Google Pay - digital plånbok för Android

Google Pay lanserades redan 2015 under namnet Android Pay men fick sitt namn och den version av appen vi ser idag först 2018. Appen fungerar på operativsystemet Android och kräver att man har Android-versionen Lollipop (5.0) eller senare. Precis som konkurrerande Apple Pay och Samsung Pay så är Google Pay en mobil betalningsmetod. Till skillnad från Swish som gör det möjligt att skicka och betala pengar genom appen går Google Pay ut på att man lägger in ett eller flera kort, så som kreditkort, i en digital plånbok. Korten kan sedan användas genom telefonen som en förlängning av det fysiska kortet vid kontaktlösa betalningar.

Detta gör att man inte behöver dra sitt kort, inte behöver ange sin PIN-kod vid mindre köp och kan lämna sitt fysiska kort hemma om man så önskar. Det krävs självfallet att de butiker du handlar i har kortterminaler som tar emot kontaktlösa betalningar. Det är också bra att ha i åtanke att du vid större köp kan komma att behöva ange din PIN-kod. Exakt hur stora köp du kan göra kontaktlöst kan du läsa mer om på din kortutgivares hemsida.

Så här installerar du Google Pay

1

Kontrollera att din telefons Android-version är Lollipop (5.0) eller nyare.

2

Ladda ned Google Pay.

3

Öppna upp appen efter nedladdningen är klar och följ installationsanvisningarna.

4

När du blir ombedd att lägga in ett kort i Google Pay gör du det för att kunna slutföra installationen.

5

Det kan vara så att du blir ombedd att ställa in ett skärmlås på din telefon om detta saknas. Det för att skydda dina kort som är inlagda i Google Pay. pinkod, fingeravtryck samt retinaavläsning är godkända skyddsåtgärder.

6

För att kunna göra köp i butik behöver din enhet uppfylla programkraven som du kan samt att den har NFC och att NFC är aktiverat. Mer om programkrav och NFC kan du läsa här.

Betala i butik med Google Pay

Google Pay kan användas som betalsätt i alla butiker där symbolen för kontaktlös betalning eller Google Pay finns på betalterminalen. Finns någon av symbolerna är det fritt fram att betala med din digitala plånbok och görs då genom att du håller upp din telefon antingen ovanför eller vid sidan om betalterminalen. Ditt köp kommer sedan gå igenom och är köpet tillräckligt litet så kommer du inte heller behöva ange din PIN-kod.

Tänk på att alltid skydda din PIN-kod om denna måste anges och är du osäker på om de butiker du besöker tar emot kontaktlösa betalningar så är det alltid en god idé att ta med det fysiska kortet för säkerhets skull.

Vilka kreditkort kan kopplas till Google Pay?

Det är inte Google själva som avgör vilka kort som kan kopplas till Google Pay, detta avgör istället kortutgivarna. Det varierar således stort mellan kortutgivarna om och vilka digitala plånböcker korten kan kopplas till. Många kreditkort kan idag kopplas till minst en digital plånbok varav många kort funkar med flera mobila betalningslösningar.

Ett exempel på ett omtyckt bonuskort som kan kopplas till Google Pay men även Apple Pay är Komplett Bank Mastercard. Det spelar aldrig någon roll om ditt kort är ett Visa-kort eller Mastercard-kort då båda typer fungerar med Google Pay. Se till att jämföra olika kreditkort här på sajten för att avgöra om de kort du är intresserad av kan kopplas till en digital plånbok eller ej. Vi anger alltid i kortens recensioner om och vilka mobila betalningslösningar som kortet fungerar med.

Simon Klaesson på Kreditkort.com
Simon Klaesson

Simon är innehållsansvarig på Kreditkort.com sedan våren 2018 och hjälper våra besökare med sin kunskap kring ekonomi och kreditkort. Simon innehar en högskoleexamen som webbredaktör.

Senast uppdaterad Feb 2, 2021