Uppdaterad 30 juli, 2019

Delbetalning av kreditkortsräkning

av Delbetalning av kreditkortsräkning Här i denna guide kommer vi förklara hur man kan gå tillväga för att delbetala sin kreditkortsräkning och vad man bör tänka på.
Har du funderat på hur och när betalningen sker av kreditkortsköpen? Hur man i praktiken delbetalar kreditkortsfakturor? Svar på frågorna finner du precis här! Vi beskriver hur delbetalning av kortfaktura fungerar och avslutar med några olika exempel.

När man handlar på ett kreditkort dras inte pengarna direkt från bankkontot. Köpen samlas istället ihop på en faktura som skickas hem en gång per månad. Det varierar från kreditkort till kreditkort när denna faktura sammanställs. Det vanligaste är att man handlar på kreditkortet från den 1:e i månaden till den siste i månaden. Därefter sammanställs fakturan och skickas normalt ut i mitten på månaden efter köpen är gjorda. Fakturan brukar ha förfallodatum som alla andra räkningar, d.v.s slutet på månaden.

Om hela det fakturerade beloppet betalas på eller innan förfallodatumet tillkommer ingen ränta alls.

Hur delbetalar man kortfakturan?

Att delbetala kreditkortsräkningen är enkelt. Det finns alltid ett minimum belopp att betala på en kreditkortsräkning. Det är i regel 3% av den totala skulden. Det står alltid tydligt på fakturan vad minimum beloppet är för just den fakturan. På fakturan nedan ser man det i den röda cirkeln. Genom att betala minimum beloppet delbetalar man fakturan. Man behöver inte informera eller anmäla att man delbetalar kortfakturan.

Kortfakturan behöver inte betalas i sin helhet eller delbetalas med minsta beloppet. Det går att betala vilken summa som helst över minimum beloppet. Man bör alltid sträva efter att betala in så mycket som möjligt. Efter förfallodatumet utgår ränta enligt prislista som brukar ligga på ca 15%.

Tänk på att din godkända kredit måste täcka uppskjuten betalning och täcka nya inköp.

Hur funkar betalningsfri månad?

Med vissa kreditkort får man 1-2 betalningsfria månader. Det betyder att man inte behöver delbetala något alls den månaden. De tillkommer alltid ränta som vanligt efter förfallodatumet. Fakturan nedan är för ett kreditkort som har betalningsfri månad. Man kan alltså välja att betala 0 = inget den månaden.

Delbetala kreditkortsfaktura

Dessa kreditkort erbjuder betalningsfri månad

Alla dessa kreditkort har betalningsfri månad. Några av korten har två månader och vissa 1 månad per år. I regel måste man ha haft kortet några månader innan betalningsfri månad går att utnyttja.

re:member flex

re:member flex

 • Maxkredit: 100 000kr
 • Årskostnad: 0kr
 • Kreditränta: 9,74 - 24,74 %
 • Räntefritt: 56 dagar
 • Ingen årsavgift
 • 8 veckor räntefri kredit
 • Kompletterande reseförsäkring
Bank Norwegian

Bank Norwegian

 • Maxkredit: 100 000kr
 • Årskostnad: 0kr
 • Kreditränta: 19,99 %
 • Räntefritt: 45 dagar
 • Få bonus på varje köp
 • Gratis uttag i bankomater utomlands
 • Köp resor hos Norwegian med dina poäng
Collector Bank Easyliving

Collector Bank Easyliving

 • Maxkredit: 100 000kr
 • Årskostnad: 0kr 195kr
 • Kreditränta: 17,25 %
 • Räntefritt: 56 dagar
 • Inget valutapåslag
 • Omfattande reseförsäkringspaket
 • Gratis årsavgift via oss med koden "COLLEASY"

Några exempel på hur delbetalning av kreditkortsfaktura fungerar:

Exempel 1, använder bara kreditkortet en tight månad.

Harald handlar med sitt kreditkort för 8900 kr i hela mars månad. Han får en kreditkortsfaktura i mitten på april som har förfallodatum 30:e april. På kreditkortsräkningen står det, “Minimum belopp att betala är 267 kr”. Han betalar bara 267 kr. Under april månad handlar Harald inget på kreditkortet. I mitten på maj får Harald ny faktura på 8633 kr. Det har lagts på lite drygt 100 kr i ränta. Minsta belopp att betala denna gång är 259 kr vilket Harald betalar.

Såhär fortsätter Harald tills skulden är helt återbetald.

Exempel 2, använder kreditkortet till och från.

Maja handlar med sitt kreditkort vissa månader. I mars handlar hon för 11 300 kr. I mitten på april dyker en faktura upp på 11300 kr som skall betalas senast i slutet på april. Det står också att minsta belopp att betala är 339 kr. Maja betalar 1000 kr. Nästa månad handlar Maja för 3000 kr. Hon får en faktura på 13 429 (Förgående skuld + ränta + 3 000 kr för aprils köp). Minsta belopp att betala är 403 kr. Maja betalar 403 kr.

Nästa månad handlar Maja inget alls på kortet. Hon får en faktura på 13 189 kr (förgående skuld med ränta). Minsta belopp att betala är 396 kr.

Maja fortsätter såhär fram och tillbaka.

Exempel 3, använder kreditkortet varje månad.

Hugo handlar för 12 500 kr första månaden med sitt nya kreditkort. Han får en faktura månaden därpå på 12 500 kr. Det står “minsta belopp att betala är 375 kr”, detta betalar Hugo. Nästa månad handlar han för 15 600 kr. En faktura dimper ner på  27 877 kr (förgående skuld med ränta + 15 600 kr). Minsta belopp att betala är 836 som Hugo betalar.

Det handlas för 13 400 månaden därpå. Han får hem en faktura på 41 113 kr. Minsta belopp att betala är 1233 som betalas.

Månad 4 handlar Hugo för 16 700 kr. Fakturan dimper ner 5:e månaden på 57 217 kr. Hugo har bara en godkänt kredit på 50 000 kr*. Därför måste han minst betala 7 217 kr på denna faktura.

Hugo fortsätter såhär och lyckas betala av under vår och höst. Under december och juli ligger Hugo på kreditgränsen.

*En del kreditkort går inte att handla med över sin kreditgräns.

Simon är innehållsansvarig på Kreditkort.com sedan våren 2018 och hjälper våra besökare med sin kunskap kring ekonomi och kreditkort. Simon innehar en högskoleexamen som webbredaktör.