Därför tas en kreditupplysning

En kreditupplysning eller kreditprövning tas när du ansöker om ett lån, ett kreditkort eller när du väljer att handla på avbetalning. Många e-handlare erbjuder möjlighet för dig som konsument att handla på nätet via faktura som du betalar för först när din beställning har levererats till dig. Även i dessa fall kan det tas en kreditupplysning. 

Enligt lag måste banker och långivare ta en kreditupplysning innan de kan bevilja ett lån eller en kredit. En kreditupplysning tas dels för långivaren skulle för att bedöma din kreditvärdighet. Din kreditvärdighet fungerar som en indikator för att se hur stor möjlighet du har att betala tillbaka ett lån eller en utnyttjad kredit. En långivare behöver nämligen säkerställa att du kan betala exempelvis ränta och amortering på ditt lån. Har du en hög kreditvärdighet anses du har goda möjligheter för att kunna betala tillbaka. Har du en låg kreditvärdighet anses du ha sämre möjlighet att betala tillbaka ett lån eller en utnyttjad kredit. 

En kreditupplysning tas även för din skull för att säkerställa att du inte redan har för många lån och krediter. Detta för att säkerställa att du inte hamnar i en ekonomisk ohållbar situation med fler höga kostnader och skulder. Om du vill veta mer om hur kreditupplysningar från UC fungerar och varför det inte är möjligt att få ett kreditkort utan UC, kan du läsa vår intervju med kreditexperten David.

Olika kreditupplysningar

Det finns två olika typer av kreditupplysningar som kan tas, en mikroupplysning och en personupplysning. 

Mikroupplysning

En mikroupplysning innehåller mindre information om dig och påverkar inte din kreditvärdighet. Denna typ av upplysning tas vanligtvis när du handlar på faktura eller när du handlar på avbetalning. En mikroupplysning kan även tas när du ska hyra ett boende. En mikroupplysning innehåller

 • Ditt namn
 • Din address
 • Eventuella betalningsanmärkningar
 • Eventuell skuld hos Kronofogden

Personupplysning

En personupplysning innehåller mer information om dig, din levnadssituation och din ekonomi. En personupplysning tas när du ansöker om exempelvis ett lån eller ett kreditkort. Flera personupplysningar inom en kortare tidsram kan komma att påverka din kreditvärdighet negativt. En personupplysning innehåller

 • Ditt namn
 • Din address
 • Om du är gift
 • Din inkomst
 • Om du äger fastighet
 • Om du har aktiva krediter
 • Om du har lån och skulder
 • Hur många kreditupplysningar du har inom en period på 1 år
 • Eventuella betalningsanmärkningar
 • Eventuell skuld hos Kronofogden

UC kan påverka din kreditvärdighet

Upplysningscentralen, även kallad UC, är det ett av de största företagen som genomför kreditupplysningar och kreditbedömningar i Sverige. Det finns även andra företag som genomför kreditupplysningar, men vanligtvis genomförs kreditprövningar av Upplysningscentralen. Det är alltså inte banken som genomför en kreditupplysning, utan banken använder sig utav Upplysningscentralen.

När en UC tas på dig så registreras den kvar i 12 månader. Ett fåtal kreditupplysningar under en period på 12 månader är inte ovanligt och kommer med största sannolikhet inte påverka din kreditvärdighet negativt. Däremot kan många kreditupplysningar inom en 12 månadersperiod försämra din kreditvärdighet. Detta eftersom många kreditupplysningar kan tolkas som att du har tagit flera lån och krediter, eller som att du har nekats flera lån och krediter. Det kan i sin tur uppfattas som att du har mindre möjlighet att betala tillbaka ytterligare lån och krediter. 

Fler faktorer som påverkar din kreditvärdighet

Betalningsanmärkning 

Du får en anmärkning hos UC, även kallad en betalningsanmärkning, om du inte har betalat en skuld i tid. En betalningsanmärkning antyder att du inte har skött dina betalningar. Detta kan leda till att långivare och kreditkortsutgivare inte vill riskera att bevilja dig ett lån eller en kredit. En betalningsanmärkning syns i 3 år. Har du en betalningsanmärkning har du inte möjlighet att bli beviljad ett kreditkort, du kan heller inte ansöka om kreditkort utan UC. Däremot finns fler andra kort som kan vara passande för dig som vill ha en kreditkort trots anmärkning.

Inkomst

Har du en låg eller ingen inkomst kan det komma att påverka din kreditvärdighet negativt. Vissa lån och krediter kan ha inkomstkrav för att bevilja ansökningar. 

Livssituation

Din kreditvärdighet kan påverkas av din livssituation, exempelvis om du är nygift, nyskild eller ensamstående.

Utgifter

Dina fasta utgifter påverkar din kreditvärdighet. Äger du exempelvis en bostad kan din kreditvärdighet påverkas eftersom fastigheter vanligtvis innebär att du bland annat behöver betala ränta, amortering och försäkringar. Detsamma gäller utgifter för hyresrätt samt om du har barn. 

Övriga lån och krediter

Som tidigare nämnt kan övriga lån och krediter påverka din kreditvärdighet negativt. Dessa räknas in med dina fasta kostnader. 

Krävs skäl för att ta en kreditupplysning

Om ett företag ska genomföra en kreditupplysning på dig behöver de ha ett legitimt skäl. Ett legitimt skäl kan vara att företaget behöver göra en riskbedömning på dig och din ekonomi då de funderar på att ingå i ett kreditavtal med dig. 

Du blir alltid informerad om en kreditupplysning har genomförts på dig. Du kan se hur många samt vilka kreditupplysningar som gjorts på dig hos Upplysningscentralen.

Höj din kreditvärdighet

Om du nekas ett lån eller en kredit på grund av låg kreditvärdighet finns det flera åtgärder du kan ta för att på sikt höja din kreditvärdighet. 

 • Betala dina fakturor i tid.
 • Avstå från att ansöka om lån eller krediter under 12 månader och därefter ansöka om färre lån och krediter om året. 
 • Samla lån och krediter.
 • Göra dig av med outnyttjade lån och krediter.
 • Avstå från att ta onödiga lån och krediter.

Håkan är en erfaren skribent på Kreditkort.com sedan 2021. Håkan fokuserar på att skriva recensioner av kreditkort, skapa informativa guider och publicera nyheter om krediter och kort. Han bygger sina djupa kunskaper inom privatekonomi på både utbildning och praktisk erfarenhet, och testar ofta de kort han recenserar för att få förstahandsinformation.

Senast uppdaterad Dec 15, 2023