Uppdaterad 7 september, 2020

Gratis kreditkort – Utan årsavgift

av Gratis kreditkort Det är fullt möjligt att skaffa kreditkort gratis och i denna guide förklarar vi hur du går tillväga.
När man skaffar ett nytt kreditkort är det mycket att tänka på. Man skaffar ett kreditkort för att dra nytta av alla fördelar och förmåner ett kreditkort ger. Genom att skaffa ett kreditkort utan årsavgift kostar dessa förmåner 0 kr. Häng med i vår djupdykning av gratis kreditkort för att förstå hur man drar ekonomisk nytta av kreditkort.

Vad menas med gratis kreditkort?

Det är inte lätt att veta vad ett gratis kreditkort egentligen är. Är de gratis årsavgift? Gratis kredit? Gratis fakturaavgift eller vad menar man? När man pratar om gratis kreditkort menar man kreditkort som inte har någon årsavgift. De kan fortfarande tillkomma aviseringsavgift, valutapåslag och de andra vanliga tilläggen. Med ett gratis kreditkort tillkommer också ränta om man inte betalar hela räkningen i tid.

Helt gratis kreditkort

De finns kreditkort som man kan ha och använda helt gratis. Man betalar inte en enda krona per år med dessa kreditkort. Det gäller att ha tungan rätt i mun när man letar efter dessa kreditkort. De gäller att kortet har gratis årsavgift och ett alternativ för gratis avi avgift. Dessa kreditkort går att använda helt gratis och är några av de bästa kreditkorten idag:

re:member flex

re:member flex

 • Maxkredit: 100 000kr
 • Årskostnad: 0kr
 • Kreditränta: 9,74 - 24,74 %
 • Räntefritt: 56 dagar
 • Ingen årsavgift
 • 8 veckor räntefri kredit
 • Kompletterande reseförsäkring
Bank Norwegian

Bank Norwegian

 • Maxkredit: 100 000kr
 • Årskostnad: 0kr
 • Kreditränta: 19,99 %
 • Räntefritt: 45 dagar
 • Få bonus på varje köp
 • Gratis uttag i bankomater utomlands
 • Köp resor hos Norwegian med dina poäng

Kostnader med kreditkort

Det finns många olika avgifter att hålla koll på när man letar efter kreditkort utan avgift.

Årsavgift

När man pratar om gratis kreditkort menar man i regel kreditkort utan årsavgift. Genom att välja ett kreditkort med låg eller gratis årsavgift sparar man många hundralappar per år. Många billiga och gratis kreditkort har ändå många förmåner och fördelar så som reseförsäkringar och bonus på kortet.

Aviavgift

De flesta kreditkort har en avgift för pappersfaktura. Avgiften brukar ligga på 15 till 40 kr i månaden. Med nästan alla kreditkort kan man koppla på e-faktura och slippa aviavgiften. American Express är ett av få kreditkort med gratis pappersfaktura.

Ränta

Alla kreditkort har räntefria dagar. De varierar från 20 dagar upp till 60 räntefria dagar. Väljer man att delbetala kortfakturan är de viktigt med ett kreditkort med låg ränta. ICAs kreditkort har just nu lägst kreditränta på 10,70%.

Valutapåslag

När man handlar med ett bankkort utomlands får man oftast betala ett valutapåslag som oftast är 2%. Collector Easyliving och Coop MedMera är några av få kreditkort utan valutapåslag.

Uttagsavgift

Att ta ut pengar i bankomaten med ett kreditkort är förenat med en kostnad. Det brukar kosta runt 2% av beloppet och vara en minimum avgift på 30 kr.

Gratis kreditkort

Ett kostnadsfritt kreditkort innebär olika saker beroende på vem man pratar med. En del säger felaktigt att inga kreditkort är gratis. Dem menar att kreditkortet har en räntekostnad  när man väljer att skjuta upp betalningen av kortfakturan till nästa månad. Betalar man korträkningen på förfallodatumet tillkommer ingen ränta eller avgifter.

gratis kreditkort

Här nedan är några exempel på olika användning av kreditkort utan årsavgift. I exemplet med Pelle är kreditkortet helt gratis.

Pelle

Pelle fastnar för Norwegians kreditkort med gratis årsavgift och många bra förmåner. Han ansöker direkt om kreditkort och får det hem i brevlådan efter några dagar. Han kopplar på e-faktura för att slippa avi avgiften på 45 kr. Han handlar för 15 494 kr under månaden. Månaden därpå dimper en kortfaktura ner på 15 494 kr. Han väljer att betala hela beloppet. Såhär fortsätter Pelle år efter år. Han betalar inte en krona i ränta eller avgifter. Pelles kreditkort är därmed helt gratis.

Ebba

Ebba vill ha ett bensinkort med gratis årsavgift och fastnar för Shell Mastercard. Hon handlar med kortet för 12 432 kr. Hon får hem en korträkning på 12 447 kr. Det är 15 kr utöver hennes spendering. Det beror på att hon vill ha hem korträkningen på papper och får därmed betala 15 kr för pappersfaktura. Ebbas kreditkort är gratis men hon väljer att få pappersfaktura och får därmed betala 15 kr för detta per månad.

Göran

Göran vill ha ett smidigt kreditkort som är gratis. Han väljer re:member flex och registrerar sig för e-faktura. Han använder kortet i vardagen och får hem en faktura månaden efter köpen på exakt samma belopp som han handlat för. Han betalar korträkningen på förfallodatumet. Genom att använda kortet på detta vis tillkommer inga avgifter eller någon räntekostnad.

En månad går Görans bil sönder. Han har inte riktigt pengar till att betala hela räkningen direkt. Han väljer att delbetala fakturan just denna månad och skjuter upp 10 000 kr till nästa månad. Nästa månad har beloppet ökat med 125 kr i räntekostnad. Det är ett billigt och smidigt sätt för Göran att låna pengar tillfälligt.

Simon är innehållsansvarig på Kreditkort.com sedan våren 2018 och hjälper våra besökare med sin kunskap kring ekonomi och kreditkort. Simon innehar en högskoleexamen som webbredaktör.