2% i valutapåslag blir kostnaden 400 kr

Betalar du 30 000 kr med ett kort som har 2 % i valutapåslag blir kostnaden 600 kr

Några hundralappar kanske inte låter som så mycket vid första anblick. I längden kan det dock bli väldigt mycket pengar som du går miste om på grund av valutaväxlingspåslag. Vill du ha fler förmåner än de som erbjuds med ditt kreditkort utan valutspåslag? Då kan det vara fördelaktigt att äga och använda sig utav flera olika kort. Exempelvis kan ett kort användas för att boka resan, och ett annat kreditkort utan valutapåslag kan användas under resans gång då köp genomförs i annan valuta.

Vilka kreditkort är utan valutapåslag?

Kreditkort utan valutaväxlingspåslag är relativt ovanligt. Det finns dock några få kreditkort som inte tar ut avgift för detta. Collector Easyliving är ett av de mest populära korten utan valutapåslag.

Du kan även välja ett debitkort om du inte vill ha just ett kreditkort utan valutapåslag. Det är mycket vanligare att debetkort inte tar ut en avgift för valutaväxling, du kan exempelvis välja bland P.F.C, Lunar och Rockerkortet. Dessa kort erbjuder dock färre förmåner än ett typiskt resekort, de har heller ingen kredit kopplad till sig.

Resekort utan valutapåslag

Har du ett annat kreditkort med förmåner som passar och främjar dig, kanske det inte är värt att ge upp det kortet för ett annat kreditkort utan valutapåslag. Det beror helt på hur mycket kortet kommer att användas för köp under resan. Har du ett gediget resekort är chansen stor att kortet tyvärr har valutapåslag. Dessvärre finns det endast ett fåtal förmånliga resekort som saknar valutaväxlingspåslag. 

Bara du kan avgöra om det är värt att göra sig av med ditt befintliga resekort, för att istället skaffa ett kort utan valutapåslag. Som tidigare nämnt kan det vara mycket fördelaktigt att äga flera kreditkort som erbjuder olika förmåner. Vill du däremot endast ha ett kreditkort, bör du tänka över följande punkter innan du bestämmer dig för om du bör byta ut ditt befintliga resekort:

Används kortet enbart under resors gång?

Om du endast ämnar använda kreditkortet när du är utomlands och inte annars, så bör du prioritera ett kreditkort helt utan årsavgift eller med så låg avgift som möjligt.

Används kortet även i vardagen?

Om kortet skall användas för både kortare utomlandsvistelser men även i vardagen, kan det vara bättre att prioritera ett kort som erbjuder förmåner för alla möjliga tillfällen. Om du endast är borta på semester i några dagar så kommer inte valutaavgiften hinna bli speciellt kostsam och att då offra flera andra förmåner för att slippa avgiften för valutspåslag, blir helt enkelt inte värt det. Om du endast vill ha ett kort bör du försöka se till att kortet ger cashback eller bonus på alla köp, har en reseförsäkring och sedan sikta på ett kort med så lågt valutaväxlingspåslag som möjligt.

Välj rätt kreditkort utan valutapåslag

För att hitta ett kort utan valutapåslag som är rätt för dig så finns det flera aspekter du bör jämföra. Det är så mycket mer än bara växlingsavgift som avgör om ett kreditkort är bra eller ej.

Se upp för uttagsavgiften

Valutapåslag är en avgift som vanligtvis återfinns på kreditkort. En annan avgift som kreditkort kan erhålla är en avgift för automatuttag. Många kort tar ut en avgift på cirka 3% av uttagsbeloppet. I längden kan det bli dyrt om du besöker ett land som endast tar emot kontanter och du således måste genomföra många kontantuttag. Vet du med dig att du kommer behöva genomföra flera kontantuttag med ditt kort bör du därmed prioritera ett kreditkort utan uttagsavgift, eller så låg uttagsavgift som möjligt.

Behövs ett kort utan valutapåslag för korta resor?

Åker du på en veckas charterresa så betalas såväl hotell som flygresa redan i Sverige och ibland ingår även mat i form av All Inclusive. I dessa lägen brukar köpen som sker i annan valuta vara relativt få och då är det inte alltid värt att teckna ett helt nytt kort bara för att undvika valutaväxlingspåslag på dessa köp. Försök räkna ut ungefär hur mycket du tror att kortet kommer användas för köp i annan valuta och ta sedan ett beslut utifrån det om det är värt att teckna ett nytt kreditkort eller ej.

Vanliga frågor och svar

När uppstår valutapåslag?

Valutapåslag uppstår när köp görs med kort i annan valuta än SEK. Detta kan ske såväl som när man är utomlands som när man handlar i annan valuta på internet.

Går det hitta kreditkort utan både uttagsavgift och valutapåslag?

Det är högst ovanligt och idag är det endast ett fåtal debitkort som är utan båda avgifter. Exempel på sådana kort är Revolut-korten samt P.F.C

Vilket är det bästa kreditkortet utan valutapåslag?

Det beror helt på hur dina förutsättningar ser ut samt vad du vill ha ut från ett kreditkort. Med det sagt så är det bästa kreditkortet i dagsläget Collector Easyliving då man söker ett kort utan valutaväxlingspåslag.