Microupplysning 

Som du säkert hör på namnet så finns det en ledtråd kring vad microupplysning innebär; det är helt enkelt en mindre omfattande kreditupplysning. Oftast så görs endast en microupplysning på dig när det handlar om till exempel fakturaköp eller diverse avbetalningsplaner. När det görs en microupplysning på dig så registreras inte alla dina personliga uppgifter, utan enbart ett fåtal såsom ditt namn, din adress, eventuella betalningsanmärkningar och skuldsaldo hos Kronofogden. Fördelen med microupplysningar är också att dessa inte registreras och påverkar i sin tur inte din kreditvärdighet ifall det skulle göras ett flertal sådana upplysningar under en kort tid.  

Personupplysning 

En personupplysning är betydligt mer omfattande än en microupplysning och görs oftast vid ansökningar av kreditkort och olika lån såsom privatlån och bolån. Namn, adress, eventuella betalningsanmärkningar, ditt skuldsaldo, dina inkomstuppgifter, äktenskapsförord, fastighetsinnehav, aktiva krediter och kreditförfrågningar kommer att kontrolleras och registreras vid en personupplysning. Det är en kreditupplysning som registreras och kan därmed påverka din kreditvärdighet och ditt kreditbetyg – särskilt om det görs många personupplysningar på dig under en kortare period. 

Sandra har skrivit texter för Kreditkort.com sedan 2022. Hon älskar att skriva och har dessutom en bakgrund inom lån och kreditbedömning. Detta har gett henne insikter i hur det går till bakom kulisserna när kreditkort och lån beviljas, något som hon haft stor nytta av som skribent. Sandra är dessutom själv en person som ofta beskrivs som sparsam (för att inte använda ordet snål) och hon brinner för att hjälpa andra att förbättra sin privatekonomi. 

Senast uppdaterad Jul 12, 2023