Kreditkort och UC

Vad menas med att kortföretaget ”tar en UC”?

UC är en förkortning för Upplysningscentralen, vilka är Sveriges största upplysningsföretag. Om ett kreditkortsföretag ”tar en UC” betyder det att de beställer en kreditupplysning hos UC.

Men det finns även andra upplysningsföretag?

Ja, UC är störst men det finns exempelvis Creditsafe och Bisnode.

Varför använder alla kreditkortsföretag UC?

I Sverige finns det bara ett par stora aktörer som ger ut kreditkort. Dessa har historiskt alltid använt UC oavsett låne- eller kreditformat. Flera av dessa är tidigare delägare i UC.

Så det går inte att teckna kreditkort utan UC?

Nej, det går inte att teckna kreditkort utan UC. Eftersom alla kortutgivare har valt att samarbeta med UC så kommer en kreditupplysning alltid beställas av dem vid kortansökan. En person som har betalningsanmärkning, eller låg kreditvärdighet hos UC av annan anledning, kommer alltså inte att få något kort. Det är absolut begränsande eftersom en betalningsanmärkning ligger kvar i tre år och ekonomin kan ju ha förbättrats avsevärt sedan det ekonomiska misstaget.

Det går inte att teckna kreditkort utan UC. Eftersom alla kortutgivare har valt att samarbeta med UC så kommer en kreditupplysning alltid beställas av dem vid kortansökan - David
Kreditupplysning från UC

David har provat att ansöka om flera kreditkort och lån och därför genomgått flera kreditupplysningar från UC. Här delar David med sig av sin senaste upplysning för att visa hur en kreditupplysning ser ut. Eftersom David aldrig fått en betalningsanmärkning är denna del tom.

Här kan ni se att det har gjorts 16 kreditupplysningar på David i år. När David ansökte om ett kreditkort eller lån godkände han att det togs en UC. Frågeställarna består av olika kreditgivare och kreditförmedlare som Entercard, Kortio, DNB och SEB.

Alternativ för att undvika UC

Varför kan vissa lån tecknas utan UC men inte kreditkort?

Kreditkortskortsmarknaden är relativt liten i Sverige och ägs av ett par få aktörer. Det kan jämföras mot lånemarknaden som är betydligt större och bredare. Flera mindre långivare har valt att samarbeta med Bisnode eller Creditsafe och tar då kreditupplysningar hos dem.

Tas kreditupplysning även för debetkort?

Nej, det är bara vid ansökan om kreditkort som kreditupplysning genomförs. Det går exempelvis att ansöka om Revolut, Lunar och Rocker utan att de tar någon UC. Däremot kan det ibland finnas kreditfunktioner som går att ansöka om i appen och om man ansöker kommer de att ta upplysning, via UC.

Så debetkort är enda alternativet?

Ja, om du inte vill att kortföretaget ska ta en UC är debetkort enda lösningen. Men jag tycker du ska fundera på syftet. Varför vill du ha ett kreditkort? Är det krediten, rabatterna eller bonusen som du främst vill ha? Det går ju exempelvis att teckna en kontokredit, utan UC, och använda som kredit till kortet. Men då är räntan ofta riktigt hög. Det finns även debetkort med både bonuspoäng och reseförsäkring.

Så debetkort kan ge samma förmåner som kreditkort?

Nej, kreditkorten ger generellt fler förmåner. Men delvis kan funktioner och förmåner nås via debetkorten. Sen får man vänta till UC-betyget har förbättrats och ansöka om kreditkort när kreditvärdigheten är tillräckligt stark.

Hur förbättrar jag min kreditvärdighet?

Ditt UC-score är ett samlat betyg på din kreditvärdighet. Det förbättras genom att du exempelvis betalar av lån och krediter, tar så få kreditupplysningar som möjligt och inte drar på dig betalningsanmärkningar. Du kan exempelvis beställa en kreditupplysning på dig själv, via UC, för att se vilken information de har om dig.

Vad är vanligaste missuppfattningar om kreditupplysningar och kreditkort?

En vanlig missuppfattning är att kreditkort inte påverkar kreditvärdigheten om man inte använder kortet. Men så är det inte.

Om du har ett kreditkort med kreditgräns på 50 000 kronor kommer hela summan att synas på kreditupplysningen. Det blir alltså samma sak som om du hade haft ett lån på 50 000 kronor och inte återbetalat en krona. Oavsett om du använt krediten på kortet eller inte kommer det räknas som fullt utnyttjad kredit. Om du har kreditkort du inte använder regelbundet kan du säga upp dem för att därmed få bättre kreditvärdighet över tid.

En vanlig missuppfattning är att kreditkort inte påverkar kreditvärdigheten om man inte använder kortet. Men så är det inte. - David
Kreditupplysning från UC

Här är en mer detaljerad vy av Davids rapporterade krediter under året. Frågeställaren får genom denna en inblick i hur mycket kredit som utnyttjats och beviljats samt hur många krediter och kreditgivare som rapporterats.

Mathilda är en kunnig och passionerad innehållsansvarig som har varit en del av Kreditkort.com sedan 2021. Hennes stora intresse och kunskap om kreditkort har gjort henne till en ovärderlig medlem av vårt team. Mathilda är inte bara en expert på att spara pengar med hjälp av kreditkort, hon är också en ivrig användare själv.

Senast uppdaterad Dec 14, 2023