Kort som kan kopplas till EuroBonus

Här nedan jämför du de bästa kreditkorten som ger tillgång till EuroBonus-medlemskap på något sätt.

  • Bank Norwegian Visa Ansök nu Ansök säkert hos Bank Norwegian

    Bank Norwegian

    Jämför kort
    • Maxkredit 150 000 kr
    • Årskostnad 0 kr
    • Effektiv ränta 24,35 %
    • Räntefria dagar 45 dagar
    • Fördelar
    • Detaljer
    • Krav
    • Recension
    • Få 0,5-4% % i bonuspoäng.
    • Gratis reseförsäkring och ett avbeställningsskydd.
  • Resurs Gold Ansök nu Ansök säkert hos Resurs Bank

    Resurs Gold

    Jämför kort
    • Maxkredit 150 000 kr
    • Årskostnad 245 kr
    • Effektiv ränta 20,95 - 27,43 %
    • Räntefria dagar 60 dagar
    • Fördelar
    • Detaljer
    • Krav
    • Recension
    • Poäng på alla köp
    • Kontaktlöst samt Apple Pay och Google Pay
    • Reseförsäkring för hela familjen
    • Upp till 60 dagars räntefri kredit
Varför bör du lita på oss?

Sedan 2017 har kreditkort.com varit engagerade i att vägleda besökare till att göra informerade val när det gäller kreditkort. Vårt team av experter inom finans och resor arbetar hårt för att ge dig den vägledning du behöver för att göra de smartaste besluten. 

Våra experter, med lång erfarenhet, testar korten själva. Vi siktar på att ge dig tydliga och ärliga jämförelser av alla svenska kreditkort. Hos kreditkort.com är vårt mål att tillhandahålla all nödvändig information för att du ska kunna göra kloka val som passar just din ekonomi. 

Vad är EuroBonus?

SAS EuroBonus är ett lojalitetsprogram från flygbolaget SAS som gör det möjligt för medlemmar att tjäna poäng samt ta del av exklusiva erbjudanden. Såväl flygresor som vanliga inköp i affärer är bonusgrundande och ju mer EuroBonus används desto mer förmånligt blir det för dig som medlem. Det är totalt fyra nivåer i EuroBonus där alla börjar på nivån Medlem och sedan klättrar uppåt.

Medlem

Den mest grundläggande nivån som alla medlemmar börjar och som gör det möjligt att börja samla poäng. Med Medlemsnivån tillkommer inga anmärkningsvärda förmåner, dessa kommer först då man börjar klättra till de högre nivåerna

Silver

Som Silver-medlem låser man upp ett gäng olika förmåner. Business-incheckning på flygplatser, extra bagage incheckning utan avgift och extrapoäng vid biluthyrning är bara några av förmånerna.

Guld

Guld-medlemmar behåller alla förmåner som Silver har samt att de får ett gäng nya. Loungetillgång i SAS Gold Lounge och Star Alliance-lounger världen över, 25% mer baspoäng och valfri sittplats på flygresor utan avgift.

Diamant

Tidigare nivåers förmåner behålls då man når Diamant. De nya nya förmånerna som låses upp i den mest exklusiva nivån är många. Man kan ge bort Guld- och Silver-medlemskap, kostnadsfri dryck när man reser i SAS Go och slipper utgångsdatumet för poäng samt mycket mer.

För att ta sig upp till nästa nivå så gäller det att man gjort ett visst antal flygningar eller tjänat ett visst antal Baspoäng inom kvalificeringsperioden. Baspoäng tjänas in när man flyger med SAS eller utvalda partners. Vi kommer att gå igenom Baspoäng och de olika typer av poäng som går att samla in som EuroBonus-medlem nedan.

Olika typer av EuroBonus-poäng

Det finns tre varianter av poäng som man samlar på sig då man är medlem i EuroBonus. Baspoäng är de poäng som man får då man flyger med SAS, Widerøe eller andra flygbolag inom Star Alliance. Extrapoängen däremot tjänas endast in då man handlar hos SAS partners. Det är alltifrån hotell, shopping och biluthyrning som återfinns i partnernätverket.

Baspoäng är de poäng som kan ta en till nästa nivå, det vill säga Silver, Guld eller Diamant. Varje medlemsnivå har ett obligatoriskt antal Baspoäng som man måste nå inom kvalificeringsperiod på 12 månader. Perioden startar samma månad som man går med i EuroBonus manuellt eller blir beviljad ett kreditkort som kommer med ett medlemskap.

För att nå nästa nivå krävs följande antal Baspoäng under kvalificeringsperioden:

  • För att nå Silver krävs 20 000 Baspoäng under kvalificeringsperioden.
  • För att nå guld krävs 45 000 Baspoäng under kvalificeringsperioden.
  • För att nå Diamant krävs det att man gjort 90 enkelresor med SAS och Widerøe eller att man tjänat 90 000 Baspoäng under kvalificeringsperioden

Extrapoängen däremot kvalificerar dig aldrig för nästa medlemsnivå. Dessa poäng kan endast växlas in mot bonusresor, hotellövernattningar och shopping.

Den sista poängtypen är Statuspoäng som endast går att få då man ansöker om vissa kreditkort. Detta är en form av välkomstbonus och vissa kort ger så pass mycket Statuspoäng att man nästan på direkten kan gå upp en medlemsnivå i EuroBonus. Ett exempel på ett kreditkort som ger en hög välkomstbonus är SAS EuroBonus Amex Elite. Det ges 20 000 statusgrundande poäng som välkomstbonus vilket gör att man direkt blir Silver-medlem i EuroBonus.

Hur mycket poäng som ges då man handlar med ett kreditkort kopplat till lojalitetsprogrammet beror helt på vilket kort man. Vissa kort likt Amex Elite ger 20 poäng per 100 kronor medans andra kort endast ger 10 poäng per hundra kronor. De mer exklusiva EuroBonus-korten har i regel en högre intjäningsnivå av poäng än de något billigare och mer lättillgängliga korten.

Alla EuroBonus-poäng ligger kvar i fyra år från det att de har tjänats in. Spenderas inte poängen under dessa fyra år så kommer de att försvinna.

Bonusresor

Som medlem i Eurobonus har man möjligheten att växla in Extrapoäng mot bonusbiljetter. Dessa biljetter går att boka för de flesta flygresor med SAS som i regel reserverar platser för ett antal bonusresor. En bonusbiljett betalas till 100% med bonuspoäng och bokas i det vanliga bokningsflödet där man helt enkelt väljer att använda sina poäng för betalning istället för pengar.

Det är fullt möjligt att kombinera SAS bonusbiljetter med reguljära biljetter som även de köps för poäng i en och samma bokning. Man reser då på sin bonusbiljett i en riktning och med en reguljär biljett i den andra riktningen. Tar man med sig barn mellan 2-12 år så får de 50% rabatt på biljettens kostnad.

Exempel på bonusbiljetter

Har man 60 000 EuroBonus-poäng sparade så kan man resa tur och retur till Chicago med en bonusbiljett. Skall man endast resa inom Norden kommer man fram och tillbaka till Norge för 20 000 poäng. Alla resmål och deras poängkostnader går att hitta på SAS hemsida.

Exklusiva erbjudanden som EuroBonus-medlem

Tidsbegränsande erbjudanden från såväl EuroBonus som deras partners roteras med jämna mellanrum. Det är alltifrån 2500 Extrapoäng när man hyr bil hos Avis till dubbla poäng hos Stockholm Fisk. Under december varje månad håller dessutom SAS sin egen julkalender där det varje dag är ett nytt erbjudande som också kan leda till dubbel bonus, prisvärda bonusresor och mycket mer. Detta årets julkalender går att hitta på SAS hemsida där man kan läsa mer om vad man kan förvänta sig bakom varje lucka.

Avslutningsvis

Vi hoppas att denna guide har gett en större förståelse för hur EuroBonus fungerar. Det är oftast enklare att införskaffa sig ett medlemskap och själv börja uppleva vad som faktiskt erbjuds än att bara läsa om det. Om EuroBonus kan vara något för dig så rekommenderar vi att du jämför kreditkorten i listan ovan. Korten i listan är de bästa kreditkorten som är direkt kopplade till EuroBonus eller som kan kopplas till programmet.

Håkan är en erfaren skribent på Kreditkort.com sedan 2021. Håkan fokuserar på att skriva recensioner av kreditkort, skapa informativa guider och publicera nyheter om krediter och kort. Han bygger sina djupa kunskaper inom privatekonomi på både utbildning och praktisk erfarenhet, och testar ofta de kort han recenserar för att få förstahandsinformation.

Senast uppdaterad Oct 31, 2023