Den främsta fördelen med en digital plånbok är att att du slipper knappa in dina kreditkortsuppgifter varje gång du ska betala. Det går inte bara snabbare utan minskar även risken för att råka ut för nätbedrägeri eller att någon stjäl kortet och använder det. Se bara till att skydda din elektroniska wallet, de säkraste metoderna är fingeravtryck eller ansiktsigenkänning. 

Apple Watch

Säkrare aktivering och minimerad bedrägeririsk genom tokenisering

Här ska vi gå igenom hur det fungerar med digitala plånböcker som är kopplade till olika wearables. Innan du beställer din wearable måste du kolla upp vilka produkter som är kompatibla med den digitala plånboken på varumärkets hemsida. När du mottar produkten medföljer en QR-kod som du skannar och följer instruktionerna för att aktivera din wearable för kontaktlösa betalningar. För att höja säkerheten får du din aktiveringskod skickad till din Internet- eller Mobilbank, vilket innebär att du måste logga in och hämta koden inom 60 minuter. Det är enkelt att installera plånboksappen, ansluta kortet och verifiera.  

En viktig åtgärd som starkt förbättrar säkerheten med digitala plånböcker är tokenisering. Det innebär att dina känsliga kortuppgifter ersätts med ett elektroniskt kortnummer för varje kreditkort som kopplas till din wearable. Det finns ett chip inne i produkten som fungerar som ett litet virtuellt kreditkort och minimerar risken för stöld och bedrägerier. Kortnumret finns alltså inte lagrat i chippet utan butiken får endast tillgång till det digitala kortnumret vid köptillfället. 

Om du spärrar ditt kreditkort spärras det automatiskt i din digitala plånbok. Skulle någon komma över uppgifterna till din digitala plånbok räcker det att du spärrar den och du kan lugnt fortsätta handla med kreditkortet. 

Lämna mobilen hemma och betala med ett blipp

Du kan som sagt betala med din digitala plånbok i de allra flesta butiker som accepterar kontaktlösa betalningar. Innan du blippar med din wearable måste du ange den kod du valt för din digitala plånbok. Det går även att ta ut pengar i uttagsautomater som godkänner blipp om du först knappar in koden. 

För belopp över 400 kronor behöver du ange kortets PIN-kod – precis som när du blippar med kreditkortet, men med den väsentliga skillnad att du slipper ta upp ditt kort. Med en wearable kopplad till en E-wallet spelar det inte ens roll om du har glömt mobiltelefonen någonstans - du är alltid redo för betalning. Nedan listar vi de bästa digitala wearables-plånböckerna på marknaden just nu:

Fidesmo Pay

På Fidesmos hemsida hittar du alla wearables som är kompatibla med Fidesmo Pay. Till denna digitala plånbok kan du i dagsläget bara koppla 1 kontokort. Följande av våra listade kortutgivare/kreditkort är anslutna till Fidesmo Pay:

Fitbit Pay och Garmin Pay

Dessa båda E-wallets är väldigt lika och du ansluter enkelt debetkortet till Fitbit eller Garmin Connect för att betala med din smartklocka. Fitbit och Garmin är aktivitetsklockor med möjlighet till kontaktlös betalning. För att se vilka klockor som fungerar med betaltjänsten går du in på Fitbits respektive Garmins hemsida. Det går att koppla flera kort till båda dessa digitala plånböcker och följande av våra kortutgivare/kreditkort fungerar med tjänsterna:

Garmin stöds även av INGO Mastercard och NK Nyckeln Mastercard.

Xiaomi Mi Pay

Xiaomi Mi Smart Band 6 NFC är ett populärt fitnessband som lanserades i ny version i Sverige 2021, vilket innebär att bandet nu kan kopplas till den digitala plånboken Xiaomi Mi Pay. Tidigare har det bara varit möjligt att betala med Mi Pay i asiatiska länder och Xiaomi blir nu en farlig konkurrent för kontaktlösa betalningar på svenska marknaden. Du kan koppla flera kort till smartbandet och följande kortutgivare är anslutna till tjänsten:

Swatch Pay

Swatch är sedan länge ett känt varumärke för klockor, som på senare år även erbjuder kontaktlös betalning via digitala plånboken Swatch Pay. Kika in på Swatch hemsida för att se vilka klockor du kan ansluta till Swatch Pay. Det går att koppla flera kort samtidigt till denna betaltjänst och följande kortutgivare är anslutna:

DigiSeq Manage-Mii

DigiSeq är en plattform för wearables som fungerar tillsammans med deras mobila plånbok Manage-Mii. På DigiSeqs hemsida kan du söka bland olika varumärken och produkter som kan anslutas till tjänsten. Här har du världens första tokeniserade betaltjänst och genom Manage-Mii kan du till och med betala med skjortan. Det går att koppla flera kort till denna elektroniska plånbok och följande kortutgivare stöder tjänsten:

Sammanfattning av wearables för kontaktlös betalning

Att betala kontaktlöst med en wearable är ett smidigt sätt att blippa. Du slipper inte bara att krångla upp kreditkortet utan kan till och med lämna mobiltelefonen hemma. Säkerheten är högre eftersom du inte exponerar kortet och dina kortuppgifter är skyddade genom tokenisering. En smidig fördel med de flesta mobila plånböcker är också att du kan sammankoppla dem med flera olika kreditkort och därmed välja vilket som passar bäst för olika inköp. 

Det finns en uppsjö av wearables med kontaktlösa betalningar. De digitala plånböckerna fungerar på ett liknande sätt och därför kan det vara svårt att avgöra vilken du ska välja. Innan du väljer produkt är det viktigt att du kontrollerar så att ditt kort är kompatibelt med betaltjänsten. Vi rekommenderar även att du kollar upp omdömen för att få ett hum om hur bra produkten och den mobila plånboken fungerar tekniskt. För det mesta är det betydelsefullt att din smarta wearable har övriga funktioner som är relevanta, att prisklassen är rimlig och att designen faller dig i smaken.

Sandra har skrivit texter för Kreditkort.com sedan 2022. Hon älskar att skriva och har dessutom en bakgrund inom lån och kreditbedömning. Detta har gett henne insikter i hur det går till bakom kulisserna när kreditkort och lån beviljas, något som hon haft stor nytta av som skribent. Sandra är dessutom själv en person som ofta beskrivs som sparsam (för att inte använda ordet snål) och hon brinner för att hjälpa andra att förbättra sin privatekonomi. 

Senast uppdaterad Dec 19, 2023