Debetkort

Ett debetkort är precis vad det låter som – ett kort som är kopplat till en bank. När du köper något med ditt debetkort så dras också pengarna direkt från kontot. Ett debetkort har också enbart de pengar som finns på ditt konto – du kan alltså inte handla för mer än vad du har. Fördelen är att du på så sätt inte kan leva utanför dina tillgångar, även om det såklart kräver att du har lite koll på ditt konto så att du har råd med dina köp. 

Betalkort

Ett betalkort, till skillnad från debetkort, är inte kopplat till någon bank. Det du spenderar får du en faktura på i slutet av månaden. I första anblick kan man tänka att det låter precis som ett kreditkort, men skillnaden mellan ett kreditkort och ett betalkort är att du på ett kreditkort kan bestämma om du vill dela upp betalningen eller betala hela summan av fakturan. Det alternativet har du inte när du använder dig av ett betalkort. Ett betalkort har ofta heller inga förmåner, såsom kreditkort vanligtvis har. 

Prepaid/förbetalt kort 

Ett förbetalt kort är också precis som det låter, ett kort där du innan sätter in en summa pengar på. Sedan använder du det precis som ett bankkort – skillnaden är att kortet, liksom ett betalkort, inte heller är kopplad till en bank. Förbetalda kort kan också komma att ha en del förmåner, och de har heller ingen kredit – så det du har på kontot är det du kan spendera. 

Håkan är en erfaren skribent på Kreditkort.com sedan 2021. Håkan fokuserar på att skriva recensioner av kreditkort, skapa informativa guider och publicera nyheter om krediter och kort. Han bygger sina djupa kunskaper inom privatekonomi på både utbildning och praktisk erfarenhet, och testar ofta de kort han recenserar för att få förstahandsinformation.

Senast uppdaterad Jul 12, 2023