En stor fördel som gör resan billigare är att debetkort är fritt från valutapåslag. Det ingår också ofta någon form av kompletterande reseförsäkring i kortet. Dessutom kan det vara bra på resan att pengar dras direkt från kontot eftersom det minskar risken för bedrägerier att inte ha någon tillgänglig kredit. Debitkort har överlag sämre förmåner än kreditkort, men det finns kort på marknaden som erbjuder ett liknande förmånsutbud som kreditkort. 

N26 Metal - lounge access, reserabatter och lyxkänsla

N26 Metal Ansök nu Ansök säkert hos N26
Läs mer
 • Maxkredit Debetkort
 • Årskostnad 2 040 kr
 • Effektiv ränta 0,00 %
 • Räntefria dagar 0 dagar

Här har du ett exklusivt debitkort som automatiskt gör dig till medlem i LoungeKey, vilket innebär att du får lounge access på flygplatser i hela världen. Med N26 Metal är uttag i valfri valuta kostnadsfria och du slipper valutapåslag. Med detta debetkort i premiumklassen får du dessutom fina reserelaterade erbjudanden som till exempel rabatt på Hotels.com. Årskostnaden är relativt hög och ligger på 2 340 kr. En detalj som förhöjer lyxkänslan med kortet är att det är av metall och kan väljas i 3 olika färger. N26 Metal är kopplat till en app med många tjänster som underlättar ditt resande. Här hittar du smidiga lösningar för valutaväxling och banktransaktioner.  

I kortet ingår dessutom en kompletterande reseförsäkring. Tänk på att detta försäkringspaket inte riktigt når upp till de reseförsäkringar som vanligtvis ingår i resekort. Följande moment ingår i reseförsäkringen: 

 • Ersättning för medicinska kostnader i utlandet
 • Flyg- och bagageförsening
 • Ersättning för inställd resa eller eventuella reduceringar

Sammantaget är N26 Metal ett bra debetkort för resan om du frekvent utnyttjar de exklusiva loungerna, fria valutaväxlingar och förmånliga reseerbjudanden. För att det ska kännas riktigt tryggt på resan är det dock bra om du har en utökad reseförsäkring i din hemförsäkring eller på annat håll.

Revolut Premium - lounge access, smidig app och brittiskt konto

Revolut Premium Ansök nu Ansök säkert hos Revolut
Läs mer
 • Maxkredit Debetkort
 • Årskostnad 1 140 kr
 • Effektiv ränta 0,00 %
 • Räntefria dagar 0 dagar

Ett premiumkort som också ger automatiskt medlemskap i LoungeKey med access till drygt 1 000 flygplatslounger runt världen. Årsavgiften är 923 kr och då får du alltid fri valutaväxling och fria uttag upp till 4 000 kr per månad. En stor styrka med kortet är också den användarvänliga appen. Här kan du beställa tidsbegränsade digitala kort, något som ökar säkerheten väsentligt när du bokar reserelaterade tjänster på nätet. Du får också tillgång till många andra tjänster som underlättar för resan, som fri valutaväxling och smidiga banköverföringar. Inte minst så får du ett brittiskt bankkonto och ett IBAN-konto för Euro när du äger ett Revolut Premium. Syftet är att det ska vara så enkelt och billigt som möjligt att använda kortet utomlands. 

I Revolut Premium ingår en kompletterande reseförsäkring med ersättning som omedelbart sätts in på ditt Revolut-kopplade konto. Följande moment ingår i reseförsäkringen:

 • Akutvård
 • Ersättning för flyg- och bagageförsening

Sammanfattningsvis är Revolut Premium ett debetkort som gör ditt resande billigare, tryggare och lite lyxigare. Det är mycket värt att slippa valutapåslag och du har stor nytta av appen när du är utomlands eftersom alla tänkbara lösningar du behöver erbjuds där. En eventuell svaghet med kortet är att få erbjudanden och förmåner ingår. Du får tillgång till vissa erbjudanden vart tionde köp, men kortets styrka ligger inte i detta.

Lunar Plus - ger sparränta, gott samvete och semesterplanering

Lunar Plus
Läs mer
 • Maxkredit Debetkort
 • Årskostnad 948 kr
 • Effektiv ränta 0,00 %
 • Räntefria dagar 0 dagar

När du har ett Lunar Plus debetkort får du gratis valutaväxling och fria uttag runt hela världen. Kortet kostar 948 kr per år och ger dig tillgång till en app med ett heltäckande utbud av tjänster som valutaväxling, översikt av utgifter och banköverföringar. Dessutom får alla Lunars kunder automatiskt en sparränta på 3,75% på sitt konto. Ytterligare en fördel för semesterresan är att du kan starta ett gemensamt Lunarkonto för familj och eventuellt vänner. Detta gör semesterplanerandet smidigare eftersom man då ofta lägger ut pengar för varandra och på så vis får gemensam överblick över alla utgifter. 

Lunar Plus går att få i de 3 lyxiga färgvarianterna silver, roséguld eller svart. En faktor som kan rena ditt samvete en smula när du reser är att varje krona du spenderar hjälper till att rena våra hav från plast. På så vis kan du kompensera för de miljöfarliga utsläpp du bidrar till när du reser med flyg.

I Lunar Plus ingår ett bra kompletterande reseskydd för resor upp till 30 dagar. Följande försäkringsmoment ingår: 

 • Ersättning för försenat eller försvunnet bagage
 • Ersättning för förlorade resedokument
 • Olycksfallsförsäkring
 • Hemresa vid sjukdom eller olycka 

Den sammanfattande bedömningen av Lunar Plus som resekort är att det är ett kort som gör ditt resande billigare och bra mycket säkrare. Kombinerat med reseskyddet i din hemförsäkring ger kortets reseförsäkring ofta ett fullgott skydd. Nackdelen med kortet är att det inte erbjuder några förmåner eller erbjudanden. Om du har ett gemensamt konto för ditt resande kan sparräntan väga upp bristen på förmåner. 

Identifiera din livsstil och välj rätt resekort 

Debitkorten vi har gått igenom ovan finns i olika nivåer med kostnader och förmåner därefter. Om du föredrar ett billigare baskort med färre reseförmåner kan du se över korten på standardnivå från dessa kortutgivare. Lunar Standard och Revolut Standard finns även på högre nivåer om du är beredd på att betala mer och få tillgång till lyxigare förmåner. Vilket av korten ovan som passar dig bäst beror på din livsstil, önskemål och konsumtionsvanor. För en barnfamilj kanske inte loungetillträde betyder lika mycket som för affärsresenären och sparränta blir lönsamt först när du har större belopp på kontot. Det är också högst relevant för ditt val av resekort vilket försäkringsskydd du har idag. 

Håkan är en erfaren skribent på Kreditkort.com sedan 2021. Håkan fokuserar på att skriva recensioner av kreditkort, skapa informativa guider och publicera nyheter om krediter och kort. Han bygger sina djupa kunskaper inom privatekonomi på både utbildning och praktisk erfarenhet, och testar ofta de kort han recenserar för att få förstahandsinformation.

Senast uppdaterad Nov 13, 2023