Att välja ett kreditkort med bonus är ett bra alternativ om du vill spara pengar. Här hittar du topplistan över de bästa kreditkorten med bonus 2023.
En av de vanligaste anledningarna till att någon ansöker om ett kreditkort är för att kunna utnyttja de bonuspoäng som kortet erbjuder. Många kreditkort samarbetar med olika företag så som flygbolag och mataffärer. Det innebär att du som kortägare kan använda bonuspoängen som du tjänat genom ditt kreditkort, för att handla på de företagen som ditt kreditkort samarbetar med. Det finns även flera kreditkort med egen poängshop där kortägare kan byta sina bonuspoäng mot produkter och upplevelser.
Ett bonuskort kännetecknas av att kortet är kopplat till ett bonusprogram, även kallat lojalitetsprogram. Det kan vara allt ifrån flygbolag som ger ut sina egna kort till utgivare så som Coop eller Resurs. Vanligtvis är samtliga köp bonusgrundande med ett bonuskort. Däremot kan bonuskort erbjuda en högre procentuell bonus för köp i utvalda butiker. Exempelvis så ger kortet Bank Norwegian 0.5% i bonus varje gång kortet används. Ytterligare ger kortet upp till 10% i bonus på köp som genomförs hos Norwegian. Bonuspoängen kan sedan användas hos flygbolaget Norwegian och växlas in mot flygbiljetter.
Att kunna tjäna bonuspoäng är mycket fördelaktig, men för att kunna välja ett passande bonuskort finns det olika faktorer att ta hänsyn till. Nedan listar frågor som kan vara bra att ställa sig själv för att kunna bestämma sig för vilket kreditkort med bonus som passar bäst.
Vart kan jag tjäna mina poäng?
Vissa kreditkort med bonus erbjuder möjligheten till poänginsamling på samtliga köp som genomförs med kortet. Däremot finns det även bonuskort som endast tillåter dig att samla poäng på inköp som görs i utvalda butiker. Se därför till att bonuskortet som du skaffar tillåter dig att samla bonus i butiker där du faktiskt brukar handla.
Vart kan jag spendera mina bonuspoäng?
Bara för att ett kreditkort med bonus ger poäng på alla köp så behöver de inte innebära att poängen kan spenderas på allt möjligt. Skulle du exempelvis vara intresserad av att resa kan det passa bra med ett bonuskort som tillåter dig att spendera dina poäng på resor eller reserelaterade produkter. Skulle du mot förmodan inte vara intresserad av resor så bör du överväga andra bonuskort. Se till att det bonuskort du slutligen väljer faktiskt har ett lojalitetsprogram som kan användas för sådant som intresserar dig.
Vad kostar kortet?
Det finns bonuskort som är gratis, alltså helt utan årsavgift. Det finns även kreditkort med bonus som har en årsavgift eller månadsavgift. Väljer du ett kreditkort med avgift bör du se till att lojalitetsprogrammet och kortets övriga förmåner överstiget årsavgiften för kortet.
Har kortet andra avgifter?
Kreditkort utom årsavgift kan kreditkort vara utrustat med andra avgifter som till exempel aviavgift och valutapåslag. När du jämför olika kreditkort med bonus mot varandra bör du därför även se över och ta hänsyn till kortets samtliga avgifter. På så vis kan du får en tydligare bild över hur mycket kortet kommer att kosta dig.
Vill jag ha bonus eller cashback?
Kreditkort med bonus ger dig bonuspoäng på köp som genomförs med kortet. Bonuspoängen kan sedan bytas ut till produkter, resor och upplevelser. Kreditkort med cashback ger dig istället återbäring på köp som genomförs med kortet. Återbäringen kan exempelvis betalas ut genom avdrag på kreditkortsfakturan eller genom värdecheckar. Innan du väljer kort bör du bestämma dig för vilket alternativ passar just dig bäst.
Vilka andra förmåner har kortet?
Kreditkort är vanligtvis utrustade med ett flertal olika förmåner. Dessa förmåner kan skilja sig enormt mycket från kort till kort. Därför är det viktigt att jämföra bonuskortets övriga förmåner för att säkerställa att kortet passar dig.
Här går vi igenom ett exempel på hur mycket du behöver handla för att kunna resa två personer till Los Angeles med SAS om du har ett SAS Amex Elite kort. En bonusresa med SAS till Los Angeles (och alla andra destinationer i USA) kostar 60 000 bonuspoäng. För två personer blir det 120 000 poäng. Med 2-4-1 kupong från Amex (som du får när du handlat för 150 tusen kronor med ditt kreditkort) så blir det 60 000 poäng. Du behöver alltså 60 000 poäng för att resa två personer till Los Angeles med SAS. Du får 20 poäng per hundralapp som du handlar med kortet, vilket betyder att du behöver handla för 300 000 kronor för att samla ihop de poäng som krävs för en flygresa till Los Angeles med SAS.
Många kreditkort med bonus tillåter dig att samla poäng när du betalar räkningar med kortet. Med Resurs Gold och Resurs World får du till och med bonuspoäng när du betalar för årsavgiften för kortet.
Genom att göra utlägg kan du samla mer bonus.
Försök att i så stor utsträckning som möjligt använda ditt bonuskort för att genomföra köp på platser där du har möjlighet att samla bonuspoäng.
Använd ditt bonuskort vid betalning av större och dyrare köp för att samla ihop maximalt med bonuspoäng. Exempelvis kan du välja att använda ditt kreditkort med bonus vid betalning av resor. Med många kreditkort tillkommer en kompletterande reseförsäkring då resan betalas med bonuskortet. Därmed har du möjlighet att få extra skydd på din resa samtidig som du får bonus.
För att så snabbt som möjligt samla in så mycket poäng som möjligt bör du ha ett kreditkort med bonus som passar dig utifrån dina köpvanor. Att välja ett kreditkort som ger bonus på köp som du vanligtvis genomför kommer göra det mycket lättare för dig att samla bonus.
Letar du efter de bästa kreditkorten med bonus? Då har du hamnat på helt rätt ställe! Vi har recenserat över 100 st olika kreditkort på den svenska marknaden. Därefter jämför vi och rankar korten för att hjälpa våra besökare att hitta rätt i kreditkortsdjungeln. Nedan följer våra topprankade bonuskort.
Resurs Gold är ett billigt kreditkort som ger bonuspoäng på alla köp. Vad som utmärker Resurs Gold från andra bonuskort är att du även kan betala alla dina räkningar och fakturor med kortet. Detta innebär att du kan samla bonuspoäng på elräkningen, kontantuttag och din prenumeration på Netflix. Bonuspoängen du samlat in kan växlas mot produkter i Resurs poängshop. I poängshopen kan du hitta allt möjligt som hotellövernattningar, hemelektronik eller heminredning.
Med Traveller får du inte bara 9 st reseförsäkringar utan även ett återbärings- och bonusprogram. Återbäringsprogrammet ger dig tillgång till över 200 butiker där du får upp till 25% cashback. Bonusprogrammet ger dig 14 poäng per 100 kr du spenderat med kortet. Bonusen kan sedan användas i poängportalen där du kan finna resor, hotell och upplevelser.
Resurs World har alla förmåner som Resurs Gold har och ytterligare. Det här kortet ger nämligen dubbelt så hög bonus som Gold på alla köp. Utöver bonuspoängen erbjuder World även concierge service och lounge access, vilket är förmåner endast exklusiva premiumkort erbjuder. Concierge service är en kostnadsfri service som innebär att kortinnehavaren får hjälp med bokningar av resor, hotell, taxi och restaurangbesök med mera. Tjänsten är tillgänglig måndag-fredag 8-20 via telefon. Worlds lounge access innebär att kortinnehavaren får tillgång till 4 besök per år på flygplatser över hela världen.
Shell Mastercard är ett kreditkort som ger bonuspoäng på alla köp förutom konkurrerande bensinkedjor. Bonuspoängen omvandlas till cashback, vilket innebär att kortinnehavaren får ett avdrag på sin kortfaktura. Cashbacken betalas ut 4 gånger om året. Utöver bonuspoängen får kortinnehavaren även drivmedelsrabatt varje gång de tankar på Shells bemannade bensinstationer.
Marginalens bonusprogram är likt Resurs bonusprogram. Du tjänar bonuspoäng på alla köp som växlas in mot produkter från Marginalens poängportal. Däremot ges inte poäng på räkningar och kontantuttag. Utöver Marginalens bonusprogram erbjuder Traveller 9 st olika försäkringar som gör resan tryggare.
Kreditkort med bonus passar främst dig som planerar att använda ditt bonuskort regelbundet. På så vis kan du tjäna som mest bonuspoäng med kortet. Kreditkort med bonus passar även dig som är intresserad av att få produkter, resor, upplevelser eller avdrag på fakturan i gengäld för köp du genomfört med ditt bonuskort. Låter det lockade att få bonuspoäng varje gång du handlar i mataffären eller varje gång du tvättar bilen? Då är ett kreditkort med bonus ett passande kort för dig!
Skulle du däremot endast vilja använda ditt kort som en buffert kan det lämpa sig bättre med ett annat kreditkort. Detta eftersom du förmodligen inte kommer använda ditt kreditkort med bonus i såpass stor utsträckning för att samla ihop tillräckligt med bonuspoäng. På så vis kan det kännas som att bonusen inte riktigt är värt det. Däremot finns det andra passande alternativ till dig som främst ämnar att använda ditt kreditkort som en buffert. Exempelvis kan du välja ett kreditkort med rabatter som tillåter dig att spara pengar när du handlar, oavsett om du handlar mycket eller lite med kortet.
Det kortet som ger högst bonus per spenderad krona är SAS Amex Elite. De erbjuder 2 poäng per krona som du spenderar och 3 poäng per krona om de spenderas på SAS. Kreditkortet erbjuder flera lyxiga förmåner men kommer samtidigt med en väldigt hög årskostnad. Detta kort lämpar sig för höginkomsttagare som spenderar mycket pengar varje år.