Vad är ett kreditkort, egentligen?

Ett kreditkort är ett fysiskt kort kopplat till en kredit, och här är det banken som betalar de belopp du handlar för. En faktura på dina köp skickas sedan hem till dig månadsvis, som du själv bestämmer hur du vill betala. Du kan välja att betala hela beloppet på en gång, eller dela upp betalningen i delbetalningar. Väljer du det sistnämnda lägger banken på en ränta, som i normala fall ligger på mellan 10–25%. Väljer du istället att betala fakturan i sin helhet slipper du räntekostnader. 

Många kreditkort kommer med en rad intressanta förmåner, såsom bland annat bonuspoäng på köp, reseförsäkring, räntefri kredit upp till ett särskilt antal dagar, butiksrabatter och mycket mer. 

Inget kreditkort utan UC

Innan du beviljas ett kreditkort utförs en kreditupplysning av Upplysningscentralen (UC), som ger banken information om din ekonomi såväl som en anvisning gällande din förmåga att betala tillbaka lånet. Varje kreditupplysning som görs i samband med en kreditansökan blir synliga för andra långivare, vilket gör att din kreditvärdighet påverkas negativt. 

I dagsläget kan du inte beviljas ett kreditkort utan UC, eftersom man vill skydda såväl banken som dig som ansöker om en kredit, och säkerställa att du har möjlighet att betala tillbaka. Andra krav för att kunna erhålla ett kreditkort är att du måste vara minst 18 eller i vissa fall minst 23 år fyllda, ha en egen inkomst/anställning och inte ha några betalningsanmärkningar eller skulder hos Kronofogden. 

Att ha låg kreditvärdighet behöver dock inte nödvändigtvis betyda att du inte kan få ett kreditkort. Vissa kreditkort har nämligen lägre krav på dig som ansöker, såsom lägre inkomstkrav och lägre åldersgräns. Väljer du ett sådant kreditkort har du större chans att beviljas ett kreditkort med endast en UC och därmed undvika flera onödiga kreditupplysningar. 

Vad innebär kontokredit?

Ett alternativt till kreditkort är kontokredit, som innebär att du har en kredit med en förutbestämd storlek kopplat till ditt privata bankkonto. Denna typ av låneform fungerar på liknande sätt som kreditkort, bortsett från det fysiska kortet och utan diverse förmåner.

När dina egna pengar är slut och ditt bankkonto tomt, aktiveras kontokrediten och kan därmed jämföras med en buffert, som alltid finns tillgänglig vid behov. Visserligen en buffert som behöver betalas tillbaka, och detta sker automatiskt när pengar sätts in på ditt konto igen. Räntan betalar du endast för den del av krediten som du spenderar, och banken tar även ut en avgift för att kunna erbjuda tjänsten. 

Om du inte vill att en kreditupplysning görs men ändå vill kunna använda dig av krediter vid behov, kan kontokrediter utan UC vara en bra lösning för dig.  

Fördelar med kreditkort respektive kontokredit

Så, vilken kreditform ska man välja? Båda har förstås sina fördelar, och var och en av dessa låneformer är bättre lämpade vid olika behov och förutsättningar. Gemensamma fördelar är att båda fungerar som ett slags trygghet vid ekonomiskt oförutsedda situationer och att de i regel erbjuder snabba utbetalningar. 

Genom att handla med ett kreditkort får du en översikt över dina inköp på fakturan varje månad, något som kan hjälpa dig att bli mer medveten om vad du spenderar dina pengar på. Med kontokredit slipper du ett extra fysiskt kort och kan istället använda ditt privata bankkort. Du kan ansöka om kontokredit utan UC och betalar ofta lägre ränta på det förbrukade beloppet i jämförelse med ett kreditkort. Däremot får du vid kontokredit inte ta del av de många förmåner som du får när du använder dig av ett kreditkort, något som vi anser är för bra för att missa. 

Lozan är en kunnig och engagerad skribent som har varit en del av Kreditkort.com sedan början av 2023. Hennes stora intresse och kunskap om kreditkort och finansiella tjänster har gjort henne till en viktig medlem inom vårt team.

Senast uppdaterad Jul 7, 2023