Vad är Cashback på kreditkort?

Cashback innebär, som namnet antyder, att kortinnehavaren får pengar tillbaka på varje inköp som görs med kreditkortet. Det kan vara allt från 0,5 - 2% i cashback och som varierar mellan olika cashback kort. Cashback betalas sedan ut på olika sätt men vanligast är antingen pengar rätt in på kortet som kan användas för framtida köp eller för att betala av utnyttjad kredit.

Jämför kreditkort med cashback

Oavsett om du söker kreditkort med cashback, bonus eller försäkringar, är det alltid bra att jämföra olika kort. När det gäller just cashback kort är det viktigt att kolla på kort som erbjuder cashback för sådana köp som du vanligtvis genomför. Det finns cashback kort som ger återbäring på samtliga köp som genomförs med kortet. Det finns även kreditkort med cashback som endast erbjuder återbäring för köp som gjorts i en viss butik eller inom en viss bransch.

Exempel på kreditkort med cashback

 • re:member flex ger upp till 25% cashback i över 300 olika webbutiker.
 • Curve Black ger 1% cashback i 3 utvalda butiker som du väljer.
 • Refunder Pay ger dig 1% i cashback på samtliga köp som görs med kortet.
 • Marginalen Gold ger både rabatt och upp till 25% cashback i över 200 E-butiker.
 • Shell Mastercard ger 0.5% cashback för alla köp förutom hos konkurrerande bensinstationer.

Tjäna pengar på alla kreditkort

Med Curve Black och Curve Metal kan du tjäna pengar på kreditkort, oavsett vilket kreditkort du har. Curve-korten kopplar ihop alla dina betal-och kreditkort, vid betalning använder du ditt Curve-kort och väljer sedan från vilket av dina andra kort som debitering skall göras. Du kan exempelvis äga och ansluta ett Resurs Classic till Curve Metal. När du betalar med ditt metallkort får du 1% cashback i 6 olika butiker medan betalningen dras från ditt Resurs Classic.

Hur betalas din cashback ut?

Kreditkort med cashback som betalar ut din återbäring genom att du får pengar tillbaka till ditt kreditkort eller ditt bankkonto är att föredra eftersom du då kan välja själv vart du vill spendera din cashback. Det är även förmånligt att få en värdecheck hemskickad förutsatt att du då kan växla in din värdecheck mot pengar. Vissa kreditkort kan erbjuda en högre procentuell cashback beroende på hur du väljer att få din återbäring utbetald. Exempelvis erbjuder OKQ8 cashback som kan användas för att betala för köp hos OKQ8. Skulle du istället välja att få din cashback utbetald i pengar erbjuds en lägre procentuell cashback.

Se därför till att du noggrant ser över hur mycket cashback som kortet ger samt hur cashbacken betalas ut innan du ansöker om ett kreditkort med cashback. Bara för att ett kreditkort med cashback erbjuder hög återbäring behöver kortet inte vara det bästa för dig ifall du inte kan få din återbäring utbetalt på ett sätt som passar dig. Vill du jämföra flera kort och se vilket som är det bästa kreditkortet just nu kan du göra det här på Kreditkort.com.

Vilka typer av cashback kort finns det?

Som vi nämt tidigare kan cashback komma i flera olika former beroende på vilket kort du väljer. Cashback som ges på samtliga köp som genomförs med kortet är att föredra. Full cashback behöver dock inte alltid vara det optimala för alla, det beror helt på hur du använder ditt kort och hur du vill att cashbacken betalas ut. Nedan är några exempel på de olika varianter av kreditkort med cashback som finns på marknaden.

 • Full cashback på alla kortköp
 • Nischad cashback som bara ges inom en viss bransch så som resor eller hemelektronik
 • Kampanjer där cashback exempelvis endast ges för resor med SAS
 • Cashback hos utvalda butiker

Topp 4 bästa cashback korten

Om du letar efter de bästa kreditkorten med cashback så har du hamnat helt rätt. På Kortio kan du hitta +100 kortrecensioner där du kan läsa mer om korten, deras fördelar och nackdelar. Vi har jämfört alla kreditkort och rankat de i utvalda kategorier så att du som besökare enkelt kan hitta det som passar dig bäst. I listan nedan presenteras de 6 bästa cashback korten.

#1 Re:member Flex

re:member flex Till ansökan Ansök säkert hos re:member
Läs mer
 • Maxkredit 120 000 kr
 • Årskostnad 0 kr
 • Effektiv ränta 8,12 - 21,62 %

Re:member Flex är ett gratis kreditkort som ger tillgång till förmånsprogrammet Re:member Rewards. Re:member Rewards ger tillgång till rabatter och cashback i över 300 webbutiker. När du handlar i en av butikerna kommer du betala fullpris. Rabatten/cashbacken kommer synas som ett avdrag på nästkommande kortfaktura.

#2 Refunder Pay

Refunder Pay Till ansökan Ansök säkert hos Refunder
Läs mer
 • Maxkredit 50 000 kr
 • Årskostnad 0 kr 395 kr
 • Effektiv ränta 19,30 %

Refunder Pay ger dig cashback på allt! Kortinnehavaren får 1% cashback på alla köp som genomförs och ytterligare cashback ges i de anslutna butikerna på Refunder.se. Cashbacken kan plockas ut till ditt bankkonto när du överstigit 100 kr. Utöver cashback erbjuder Refunder också rabatter på till exempel Preem och Nordic Choice hotell.

#3 Ikano Visa

Ikano Visa Till ansökan Ansök säkert hos Ikano Bank
Läs mer
 • Maxkredit 60 000 kr
 • Årskostnad 0 kr
 • Effektiv ränta 22,72 %

Med Ikano samlar du 1 bonuspoäng på varje krona du spenderar med kortet. Bonuspoängen omvandlas till återbäring på nästkommande kreditkortsfaktura. Med Ikano Visa får du dessutom möjligheten att delbetala din faktura helt räntefritt i upp till 12 månader.

#4 Shell Mastercard

Shell Mastercard Till ansökan Ansök säkert hos Kreditkort.com
Läs mer
 • Maxkredit 100 000 kr
 • Årskostnad 0 kr
 • Effektiv ränta 27,59 %

Shell Mastercard är det bästa bensinkortet på den svenska marknaden. Förutom drivmedelsrabatt på Shell och smarta försäkringar för bilen får du dessutom cashback på alla köp! Eftersom de flesta bensinkorten inte erbjuder så här många smart förmåner är Shell Mastercard en solklar vinnare i våra ögon.

Kolla närmre på detta vid jämförelse av kreditkort med cashback

Avgifter - Jämför eventuell årskostnad, räntor samt övriga avgifter så som kontantuttag och valutaväxling. Beroende på hur du planerar att använda ditt kreditkort så kan det vara fördelaktigt att välja ett kort utan exempelvis valutapåslag om kortet kommer används för köp i annan valuta. Sätt rätt prioriteringar och försök hitta ett välbalanserat kort som passar dina ändamål.

Räntor - Om du har planer på att handla på kredit med ditt kreditkort eller om behovet någonsin uppstår så är det viktigt att kolla närmre på kortens nominella- och effektiva ränta. Många kort har liknande räntor men det skiljer sig givetvis alltid något. Har du det väldigt bra ställt så kan ett kort som re:member flex vara ett bra val. Detta tack vare att räntan sätts individuellt och med bättre inkomst får du också en lägre ränta. Kortet har dock inte typisk cashback utan ger endast rabatt i utvalda butiker. Försök hitta ett kort med låga räntor men glöm inte bort cashbacken, fokuset här är trots allt kort med riktigt bra återbäring på köp.

Försäkringar - Många kort på marknaden har en kompletterande reseförsäkring som gäller då minst 50 -75% av resans värde betalas med kortet. Utöver detta så kan det ingå en rad olika försäkringar så som förlängd garanti eller tanka-fel-försäkring, beroende på vilket kort du väljer. Försök kombinera en hög cashback med bra försäkringar som gynnar de ändamål du har med ditt kreditkort.

Glöm inte bort övriga förmåner

Återbäring är en mycket förmånlig och eftertraktad egenskap hos kreditkort. Däremot avgörs inte hur bra ett kort är utifrån hur hög cashback kortet erbjuder. En hög cashback kan i många fall väga upp för en eventuell årsavgift eller andra avgifter, dock är det viktigt att kortet även gynnar dig på andra sätt. Skall du exempelvis ha med kortet på resan så är det fördelaktigt att kortet erbjuder en kompletterande reseförsäkring. Vill du använda ditt kort då du tankar så gynnas du av ifall ditt kreditkort erbjuder drivmedelsrabatt, utöver återbäring.

Att ett kreditkort erbjuder cashback är något som i många fall prioriteras bland kortinnehavare. Dock är det viktigt att även se till att kortet gynnar dig på ett eller annat sätt även då du inte gör cashback-grundande kortköp. Se därför till att ta hänsyn till kortets samtliga villkor, avgifter och förmåner när du jämför kreditkort med cashback mot varandra. På så vis kan du hitta det bästa kreditkortet med cashback som passar just dig!

Skillnaden mellan cashback och bonus

Det är vanligt att förväxla kreditkort med cashback och kreditkort med bonus. Skillnaden mellan de två är att kreditkort med cashback ger dig pengar tillbaka när du handlar medan bonuskort ger dig bonuspoäng när du handlar. Bonuskort är vanligtvis kopplade till en poängshop där du kan växla in dina poäng mot allt från resor till produkter och upplevelser.

Vilket kreditkort har bäst cashback?

Refunder Pay är det kreditkort som erbjuder bäst cashback. Du får 1% cashback på alla köp med kortet och extra cashback hos över 1000 anslutna butiker. När du nått 100 kr i återbäring är det möjligt att plocka ut dina pengar till ditt bankkonto eller PayPal-konto.

Vanliga frågor och svar om kreditkort med cashback

Tar kortutgivaren ut en avgift då man använder sin cashback?
Ges cashback även för köp som sker i utlandet?
Finns det kreditkort utan årsavgift men som ändå har cashback?
Vad betyder cashback?
Vilket kreditkort har bäst cashback?
Kan man tjäna pengar på kreditkort?
Är cashback bra?
Vilka har cashback?

Håkan är en erfaren skribent på Kreditkort.com sedan 2021. Håkan fokuserar på att skriva recensioner av kreditkort, skapa informativa guider och publicera nyheter om krediter och kort. Han bygger sina djupa kunskaper inom privatekonomi på både utbildning och praktisk erfarenhet, och testar ofta de kort han recenserar för att få förstahandsinformation.

Senast uppdaterad May 15, 2023
Mathilda Svensson på Kreditkort.com

granskad av Mathilda Svensson