Vad är Apple Pay?

Apple Pay är en mobil betalningsmetod från Apple som lanserades i USA under 2014. Detta betalningssätt kan endast användas med utvalda Apple-produkter så som Iphone, Ipad och MacBook. Apple Pay är kopplat till Passbook-appen och Touch ID för maximal säkerhet. Betalningsmetoden lanserades här i Sverige under 2017 samtidigt som Finland och Danmark.

Då Apple Pay innebär att man måste lagra sitt kort i telefonen är det många som är tveksamma till säkerheten. Men Apple har gjort som så att själva kortuppgifterna sparas inte i telefonen. Istället skapas ett unikt transaktionsnummer och enhetsnummer som är unikt för ditt kort och telefon. Alla känsliga uppgifter blir krypterade och på så sätt skyddade.

Det finns flera banker och kortutgivare som Apple Pay fungerar med idag och fler verkar vara på väg. Bland annat fungerar Mastercard och Visa om man har dessa kort genom banken Nordea.

Ställa in Apple Pay

Att ställa in Pay är väldigt enkelt men man måste uppfylla vissa kriterier för att kunna påbörja processen:

  • Måste ha en berättigad enhet
  • Ett bank- eller kreditkort som stöds och kommer från en bank som deltar i Apple Pay
  • Den senaste versionen av iOS, watchOS eller macOS
  • Ett Apple-ID som är inloggat på iCloud

Uppfyller man dessa kriterier kan man börja ställa in sitt Pay. Totalt är det 4 steg i processen och vi kommer lista dem här nedan så att man snabbt och enkelt kan komma igång och använda betalningsmetoden.

  1. Gå till appen Wallet och tryck på det blå plustecknet i högra hörnet.
  2. Följ instruktionerna som kommer upp på skärmen för att lägga till ett nytt kort. Det kommer även visas en demonstration på telefonen om du blir osäker under processens gång.
  3. När du följt alla steg tryck på “Nästa”. Din bank eller kortutfärdare kommer bekräfta den information du angett och kommer sedan ta ett beslut om du kan använda ditt kort med Apple Pay eller inte.
  4. När det kort du valt att lägga till i Wallet bekräftats, tryck på “Nästa”. Ditt kreditkort är nu redo att användas med Apple Pay i de butiker där betalningsmetoden godkänns.

Hur Apple Pay används i butiker och på nätet

Apple Pay kan användas för att genomföra betalningar i både butiker och på nätet. Betalar man i butik ska man hålla utkik efter Apple Pay symbolen som visar på att butiken accepterar denna betalningsmetod. För fysisk betalning i butik kan man välja att antingen verifiera sig med Face ID eller Touch ID för att godkänna sin betalning.

Har man exempelvis valt Touch ID som identifikations metod håller man sitt finger på Touch ID, man för sedan den övre delen av sin iPhone inom några centimeter från kortläsaren tills “Klar” och en bock visas på skärmen. Det innebär att betalningen gått igenom och allt fungerade.

Touch ID i butik

Touch ID

Nedan ses ett exempel på hur Touch ID används för att verifiera en betalning med Apple Pay. Det är vanligtvis så här det ser ut när Används Pay används i för kontaktlösa betalningar i butik.

Vill man istället använda Pay på nätet eller i appar går det lika bra. För de appar och sajter som använder Apple Pay finns det antingen en dedikerad knapp att trycka på för att använda Pay alternativt att man kan välja det som betalningsmetod precis som man får välja direktbetalning eller faktura.

Även här behöver man verifiera sin betalning via Touch- eller Face ID om man genomför köpet genom sin iPhone.

Slutord

Vi hoppas denna guide har gett klarhet och svarat på frågor som vad är Apple Pay, hur fungerar Apple Pay och hur ställs Apple Pay in. Vill man läsa fler guider som berör allt som har med kreditkort att göra kan man besöka vår guide sektion här.

Simon Klaesson på Kreditkort.com
Simon Klaesson

Simon är innehållsansvarig på Kreditkort.com sedan våren 2018 och hjälper våra besökare med sin kunskap kring ekonomi och kreditkort. Simon innehar en högskoleexamen som webbredaktör.

Senast uppdaterad May 6, 2021