Topplistan över de billigaste kreditkorten med låg ränta är sorterad efter viktiga faktorer som bonusar, rabatter och försäkringar utöver räntekostnader.
En gemensam faktor för marknadens alla kreditkort är att de har ränta. Alla köp som genomförs med ditt kreditkort sammanställs på en faktura som skickas hem till dig månadsvis. Väljer du att betala hela fakturabeloppet tillkommer ingen ränta eller därmed ingen extra avgift. Detta gäller för alla kort, kreditkort i sig kostar alltså inte något extra att handla med. Däremot kan vissa kreditkort ha en årsavgift eller aviavgift, men dessa eventuella avgifter har inte något med själva kortköpen att göra.
Vill du inte betala hela fakturabeloppet har du möjlighet att delbetala den kredit du nyttjat. Vid delbetalnings av fakturan tillkommer ränta på det belopp som inte betalas. Räntan adderas alltså på resterande skuld från det ursprungliga förfallodatum fram till nästa månads förfallodatum.
Anledningen till att ränta tillkommer då du väljer att delbetalar din faktura är för att kortutgivaren behöver ligga ute med pengar för att finansera köpen som du väljer att inte betala direkt, det blir som en form av kreditlån. Att välja ett kreditkort med låg ränta innebär således att en lägre räntesats adderas på det återstående beloppet som du har kvar att betala.
Det är viktigt att tänka på att du inte bör handla på kredit för en större kostnad än vad du vet med dig att du på sikt klarar av att betala tillbaka. Då riskerar du att ditt kreditkort blir mycket kostsamt i det långa loppet.
Att sänka sina fasta kostnader och undvika onödiga avgifter är något de flesta strävar efter, speciellt så här i tider av hög inflation. Att betala mer än nödvändigt för ett kreditkort är en typiskt kostnad du bör försöka undvika – vem vill betala för att ha möjlighet att betala? I denna guide går vi igenom vad du ska tänka på för att hitta ett så billigt kreditkort som möjligt.
Förutom årsavgiften som många kreditkort har finns det en rad andra kostnader som kan tillkomma. Exakt vilka beror på hur du använder kortet. Framförallt är det viktigt att tänka efter kring huruvida du kommer använda kortets kreditfunktion eller inte. Har du ofta ont om pengar i slutet av månaden och misstänker att du inte alltid kommer kunna betala hela kreditkortsfakturan på en gång är nämligen räntekostnaden en viktig parameter. För dig som har en ordentlig buffert med sparpengar är denna kostnad däremot oväsentlig.
Kreditkortets kostnader bör också sättas i relation till kortets förmåner. Vissa kreditkort ger bonus på alla köp som sedan kan tas ut i form av cashback. Detta kan ses som en negativ kostnad. Använder du kortet till alla dina köp kan du spara flera hundralappar om året på detta sätt. Andra förmåner som du inte är säker på att du kommer nyttja, som försäkringar eller olika rabatter på exempelvis hotell, bör däremot inte tas med i kalkylen.
Vet du med dig att du kommer att delbetala din kreditkortsfaktura är det fördelaktigt att använda ett kreditkort med låg ränta. Ju lägre räntan är desto lägre blir avgiften när du delbetalar din faktura. Men för att betala så lite som möjligt i avgift så finns det fler faktorer, förutom den nominella räntan, att ta hänsyn till.
Alla kreditkort erbjuder ett viss antal räntefria dagar. Dessa kan sträcka sig allt från ca 30 till upp mot 60 dagar. Så länge som du betalar för dina köp inom perioden för de räntefria dagarna, tillkommer ingen ränta. Väljer du ett kort med 60 räntefria dagar innebär det att du har 2 månader dig på dig att betala för ditt köp. Det kan i många fall innebära att du inte behöver delbetala din faktura och undviker således räntekostnader.
Det finns flera kreditkort som erbjuder gratis delbetalning ett tåtal gånger om året. Genom att använda ett kreditkort med gratis delbetalning kan du välja att endast betala en viss del av din faktura och skjuta fram resterade del utan extra räntekostnad. Däremot brukar kreditkort med gratis delbetalning endast erbjuda detta 1-2 gånger om året.
Utöver kreditränta då kortfakturan delbetalas kan det tillkomma andra avgifter såsom årsavgift, administrationsavgift eller aviavgift. Om andra avgifter tillkommer eller inte beror på vilka egenskaper kortet har. Det finns exempelvis flera kreditkort som inte har en årsavgift, det vill säga gratis kreditkort.
Det är vanligt att ett kort tar en aviavgift vid pappersfaktura. Denna avgift går vanligtvis att undvika då majoriteten av alla kortutgivare erbjuder kostnadsfria e-fakturor. Glöm inte bort att läsa på om och jämföra kreditkorts alla avgifter innan du bestämmer dig för vilket kort som passar just dig.
Vill du ha ett kreditkort med låg ränta bör du huvudsakligen utgå från kreditkortets effektiva ränta. Effektiv ränta är den samlade kostnaden för den nominella räntan plus alla andra eventuella avgifter som kan tillkomma såsom årsavgift och aviavgift. Effektiv ränta inkluderar dock inte förseningsavgifter eller andra eventuella extra kostnader.
Effektiv ränta fungerar som en bra måttstock för att jämföra kreditkort då den effektiva räntan ger en tydligare bild av kortets faktiska kostnader än vad den nominella räntan ger. Ett kreditkort med låg ränta behöver alltså inte innebära att kortet är billigast. Ett kreditkort med låg ränta kan fortfarande ha en hög årsavgift eller andra höga avgifter som göra att kreditkortet i slutändan blir mer kostsamt än ett kreditkort med högra ränta.
Den årliga kostnaden för att ha kortet. Måste betalas oavsett om och hur du använder kortet vilket gör att den blir relevant för alla. Det finns idag många kort som helt saknar årsavgift och andra som är gratis det första året.
Om du inte betalar hela din faktura vid förfallodatumet börjar en ränta att läggas på för varje dag. Detta är en relevant kostnad att jämföra för dig som tror att du ibland behöver skjuta upp betalningar.
Kan även kallas aviavgift. En kostnad som läggs på fakturan men som du kan undvika genom att välja e-faktura. Numera har nästan alla kort e-faktura förvalt men dubbelkolla dina inställningar för betalning om du skaffar ett nytt kort så att du inte åker på en onödig utgift.
En kostnad som kan tillkomma om du delbetalar en faktura. Betalas en gång i samband med att avbetalningsplanen läggs upp.
En avgift som tillkommer per faktura om du väljer att delbetala.
Blir du sen med betalningen eller missar en faktura läggs det ofta på en straffavgift. Är du noggrann och har ordning på din ekonomi behöver du inte bry dig om denna avgift.
En kostnad på 0 till 3 procent som läggs på alla köp du gör i annan valuta än svenska kronor. Kallas ibland även växlingsavgift. Relevant för dig som tillbringar mycket tid utomlands; kanske för att du har ett jobb där du reser mycket eller släktingar i utlandet. Spelar mindre roll för dig vars utlandsvistelse begränsas till någon semestervecka då och då.
Med många kort kostar det runt 40 kronor att ta ut pengar. I dagens i princip kontantlösa samhälle är denna avgift dock av mindre betydelse förutsatt att du inte tillbringar mycket tid i länder som inte kommit lika långt vad gäller kortanvändande.
I tabellen nedan utgår vi från en person som gör alla sina inköp med kreditkort och spenderar i genomsnitt 10 000 kronor per månad. Personen gör en utlandsresa och spenderar där 10 000 kronor i annan valuta. Under resan görs också två kontantuttag. Vid ett tillfälle behöver personen skjuta upp betalningen av en faktura i två månader och betalar ränta under den tiden. Som du ser gör bonusen som Norweigan ger för varje spenderad krona att det kortet blir billigast även om räntan är högre än hos Re:member.
*Bank Norweigan har en fast ränta på 19.99 procent medan räntan hos Re:member varierar mellan 8,12 och 21,62 procent. I exemplet utgår vi från en person med hög kreditvärdighet.
Avgifter | Bank Norwegian | Vad du betalar | Re:member Flex | Vad du betalar |
---|---|---|---|---|
Årsavgift | 0 kr | 0 kr | 0 kr | 0 kr |
Bonus | 0,5 % | - 600 kr | 0 % | 0 kr |
Ränta* | 19,99 % | 333 kr | 10 % | 167 kr |
Valutapåslag | 1,75 % | 175 kr | 1,75 % | 175 kr |
Uttagsavgift | 0 kr | 0 kr | 35 kr | 70 kr |
Totalkostnad | - | - 92 kr | - | 412 kr |
För att jämföra kreditkort på rätt sätt är det fördelaktigt att ha en klarbild kring hur kortet kommer att användas samt vilka förmåner du vill kunna ta del av. Det bästa kreditkortet för dig behöver inte vara det bäst lämpade kortet för någon annan.
Att endast utgå från kortens ränta är inte optimalt för att avgöra vilket kort som passar just dig bäst. Det är viktigt att räntan är låg, speciellt om du vet att du kommer delbetala din kortfaktura. Det är dock också viktigt att det valda kortet kan gynna dig på andra sätt genom exempelvis bonus, cashback eller försäkringar.
Innan du börjar jämföra kreditkort med låg ränta är det fördelaktigt om du vet ungefär vad du kommer använda ditt kort till. Om du ämnar att använda kortet för vardagligt bruk så är cashback eller bonus att föredra för att spara pengar eller för att samla bonuspoäng i vardagen. Vill du istället ha ett kreditkort med låg ränta som har reseförsäkringar och lojalitetsprogram så passar det bättre att jämföra olika resekort.
Jämför kort utifrån hur du tänkt använda ditt kort samt vilka förväntningar och förutsättningar du har. Prioritera ett kreditkort med låg ränta men välj inte ett kort där den enda förmånen är just att krediträntan är låg. Det enda undantaget kan vara ifall du endast ämnar använda kortet för kreditköp som skall delbetalas. I dessa fall är låg ränta lämpligt att prioritet, men då ihåg att se till den effektiva räntan för att få en tydligt helhetsbild över vad kortet faktist kommer att kosta dig.
Många kortutgivare marknadsför så kallad räntefri delbetalning som ett alternativ till att skjuta upp fakturabetalningen om du inte kan betala hela på en gång. Delbetalning innebär att du betalar ett visst belopp varje månad i ett visst antal månader tills du betalat av hela skulden. Räntefri delbetalning betyder tyvärr inte gratis delbetalning utan räntan är ersatt med fasta avgifter. Dessa avgifter kan många gånger bli dyrare än vad det hade blivit att betala ränta; se tabellen nedan. Om du av olika skäl inte kan betala ränta kan delbetalning dock vara ett bra alternativ.
Här visar vi totalkostnaden för att dela upp ett köp med kreditkortet Re:member Flex. Re:member Flex har till skillnad mot många andra kort ingen uppläggningsavgift för delbetalning men däremot en administrativ avgift på 57 kronor per avbetalning. I exemplet utgår vi från att du har e-faktura och därmed inte betalar någon fakturaavgift.
Avbetalningsperiod | Total kostnad | 5 000 | 10 000 | 20 000 |
---|---|---|---|---|
6 månader | 342 kr | 25,69 % | 12,27 % | 6 % |
12 månader | 684 kr | 27,27 % | 13,12 % | 6,44 % |
24 månader | 1 368 kr | 27,31 % | 13,38 % | 6,63 % |
Som du ser är delbetalning väldigt dyrt för mindre belopp medan det lönar sig att välja räntefri delbetalning för stora belopp. Om det är dyrare eller billigare med räntefri betalning beror också på din kreditvärdighet. Medan den räntefria betalningen har en fast kostnad som är lika stor för alla sätts räntan beroende på din kreditvärdighet. Re:member Flex erbjuder räntor på mellan 8,12 och 21,62 procent. Har du en hög kreditvärdighet betyder det således att det är bättre att skjuta upp fakturan och betala ränta medan du med sämre kreditvärdighet och högre ränta istället kan spara pengar genom räntefri delbetalning. Allra billigast blir det förstås att betala hela fakturan på en gång!
Kreditkort | Re:member flex | MoreGolf Mastercard | Swedbank Mastercard |
---|---|---|---|
Årsavgift | 0 kr | 0 kr 295 kr | 0 kr 195 kr |
Effektiv ränta | 8,12 - 24,95 % | 20,22 % | 14,77 % |
Max kredit | 120 000 kr | 160 000 kr | 20 000 kr |
Uttagsavgift | 3,00 % (min 35 kr) | 3,00 % (min 45 kr) | 3,00 % (min 45 kr) |
Valutapåslag i utlandet | 2,00 % | 1,65 % | 1,65 % |
Aviavgift | 39 kr (0 kr e-faktura) | 35 kr (0 kr e-faktura) | 0 kr |
Påminnelseavgift | 60 kr | 60 kr | 60 kr |
Förseningsavgift | 125 kr | 115 kr | 100 kr |
Övertrasseringsavgift | 95 kr | 105 kr | 105 kr |
Dröjsmålsränta | 0,00 % | 0,00 % | 0,00 % |
Läs mer | Detaljerad info | Detaljerad info | Detaljerad info |
Ansök | Ansök | Ansök | Ansök |
Resekortet Bank Norwegian är ett bra exempel på ett kreditkort för resande som kombinerar en relativt låg ränta med riktigt bra förmåner så som bonus och försäkringar. Kortet ges ut av resebolaget Norwegian i samarbete med Mastercard och poäng ges på alla köp som sedan kan växlas in mot flygresor hos Norwegian. Det ingår också en kompletterande reseförsäkring som ger ersättning för de flesta olyckliga situationer.
Det här är ett exempel på ett kort där räntan inte är den lägsta men där förmånerna väger upp och kombinationen gör det till ett riktigt bra kort. Som tidigare nämnt är det viktigt att inte enbart jämföra krediträntor utan även kolla på förmånerna. Detta för att se om förmånerna kan väga upp en något högre räntekostnad då man delbetalar sin kortfaktura.
Billiga kreditkort passar alla, dock är det såklart viktigare med ett billigt kort för dig som har låg inkomst och tighta ekonomiska marginaler. Som beskrivits ovan kan billigt dock betyda olika saker för olika personer. Om du till exempel ofta behöver skjuta upp eller delbetala dina fakturor är det sällan det kort som har noll kronor i årsavgift som är det bästa.
Ett alternativ till ett billigt kreditkort är ett billigt debetkort. Ett debetkort har till skillnad från kreditkortet ingen kreditfunktion utan pengarna dras från ett konto dit du i förväg satt in pengar. När pengarna är slut kan du inte längre använda kortet. På så sätt passar kreditkortet bra om du har dålig kontroll på din ekonomi och ofta impulsshoppar.
Idag finns många debetkort på marknaden med noll kronor i årsavgift. Många har dessutom gratis valutapåslag och fria uttag. Ibland kan du även få sparränta på de pengar du satt in på kortet.
Lozan är en kunnig och engagerad skribent som har varit en del av Kreditkort.com sedan början av 2023. Hennes stora intresse och kunskap om kreditkort och finansiella tjänster har gjort henne till en viktig medlem inom vårt team.