Alla utgivare av kreditkort har krav inom följande områden:
Hur hårda kraven är varierar mellan olika kreditgivare. Generellt är det svårare att få så kallade premiumkort, det vill säga kort med en högre årsavgift, fler förmåner och en hög maxkredit. Traditionella banken (som Swedbank eller Nordea) är också ofta lite striktare än nyare aktörer. Vilken maxkredit du ansöker om spelar också stor roll, framförallt när det gäller vilken inkomst som krävs. Är du osäker på om du kan få ett kreditkort gör du därför klokt i att ansöka om en låg kredit till att börja med.
Även om det finns grundkrav som alltid skall uppfyllas så som att man är myndig och inte har betalningsanmärkning eller skuld hos Kronofogden så kan det skilja mycket mellan de olika korten. Det kan vara så att kortutgivaren kräver svenskt ID, att man varit bosatt i Sverige ett visst antal år eller har en fast inkomst om minst 120 000 kronor.
Det är alltid upp till varje enskild kortutgivare att bestämma hur höga och många kraven skall vara. En bra tumregel är dock att de mer exklusiva korten med höga årsavgifter också ställer ett något högre krav på inkomst. Det är självklart inte konstigt då kortutgivarna vill säkerställa att årsavgiften faktiskt blir betald och att man har en ekonomi som klarar av att äga ett dyrare kreditkort.
Om du har betalningsanmärkning eller för låg inkomst för att beviljas ett kreditkort så är debitkortet någonting för dig. Det är ett kort som inte har någon kredit kopplad till sig. I stället är kortet kopplat till ett bankkonto där du i förväg sätter in pengar. Därmed görs ingen kreditprövning vid ansökan och låg inkomst eller betalningsanmärkningar innebär inte några problem. En myndig person måste alltid vara ytterst ansvarig för kortet men det finns även debetkort som är speciellt utformade för barn.
1. Minst 18 år gammal
2. Inga betalningsanmärkningar
3. Folkbokförd i Sverige
4. Anställning och fast inkomst
Vem som helst kan ha ett kreditkort förutsatt att man har en inkomst och inte har några betalningsanmärkningar. Ett kreditkort bär med sig många fördelar. De är så mycket mer än bara en kredit på ett kort. De finns massvis med förmåner på kreditkort. Det finns flera olika typer av kort som är nischade för att passa
Kreditkort är i regel indelade i fyra olika kategorier beroende på hur kortet är nischat. Det finns idag nästan ett kort för alla, oavsett om man gillar att resa, jagar bonus eller vill känna sig extra trygg genom försäkringar.
Det är inte möjligt att välja ut en kategori som har hårdast krav. Visst, premiumkort har vanligtvis lite tuffare krav på inkomst men även i den kategorin finns det kreditkort som är lätta att få. Jämför kortens krav och kolla på vilka kort som du med säkerhet vet att du kan få och ta det sedan därifrån.
Ett resekort passar de som ofta är ute i världen och reser. De bästa med resekorten är de olika kortförsäkringarna samt de lojalitetsprogram som ofta återfinns på resekort.
De klassiska reseförsäkringarna:
Kollar man exempelvis på Bank Norwegian så har detta kort ovanstående försäkringar samt att man samlar bonus på alla köp. Dessa poäng kan sedan spenderas på flygresor hos flygbolaget Norwegian.
Det finns också vissa resekort som saknar avgift för antingen valutaväxling eller kontantuttag då man befinner sig i utlandet. Dessa kort kan då med fördel användas när du handlar. Det är dock relativt ovanligt att ett bra resekort med både försäkringar och bonus inte har några avgifter för valutaväxling eller automatuttag. Man kan då försöka ha två kort, ett som man betalar för resan med samt ett som endast används för att handla med när du faktiskt befinner dig i utlandet för att slippa dyra avgifter.
Ett bensinkort passar alla människor som regelbundet kör bil. Med ett bensinkort får man nästan alltid rabatt på det drivmedel man tankar i sin bil. De brukar ligga på 10 till 50 öre rabatt per liter vilket är upp till 30 kr rabatt på bara en tank. På en del av bensinkorten samlar man också poäng som kan växlas in mot produkter, tjänster och drivmedel.
Bensinkort har likt resekort i många fall en eller flera försäkringar som ingår. Vanligast är att det ingår en kompletterande reseförsäkring men ibland det också en så kallad tanka-fel-försäkring.
Några utmärkande aspekter av tankkort är följande:
Majoriteten av kreditkorten som har bensinrabatt ges idag ut av drivmedelsföretagen i Sverige såsom OKQ8 eller Preem. Det finns dock andra kreditkort som inte är renodlade tankkort men som ändå ger en viss rabatt då man tankar på utvalda bensinstationer.
Premiumkort är för dig som vill ha ett statuskort som är lite dyrare. De ingår lite finare förmåner och självklart innebär dessa en form av status på krogar och restauranger. Det är inte ovanligt att några av de bättre premiumkorten har årsavgifter på flera tusen kronor om året. Det är alltså inte vem som helst som har råd att ha denna typ av kreditkort men för den höga årsavgiften får man också lyxiga förmåner som inte återfinns på andra typer av kreditkort.
Några av vanligt förekommande förmåner på premiumkort:
Hur omfattande ovanstående förmåner är likt lounge access och concierge service varierar från kort till kort. Vissa billigare premiumkort har bara ett begränsat antal fria loungebesök per år medans de mest exklusiva korten ger dig obegränsad tillgång till lounger världen över. Här får man verkligen vad man betalar för och ju mer man betalar desto mer får man också ut av sitt VIP-kort.
Kreditkort som ger bonus på kortköp, kallade bonuskort, är något av en otydlig kategori. Detta tack vare att resekort ofta ger bonus, även bensinkort kan ge bonus och så vidare. Men, det finns några renodlade bonuskort likt Morrow bank Mastercard. Det som utmärker kreditkort med bonus är till ingens förvåning bonusprogram där poängen sedan ofta kan spenderas på allt möjligt så som varor, tjänster, resor och upplevelser.
Generellt sätt så kan dock kreditkort med bonus också användas som resekort då de ofta har reseförsäkringar eller som bensinkort som vi var inne på. Det är alltså svårt att peka ut exakt vad ett bonuskort är då de ofta passar in på flera kategorier av kreditkort.
Vilken typ av kreditkort som är bäst beror helt på vad du ämnar använda kortet till samt dina förutsättningar. Reser du regelbundet, vare sig det är privat eller i jobbet, så är nog ett resekort det bästa alternativet. På så sätt behöver du inte teckna en egen reseförsäkring och kan samtidigt samla poäng för att köpa flygresor eller andra varor.
Om du däremot sällan eller aldrig reser så kan ett "vanligt" bonuskort vara ett bättre alternativ. På så sätt kan du få mer nytta av ditt kort i vardagen när du befinner dig på hemmaplan. Genom att samla bonus på alla dina köp kan du spara pengar i vardagen och samtidigt få ta del av schyssta varuköp samt växla dina poäng mot varor.
Som vi dock var inne på tidigare så kan däremot bensinkort passa alla som har ett bränsledrivet fordon. Att passa på chansen att kostnadsfritt tanka drivmedel billigare känns onödigt och kan spara dig mycket pengar i längden.
Se alltid till att jämföra olika kort utifrån dina förutsättningar och kolla på de krav som ställs. Ansök aldrig om ett kort som har en årsavgift du inte känner att du kan mäkta med och prioritera att hålla dig fri från betalningsanmärkningar, annars kan du tyvärr glömma kreditkort.
Det finns inga krav på hur många kreditkort man får lov att ha. Man kan egentligen ansöka om hur många kreditkort som helst. Men kom ihåg att det tas en kreditupplysning varje gång en ansökan görs. Varje gång det tas en kreditupplysning så försämras kreditvärdigheten, vilket försämras chansen att få beviljat kreditkort, lån mm.
Du ansöker enkelt om ett kreditkort genom att trycka på ansök-knappen på det kort som du vill ha. När du tryckt på ansök-knappen kommer du få fylla i dina uppgifter och godkänna att en kreditupplysning tas. Innan du gör ansökan bör du se över att du uppfyller kreditkortets krav.
Du kan bli nekad ett kreditkort för olika anledningar, som brukar vara något av följande:
Efter att du ansökt om ett kreditkort kan det vanligtvis ta mellan en och två veckor innan du får kortet, beroende på kreditgivarens behandlingstid och postens leveranstider.
Det är olika krav beroende på vilket kreditkort du ansöker hos, Kraven är från 100 000 kr och uppåt i årsinkomst.
Lozan är en kunnig och engagerad skribent som har varit en del av Kreditkort.com sedan början av 2023. Hennes stora intresse och kunskap om kreditkort och finansiella tjänster har gjort henne till en viktig medlem inom vårt team.