Uppdaterad 9 oktober, 2019

Kreditkort utan valutapåslag

av Kreditkort utan valutapåslag Här går vi igenom vad valutapåslag är och hur man kan undvika det när man handlar i olika valutor genom ett kreditkort utan valutapåslag.
När man är ute i världen gäller det att ha koll på valutapåslag och uttagsavgifter. Det kan vara svårt att veta vilket som är det bästa kreditkortet när man handlar i andra valutor, men här hittar du en guide om valutapåslag och kreditkort utan valutapåslag.

Vad är valutapåslag?

När du handlar i andra valutor än SEK lägger många kreditkort på en avgift om 1-3% på ditt köp för att växla mellan de olika valutorna. Det kallar vi valutaväxlingspåslag, eller valutapåslag förkortat.

Kort utan valutaväxlingspåslag

Collector Bank Easyliving

Collector Bank Easyliving

  • Maxkredit: 100 000kr
  • Årskostnad: 0kr 195kr
  • Kreditränta: 17,25 %
  • Räntefritt: 56 dagar
  • Inget valutapåslag
  • Omfattande reseförsäkringspaket
  • Gratis årsavgift via oss med koden "COLLEASY"

Mer om påslaget

Vi tänkte fördjupa oss lite mer kring vad valutapåslag och valutaväxlingspåslag egentligen är och hur det fungerar. De flesta vet nog om att olika valutor är värda olika mycket (till exempel brukar euron ligga runt 10 kronor) och när bankerna växlar mellan dessa valutor tar de helt enkelt en avgift.

Varje dag så sätter kortföretaget (t.ex. Mastercard, Visa eller Amex) en dagskurs som skall återspegla medelkursen av valutan just den dagen och ger kreditkortet den dagskursen. När en kreditkortsanvändare sedan använder sitt kreditkort så används kursen som kortet fått från kortföretaget men de lägger samtidigt på en avgift för att sköta växlingen åt användaren.

Hur stort brukar valutapåslaget vara?

Valutaspåslaget varierar mellan olika kreditkort men generellt sätt kan man säga att ett kreditkort med låg valutapåslag brukar ligga runt 1% och de med höga kostnader brukar ligga runt 3%. Det bästa är kreditkort utan valutaspåslag som alltså växlar helt gratis! Ett av våra favoritkort med gratis växlingsavgift är Collector Bank Easyliving.

Valutapåslag tillkommer alltid

Valutapåslaget kommer alltid att adderas när du köper något i utländskt valuta. Det blir alltså en extra, onödig kostnad när du är på semester eller köper en produkt på nätet. Det finns ett sätt att komma ifrån detta och det är att använda ett av de kort utan valutaväxlingspåslag som vi presenterar i den här guiden.

Exempel med valutapåslag

En familj på fem personer åker utomlands i två veckor och spenderar 100 000 kr (1428 kr per dag och person) på resmålet i utländsk valuta.

Extra kostnad vid påslag
Valutapåslag på 1,00%1 000 kr
Valutapåslag på 1,50%1 500 kr
Valutapåslag på 2,00%2 000 kr
Valutapåslag på 2,50%2 500 kr
Valutapåslag på 3,00%3 000 kr

Det betyder alltså om man väljer ett kreditkort utan valutapåslag kan man spara så mycket som upp till 3 000 kronor enligt semestern i exemplet. Det är en helt onödig avgift som de flesta nog hellre spenderar på annat.

Uttagsavgift

När man reser utomlands är de viktigt att inte bara stirra sig blint på valutapåslaget. De gäller också att ha koll på uttagsavgiften. En uttagsavgift är en avgift för att ta ut fysiska pengar ur en bankomat. De kallas även kontantuttagsavgift. De flesta kort har en uttagsavgift på 0% upp till 5% och en minsta avgift på 0 till 250 kr.

Sammanfattning

De gäller att ha tungan rätt i mun när man bestämmer sig för ett resekort. Att välja ett kreditkort utan valutapåslag kan spara dig flera tusenlappar per år.

Simon är innehållsansvarig på Kreditkort.com sedan våren 2018 och hjälper våra besökare med sin kunskap kring ekonomi och kreditkort. Simon innehar en högskoleexamen som webbredaktör.