Här listar vi alla kreditkort från SEB så att du snabbt kan jämföra och välja ut det kort som passar dig. Nedan hittar du också allt du behöver veta om SEB och det kort som vi valt ut som deras bästa.
SEB ger idag ut 3 kreditkort som alla kommer med sina egna för- och nackdelar. Korten är i grunden typiska kreditkort och letar man efter ett nyskapande kreditkort så kommer man inte hitta det hos SEB. Däremot får man en erfaren kortutgivare som, då man har allt samlat hos SEB, erbjuder 3 bra kreditkort.
SEB grundades för 160 år sedan och gick då under namnet “Stockholms Enskilda Bank”. Det var först år 1998 som banken började verka under just namnet SEB. Sedan dess har banken fortsatt växa och är idag den största banken i Sverige för stora företag och finansiella institutioner.
SEB är verksamma även i Norge, Danmark, Finland och Storbritannien. Där är det framför allt företagsrelaterade tjänster som de fokuserar på. I Estland, Lettland, Litauen och Sverige är SEB en universalbank.
De tjänster de erbjuder idag är de typiska banktjänsterna men som vi nämnde så är företagsrelaterade lösningar något de brinner för. Lån, bolån och kreditkort finns självfallet också med i sortimentet och det är just korten som vi kommer kolla närmre på här nedan.
Det är alltså tre olika kreditkort som SEB i dagsläget erbjuder. Utöver detta har de också vanliga bankkort och debitkort men dessa listar vi inte här. Alla Mastercard-kort från SEB fungerar nu mera också att koppla till Samsung Pay. Genom att lägga in ditt SEB-kort i appen så kan du betala dina köp genom att hålla upp telefonen jämsides betalterminalen. Perfekt för dig som har en Samsung och som gärna lämnar ditt fysiska kort hemma.
SEB Credit är det billigaste kreditkortet från SEB. Den absolut största fördelen med kortet är försäkringarna där det ingår både en reseförsäkring samt en köpförsäkring. Tillgång ges också till Menzies lounge på både Landvetter samt Arlanda. Med det sagt så slutar förmånerna där och lounge access räcker inte för att det här skall klassas som ett premiumkort. Kortet är relativt billigt med en årskostnad om 295 kronor men dras dock med avgift för både valutaväxling samt kontantuttag.
Vill man betala resan med kortet för att kunna utnyttja försäkringen är det en god idé, men man bör ha ett annat kort för att handla i utlandet. Collector Bank Easyliving är exempelvis ett kreditkort utan valutapåslag.
SEB Invited, till skillnad från SEB Credit, hör till kategorin premiumkort. Man kan få upp till 100 000 kronor i kreditutrymme och har hela 60 räntefria dagar. Cashback på 1% på alla köp, reseförsäkring och köpskydd är bara några förmåner som ingår i kortet.
Köpförsäkringen innefattar bland annat:
Premiumfördelarna är bland annat concierge service och lounge access. Men förmånerna är inget du kan nyttja gratis. Kortet har en årsavgift på 1800 kronor (1350 kr första året). Även valutapåslag och uttagsavgift förekommer på kortet. Men, känner man att man har råd att betala årskostnaden och kortet har det man söker så är detta ett premiumkort med många lyxiga förmåner.
Även om SEB Invited är ett bra Premiumkort så faller det platt då det ställs mot SEB Selected. Selected-kortet är ett väldigt exklusivt kreditkort och som inte är tillgängligt för vem som helst. För att ens kunna ansöka om kortet så måste man vara en Private Banking-kund. För att kunna bli Private Banking-kund måste man ha minst 2 miljoner kronor att placera hos SEB. Detta kan exempelvis vara genom spar, fonder eller pension.
Kortet har en “maxkredit” om 100 000 kronor vid en första ansökan. Men därefter så är maxkrediten 20% av årsinkomsten. Tjänar man alltså väldigt mycket pengar kan man också ha ett kreditutrymme på flera hundratusen kronor.
Årskostnaden för kortet ligger på 5 000 kronor vilket är väldigt dyrt. Med det sagt så är också detta ett kort som förutsätter att man har minst 2 miljoner placerade hos SEB och då är nog en så pass hög årsavgift inte ett problem.
För den höga årsavgiften får man dock en mängd förmåner. Kortet är kopplat till SAS EuroBonus, vilket innebär att man samlar poäng på alla köp. Det ingår vidare reseförsäkring, allriskförsäkring, lounge access samt concierge service.
Det här kortet är alltså främst för dig som reser ofta, har det gott ställt och som gärna njuter av extra lyx, både i vardagen och på resande fot.
Även om vi här på Kreditkort.com överlag lägger störst fokus på kreditkort och då och då debitkort, så kan det vara värt att nämna att SEB även har just två debitkort. Dessa kort är SEB Debit samt SEB Debit Limited. SEB Debit kan alla ansöka om medans SEB Debit Limited endast är för personer som är 21 år eller yngre.
SEB Debit har bland annat följande förmåner:
SEB Debit Limited har samma förmåner och båda korten är kostnadsfria, det vill säga att de saknar årsavgift. Som sagt så listar vi inte något av SEB’s debitkort i dagsläget.
Sandra har skrivit texter för Kreditkort.com sedan 2022. Hon älskar att skriva och har dessutom en bakgrund inom lån och kreditbedömning. Detta har gett henne insikter i hur det går till bakom kulisserna när kreditkort och lån beviljas, något som hon haft stor nytta av som skribent. Sandra är dessutom själv en person som ofta beskrivs som sparsam (för att inte använda ordet snål) och hon brinner för att hjälpa andra att förbättra sin privatekonomi.