Varför tar UC kreditupplysningar när man ansöker om kreditkort?

När du ansöker om ett lån eller kreditkort behöver banken som lånar ut medlen försäkra sig om att du har möjlighet att betala tillbaka lånet. För att kunna göra en bedömning huruvida du är en lämplig låntagare eller inte görs en kreditupplysning för att säkerställa din kreditvärdighet. Upplysningscentralen har tillstånd att hämta information om din ekonomiska situation, såsom aktiva lån eller krediter, eventuella betalningsanmärkningar eller skulder hos Kronofogden. De hämtar även dina personuppgifter, såsom namn, adress, civilstånd, inkomster och eventuella fastighetsinnehav eller äktenskapsförord. 

För att ytterligare bedöma din kreditvärdighet som låntagare tittar de på om det förekommit kreditupplysningar de senaste 12 månaderna. UC förser sedan den aktuella låneförmedlaren med denna information, för att de sedan ska kunna ta ett beslut huruvida du är en lämplig kandidat för ett lån eller kreditkort. 

Vad är UC-score och UC riskprognos?

Din kreditvärdighet anges i UC-score på en skala mellan 1 och 999 - ju högre ditt UC-score är desto högre kreditvärdighet har du och tvärtom. Ditt UC-score påverkar möjligheten för dig att beviljas lån och krediter, delbetalningar, hyreskontrakt, abonnemang och fakturaköp. 

För att göra det extra tydligt har skalan delats upp i fyra olika nivåer, där varje skala ger en indikation på din kreditvärdighet.

 • 745–999 ger ett utmärkt UC-score, vilket innebär att du har en hög kreditvärdighet.
 • 635–744 betyder att ditt UC-score är mycket bra
 • 559–634 är bra
 • 455–558 mindre bra
 • 1–454 betyder att du har ett svagt UC-score och därmed en låg kreditvärdighet. 

Ditt UC-score uppdateras kontinuerligt av UC en gång i månaden och vid olika händelser kan det både förbättras och försämras. Uppdateringarna som görs gäller bland annat taxerad inkomst, eventuella kreditansökningar, betalningsanmärkningar och en rad andra omständigheter kring dig och din privatekonomi.  

UC-score beräknas med hjälp av UC riskprognos, som bedömer risken för att du som ansöker om lån eller krediter ska få en betalningsanmärkning inom en period på 12 månader. Detta kallas även kreditrisk, och visas på varje kreditupplysning som genomförs. Riskprognosen anges på en skala mellan 0,1 och 99,9 och fungerar på samma sätt som ditt UC-score, där ett lägre värde innebär att sannolikheten för att du ska få en betalningsanmärkning inom ett år bedöms som låg. 

Kreditkort utan UC

När du gör en kreditansökan kommer denna information att bli synlig för banker och andra långivare i kreditupplysningen. Att ansöka om ett kreditkort utan UC är i dagsläget inte möjligt, då banken behöver försäkra sig om att du kan betala tillbaka krediten. Där finns dock fortfarande möjligheter för personer med lägre kreditvärdighet att ansöka om ett kreditkort, genom att välja ett som ställer lägre krav på den sökande, såsom lägre inkomstkrav och lägre åldersgräns. Vår kreditexpert David förklarar varför man inte kan få ett kreditkort utan UC och delar även med sig av sina egna upplysningar i vår intervju. Läs intervjun med David här.

Det här syns i en kreditupplysning:

I en kreditupplysning visas en översikt över de senaste 12 månadernas eventuella krediter du beviljats tillsammans med andra viktiga uppgifter såsom dina personuppgifter och eventuella betalningsanmärkningar. Nedan listar vi vanliga uppgifter som syns i en kreditupplysning från UC: 

 • Personuppgifter såsom namn, personnummer, folkbokföringsadress, civilstånd och eventuella äktenskapsförord samt fastighetsinnehav
 • Deklarerade inkomster för föregående år
 • Eventuella lån, exempelvis bostadsrättslån, avbetalningslån eller blancolån
 • Uppgifter om eventuella kreditkort eller kontokrediter
 • Eventuella betalningsanmärkningar eller skulder hos Kronofogden
 • Upplysningar gällande kreditupplysningar de senaste 12 månaderna
 • Information från Bolagsverket gällande eventuella företag 

Antalet kreditupplysningar påverkar din kreditvärdighet

Som tidigare nämnt kan din kreditvärdighet påverkas av en rad olika faktorer. En av dessa är antalet kreditupplysningar som hämtats på dig vid eventuella lån- eller kreditansökningar. Varje UC-slagning som görs blir synlig för långivare, vilket gör att din kreditvärdighet påverkas negativt. I kreditupplysningen finns information om vilken typ av lån samt vilka belopp du ansökt om att få låna. Detta kan i sin tur göra att dina chanser att beviljas ett lån eller kredit försämras.

Här kan du läsa mer om vilka faktorer som påverkar din kreditvärdighet negativt

Det är dock möjligt att ansöka om lån eller krediter utan UC, då en del långivare gör kreditupplysningen hos aktörer som exempelvis Bisnode eller Creditsafe. Här kommer antalet slagningar på dig inte att synas för andra långivare på sammas sätt som de gör vid en kreditupplysning via Upplysningscentralen. 

Vad är MinUC?

MinUC tillhandahåller privatpersoner en rad värdefulla tjänster, däribland kreditkollen, förlustanmälan, UC ID-skydd och UC bedrägerispärr. Nedan förklarar vi mer om vad de olika tjänsterna innebär. 

Min Upplysning

Vad är en betalningsanmärkning, och hur vet jag om jag har en? En betalningsanmärkning är en uppgift som registreras hos de olika kreditupplysningsföretagen, som visar på att du inte betalat din faktura, ditt lån eller dina räkningar i tid. Har du betalningsanmärkningar kommer din kreditvärdighet att påverkas till det sämre, dessutom ligger de kvar i tre års tid vilket försämrar dina möjligheter att få lån och krediter beviljade i framtiden. 

Med hjälp av tjänsten Min Upplysning kan du snabbt få en överblick över dina lån och krediter, inkomstuppgifter, betalningsanmärkningar och tidigare kreditupplysningar hos UC. 

Ibland kan det kännas skönt att veta vilka uppgifter banken eller långivaren kommer att få veta om dig och din ekonomi, och med Min Upplysning får du omedelbart reda på vad som syns i kreditupplysningen. Detta är en engångstjänst, som kostar 29 kronor. Vill du däremot få obegränsad tillgång till din upplysning kan du använda dig av Kreditkollen. 

Kreditkollen

Kreditkollen hjälper dig att få just det, kreditkoll. Med hjälp av denna tjänst kan du följa ditt UC-score och uppdateringar kring detta, sätta upp olika mål för ditt sparande och få en överblick över dina lån och krediter. Där finns flera anledningar till att ha bra koll på såväl din privatekonomi som din kreditvärdighet, och att ha alla uppgifter samlade på ett och samma ställe underlättar, inte minst om du strävar efter förbättra ditt kreditbetyg och nå uppsatta mål eller när du ska argumentera för en bättre ränta hos banken. 

I kreditkollen kan du ta del av följande information: 

 • Ditt UC-score – Följ utvecklingen av ditt UC-score och håll koll på din kreditvärdighet 
 • Din upplysning – Få obegränsad tillgång till din kreditupplysning
 • Dina anmärkningar – Se eventuella betalningsanmärkningar och uppgifter om dessa
 • Dina lån och krediter – Information om eventuella lån och krediter de senaste 12 månaderna

Kreditkollen kostar 49 kr/månad och ger dig obegränsad tillgång till tjänsten. Du registrerar dig enkelt genom att logga in på MinUC:s hemsida. Allt du behöver göra är att ange ditt personnummer, mobilnummer och e-postadress, sedan har du kommit en bit på vägen till att få koll på dina krediter. 

Mitt Kreditbetyg

Genom att använda dig av tjänsten Mitt Kreditbetyg kan du få bättre koll på din kreditvärdighet och på så sätt ta kontroll över din privatekonomi. Detta är en fördel om du till exempel vill förhandla ner din ränta hos banken. Mitt Kreditbetyg har en engångskostnad på 99 kronor, beställs hos MinUC och är tillgänglig fram till en vecka efter genomfört köp. 

Förlustanmälan

Förlustanmälan är en tjänst som du kan använda dig av om du tappat bort ditt körkort, pass eller ID-kort. För att minska risken för bedrägerier är det en bra idé att göra en förlustanmälan hos UC, genom att ringa deras automatiska telefontjänst öppen dygnet runt. Samtalet kostar totalt 95 kronor och dras från din telefonräkning i slutet av månaden. 

När anmälan om borttappad ID-handling har gjorts kommer detta att synas i din kreditupplysning i två års tid, vilket blir synligt för företag som gör en UC-slagning på dig. Vid ansökan om lån eller krediter kommer ytterligare kontroller att göras, för att både du och långivaren ska kunna säkerställa att ansökan kommer från dig och ingen annan. 

ID-skydd

En annan tjänst som MinUC erbjuder är ID-skydd, som minskar risken för ID-kapningar genom att bevaka din kreditupplysning hos UC och hålla koll på om dina personuppgifter skulle hittas på internet (på det publika nätet såväl som på darknet) och olovligt användas av någon annan än dig själv. Detta kallas ID-kapning, och sker när en obehörig person använder sig av din identitet för att exempelvis ta lån och krediter, handla på nätet, beställa varor eller tjänster mot faktura eller ingå olika typer av ekonomiska avtal i ditt namn. 

Skulle detta hända får du med hjälp av tjänsten ID-skydd, som kostar 89 kronor i månaden, ett meddelande som snabbt hjälper dig att agera för att förhindra att ID-kapningen går i lås. 

UC bedrägerispärr

Har du blivit utsatt för ett bedrägeri eller ID-kapning kan blockera din kreditupplysning med hjälp av UC bedrägerispärr. Denna spärr gör det svårare för bedragare att lyckas med bedrägerier, då en kreditupplysning inte kan göras på ditt personnummer på två veckor. Blockeringen träder ikraft även hos andra kreditupplysningsföretag, såsom Creditsafe, Bisnode, Syna och Valitive. Vill du att bedrägerispärren ska vara aktiv längre än två veckor kan du ladda upp en kopia på din polisanmälan i MinUC. 

Microupplysning och personupplysning

Ett företag kan välja mellan två olika kreditupplysningar när de vill få mer information om en persons kreditvärdighet, och vilken som görs beror på vad ärendet gäller. Dessa kreditupplysningar kallas microupplysning och personupplysning

Microupplysning

En microupplysning är en mindre upplysning som endast omfattar namn och adress, betalningsanmärkningar och eventuella skulder hos Kronofogden. Denna typ av kreditupplysning görs vid mindre riskfyllda bedömningar, exempelvis när du handlar på faktura eller vid olika slag av avbetalningsplaner. 

Personupplysning

En personupplysning behandlar mer information gällande dig och din ekonomi när det aktuella ärendet bedöms som mer riskfyllt. Här görs en kreditupplysning innehållande namn, personummer, adress, inkomstuppgifter, eventuella fastighetsinnehav, äktenskapsförord, betalningsanmärkningar och skuldsaldon hos Kronofogden och aktiva krediter. En personupplysning görs vid lån- och kreditansökan.

Tips för bättre ekonomi och UC-score

Att inte behöva oroa sig för sin ekonomi och slippa känna att pengarna bara försvinner varje  månad är något som de allra flesta vill uppnå. Ibland kan det dock vara svårt att veta vilka knep man kan ta till för att lyckas, varför vi i denna guide ger dig tips på hur du kan förbättra både din ekonomi och ditt UC-score.  

1

Glöm inte räkningarna

Att betala räkningarna i tid kan låta som en självklarhet, men i många fall kan det glömmas bort om det inte görs så snart lönen kommit in på kontot. För att undvika att samla på sig betalningsanmärkningar i onödan, som sedan visar sig på kreditupplysningen och påverkar din kreditvärdighet negativt, är det därför en god idé att se till att beta av räkningarna innan förfallodatum.

Tips: lägg dina räkningar på autogiro så missar du inte att betala dem.

2

Sätt igång att buffertspara

Att ha en buffert är alltid bra vid oförutsedda händelser. Plötsligt behöver du ersätta den där trasiga datorn eller betala det där dyra besöket hos tandläkaren. För att slippa ta ett snabblån på bekostnad av både din ekonomi och din kreditvärdighet är det smart att ha en buffert tillgänglig som räddare i nöden. 

3

Undvik avbetalning

Försök att ha för vana att alltid spara till det du vill köpa. Visst kan det kännas frestande att handla på avbetalning, men kom ihåg att det faktiskt blir dyrare i längden då ränta tillkommer. Kreditavtalet kan dessutom ligga kvar en lång tid efter det att krediten betalats av, något som förstås påverkar ditt UC-score till det sämre. 

4

Skippa köp mot faktura

Något man kanske inte alltid tänker på är att varje gång man handlar mot faktura görs en kreditupplysning. Försök därför att i största möjligaste mån undvika fakturaköp, och bara handla om du verkligen har möjlighet att betala ditt köp direkt. 

5

Avsluta oanvända krediter

Att ha outnyttjade krediter liggande är inte bra för din kreditvärdighet, då det totala beloppet för varje kredit visas på kreditupplysningen och påverkar ditt UC-score oavsett om du använder krediten eller inte. Säg därför upp de krediter du inte tänkt använda dig av. 

6

Undvik kreditupplysningar 

Flera kreditupplysningar försämrar din kreditvärdighet, då dessa blir synliga för banker och andra långivare. Försök därför att minska antalet kreditupplysningar. 

7

Samla dina lån

Har du flera utspridda smålån och krediter är det bra om du samlar dessa i ett privatlån istället. Du får inte bara bättre koll på din ekonomi och lägre månadskostnad tack vare lägre ränta, din kreditvärdighet blir dessutom bättre. 

Hur ofta uppdateras UC?

Informationen i kreditupplysningen uppdateras regelbundet vartefter din UC-score och UC riskprognos räknas om baserat på de nya uppgifterna. Hur ofta och när informationen uppdateras varierar. Här är några exempel:

 • Personuppgifter som civilstånd eller folkbokföringsadress uppdateras varje vardag
 • Inkomstuppgifter uppdateras en gång årligen vid fem olika tillfällen under året. När just din inkomst uppdateras beror på hur och när du deklarerade.
 • Beviljade lån och krediter uppdateras olika ofta beroende på långivare; från 1 gång per månad till dagligen
 • Uppgifter om eventuellt CSN-lån uppdateras en gång per månad
 • Betalningsanmärkningar och andra ärenden hos Kronofogden uppdateras varje vardag
 • Tagna kreditupplysningar uppdateras dagligen.
 • Uppgifter om eventuella företagsengagemang uppdateras varje dag

Lozan är en kunnig och engagerad skribent som har varit en del av Kreditkort.com sedan början av 2023. Hennes stora intresse och kunskap om kreditkort och finansiella tjänster har gjort henne till en viktig medlem inom vårt team.

Senast uppdaterad Dec 15, 2023