Kreditkort med gratis extrakort

Det finns många kreditkort som erbjuder extrakort. Nedan finner du de bästa kreditkorten som erbjuder extrakort helt kostnadsfritt.

 • re:member flex Ansök nu Ansök säkert hos re:member

  Re:member flex

  Jämför kort
  • Maxkredit 120 000 kr
  • Årskostnad 0 kr
  • Effektiv ränta 8,12 - 24,95 %
  • Räntefria dagar 56 dagar
  • Fördelar
  • Detaljer
  • Krav
  • Recension
  • Individuell ränta
  • 56 dagar räntefri kredit och 2 betalningsfria månader per år
  • Drivmedelsrabatt på Preem
  • Rabatt i över 300 butiker på nätet
Varför bör du lita på oss?

Sedan 2017 har kreditkort.com varit engagerade i att vägleda besökare till att göra informerade val när det gäller kreditkort. Vårt team av experter inom finans och resor arbetar hårt för att ge dig den vägledning du behöver för att göra de smartaste besluten. 

Våra experter, med lång erfarenhet, testar korten själva. Vi siktar på att ge dig tydliga och ärliga jämförelser av alla svenska kreditkort. Hos kreditkort.com är vårt mål att tillhandahålla all nödvändig information för att du ska kunna göra kloka val som passar just din ekonomi. 

Vad är ett extrakort?

Ett extrakort är precis som det låter, en extra kopia av ditt vanliga kreditkort. Har det vanliga kreditkortet valutapåslag, cashback och rabatter kommer även extrakortet i de flesta fall också ha dessa förmåner och avgifter. Hos vissa kortutgivare kan förmånerna skilja något mellan kreditkortet och extrakortet. Extrakortet är kopplat till det vanliga kreditkortets kredit.  

Ett konto, två kort – så här fungerar ett gemensamt konto

Om du har många delade kostnader med en person, som till exempel din partner eller någon annan du delar hushåll med, är det praktiskt att ha ett speciellt kort som kan användas för gemensamma inköp. Dock kanske du ofta handlar själv, medan din partner gör någonting annat. Och helt plötsligt står du där och ska betala, och upptäcker att det gemensamma kortet inte ligger i plånboken. Att ha ett konto med två (eller flera) kort är lösningen på detta problem. Då kan varje person i hushållet ha ett eget kort, samtidigt som de gemensamma kostnaderna är enkla att överblicka. Och när det väl är dags att betala kan ni själva välja hur ni vill dela upp fakturan.

Ett gemensamt konto med två kort är egentligen ett konto, skrivet på en person, men med två kort med olika kortnummer och kortinnehavare. Det betyder att den personen som står på kortet är ensamt betalningsansvarig. Därför är det viktigt att du endast ger ett extrakort till personer du litar på till hundra procent. 

Hur funkar extrakort? 

Vanligtvis är det huvudkortinnehavaren som har betalningsansvar för både det vanliga kreditkortet samt extrakortet. Men det finns även kortutgivare där både innehavaren av det vanliga kreditkortet samt innehavaren av extrakortet har delat betalningsansvar. Alla köp som görs med extrakortet och det vanliga kreditkortet samlas på en gemensam månadsfaktura. På fakturan kan man se vilket kort som har använts vid de olika transaktionerna. Därmed ges en tydlig överblick samtidigt som det blir lättare att hålla koll på månadens utgifter. 

Hur skaffar man extrakort? 

Ansökningsprocessen för extrakort till kreditkort ser olika ut för olika kort. För vissa kort kan ansökan om extrakort göras genom att logga in på kortutgivarens hemsida och smidigt trycka på en ansökningsknapp. För andra kort behöver personen som skall erhålla extrakortet fylla i sina uppgifter och skriva under ansökningen. 

Så enkelt skapar du ett gemensamt konto

Processen för att ansöka om ett extra kort och därmed dela ditt konto med någon annan kan se lite olika ut beroende på vilket företag som ger ut kortet. Det första steget är dock alltid att en person först ansöker om ett kreditkort. I detta steg tas en kreditupplysning som ligger till grund för det kreditutrymme ni får. Kreditutrymmet är alltid det samma, oavsett hur många kort som kopplas till kontot. För att få största möjliga kreditutrymme bör den personen med bäst kreditvärdighet, det vill säga bäst betalningshistorik och högst inkomst, ansöka om kortet.

När kreditkortet är beviljat är det dags att ansöka om ett extrakort. Vanligtvis sker detta genom att man meddelar vem som ska ha kortet till kortföretaget. Ofta finns krav som att den som ska ha det andra kortet är skriven på samma adress som den som har det första kortet. Det kan även finnas en åldersgräns. Att få ett extra kort är i många fall gratis.

Fördelar med kreditkort med extrakort

 • Delad ekonomi - Du och din partner, förälder eller annan närstående kan båda genomföra köp till hemmet åt varsitt håll om ni har ett kreditkort och ett extrakort. När fakturan kommer kan ni sedan välja om och hur ni vill dela upp betalningen. 
 • Ha koll på gemensamma kostnader på ett enkelt sätt - Med gemensamt konto kan du enkelt få en överblick över delade kostnader. Många kort har också en tillhörande app där du till exempel kan se vilka kategorier som ni spenderat mest på eller jämföra kostnader över tid. Du kan alltid se vilka köp som gjorts med vilket kort och i vissa fall ställa in begränsningar för hur korten kan användas.
 • Håll koll på köp och utgifter - Eftersom alla köp samlas på en och samma faktura, oavsett vilket kort som används, blir det enkelt att kontrollera månadens utgifter och därmed er gemensamma ekonomi. . 
 • Gemensamt konto - ett sätt att samla mer bonus - Om ditt kort ger bonus kommer ett gemensamt konto ge mer bonus eftersom köpen som gjorts med båda korten räknas. Det kan vara smart att välja ett kort som ger extra mycket bonus för den typ av shopping som görs med kortet. Till exempel delar många på matkostnader och kan då med fördel skaffa ett kort som ger bonus på livsmedel, till exempel Coop eller Icas kort.
 • Mer tillgänglighet - Med ett kreditkort med extrakort kan båda parter använda varsitt kort istället för att dela på ett enda kort. Det blir därmed mindre strul om ena parten har kreditkortet när den andra parten behöver kortet för att genomföra ett köp.
 • Möjlighet att ge barn ett kreditkort att använda i nödsituationer - Om du har hemmavarande barn i tonåren kan det vara en bra idé att ge ett kort till dem att använda i nödsituationer. Som ung utan inkomst är det annars svårt att få ett kreditkort och som förälder kan det vara skönt att veta att barnet till exempel alltid kan ta en taxi hem på natten. Och eftersom du kan se alla transaktioner som gjorts med kortet kan det inte missbrukas. Många kortföretag erbjuder även möjligheten att ställa in en spärr eller maxbelopp för hur mycket ett kort kan användas. Ett vanligt kreditkort har vanligtvis en åldergräns på ca 18 - 20 år medan ett extrakort brukar ha en åldergräns på 16 år.
 • Två kort men bara en kreditupplysning - Eftersom bara en person är betalningsansvarig för kortet tas bara en kreditupplysning vid ansökan. För personen som har extrakortet påverkas alltså inte kreditvärdigheten alls. Detta innebär också en möjlighet för dig som har sämre kreditvärdighet att kunna få ett kreditkort genom din partner.
 • Det andra kortet är oftast gratis - Att få ett extrakort till sitt konto är gratis hos många kortutgivare och har endast en mindre avgift hos andra. Har du ett kort med månads eller årsavgift är gemensamt konto alltså ett sätt att dela på den kostnaden samtidigt som ni båda kan samla bonus och åtnjuta kortets andra förmåner.

Nackdelar med gemensamt konto

Det finns några nackdelar med gemensamt konto. För det första innebär det en viss risk för den som står på kontot och därmed är betalningsskyldig även för de köp som gjorts av den andra kortinnehavaren. Därför är det viktigt att du aldrig ger ett extra kort till någon som du inte litar på till fullo eller som har ett riskbeteende när det gäller shopping eller spel. För en del kort går det att ställa in beloppsgränser för extrakorten vilket kan vara bra om du till exempel vill ge ett kort till ett tonårigt barn.

En annan nackdel är att kreditutrymmet endast baseras på en persons inkomst. Är ni till exempel två unga personer med låga inkomster kan det därför vara mer fördelaktigt att ansöka om varsitt konto med kreditkort så att ni får varsitt kreditutrymme. 

Välja kreditkort med extrakort

Det finns tre olika alternativ när det gäller extrakort:

 • Kreditkort med extrakort gratis.
 • Kreditkort med extrakort för en engångsavgift.
 • Kreditkort med extrakort för en årsavgift. 

Det kan kännas mer lockade att skaffa ett kreditkort med extrakort där extrakortet erbjuds kostnadsfritt istället för att behöva betala en årsavgift för extrakortet. Däremot bör det vanliga kreditkortets förmåner, avgifter och villkor vara avgörande vid valet av kreditkort med extrakort. Du kommer inte gynnas i lika stor utsträckning av ett kostnadsfritt extrakort om kreditkortets övriga förmåner inte passar dig. Beroende på hur delad ekonomi ni väljer att ha kommer kreditkortet och extrakortet användas i större eller mindre utsträckning. Vill ni exempelvis endast ha delad ekonomi när det kommer till matköp och därmed använda era kort som matkort? Då kanske kortet inte kommer användas tillräckligt mycket för att väga upp för en eventuell årsavgift. Vill ni ha delad ekonomi inom fler eller till och med alla aspekter av er ekonomi? Då kan ni välja ett kreditkort med bonus och rabatter som passar er. I många fall kan dessa rabatter och bonusar väga upp en eventuell avgift för extrakortet. 

Det bästa sättet att hitta rätt kreditkort med extrakort är att jämföra samtliga kreditkort mot varandra. När du har hittat det kreditkortet som passar dig och din familj bäst kan du se över ifall ett extrakort erbjuds gratis eller inte. Skulle det kreditkortet som lämpar sig bäst för dig och din partner inte erbjuda ett extrakort alls bör ni överväga om ett annat kreditkort kanske passar er bättre.

Debetkort som tillåter gemensamt konto

För dig som inte vill ha eller inte kan få ett kreditkort finns även möjligheten att dela konto med ett debetkort. Det går att lägga till ett konto hos de flesta vanliga banker. Om du inte vill ge en annan person tillgång till ditt vanliga bankkonto finns det också flera nya aktörer på marknaden som erbjuder billiga och smidiga debetkort. 

 • Lunar Plus

  Lunar Plus

  Jämför kort
  • Maxkredit Debetkort
  • Årskostnad 948 kr
  • Effektiv ränta 0,00 %
  • Räntefria dagar 0 dagar
  • Fördelar
  • Detaljer
  • Krav
  • Recension
  • Välj mellan tre olika färger på ditt Lunar Plus VISA-kort
  • Fri från valutapåslag och uttagsavgift
  • Varje spenderar krona bidrar till att rena havet från plast via Project Blue
  • Skönt alla bankärenden direkt i mobilen
 • P.F.C Duo

  P.F.C Duo

  Jämför kort
  • Maxkredit Debetkort
  • Årskostnad 456 kr
  • Effektiv ränta 0,00 %
  • Räntefria dagar 0 dagar
  • Fördelar
  • Detaljer
  • Krav
  • Recension
  • Delat konto med din partner
  • Delade månadsinsikter
  • Växla enkelt mellan personligt och delat konto
Varför bör du lita på oss?

Sedan 2017 har kreditkort.com varit engagerade i att vägleda besökare till att göra informerade val när det gäller kreditkort. Vårt team av experter inom finans och resor arbetar hårt för att ge dig den vägledning du behöver för att göra de smartaste besluten. 

Våra experter, med lång erfarenhet, testar korten själva. Vi siktar på att ge dig tydliga och ärliga jämförelser av alla svenska kreditkort. Hos kreditkort.com är vårt mål att tillhandahålla all nödvändig information för att du ska kunna göra kloka val som passar just din ekonomi. 

Vanliga frågor om kreditkort med extrakort

Är det gratis att ha ett gemensamt konto?
Behöver jag byta bank för att kunna ha ett gemensamt konto?
Vem kan skapa ett gemensamt konto?
Hur många kan dela på gemensamma konton?
Vem blir ansvarig för kontot?
Kan alla få ett eget kort till kontot?
Kostar det något att skapa ett gemensamt konto?
Hur säkert är det att använda ett gemensamt konto?

Lozan är en kunnig och engagerad skribent som har varit en del av Kreditkort.com sedan början av 2023. Hennes stora intresse och kunskap om kreditkort och finansiella tjänster har gjort henne till en viktig medlem inom vårt team.

Senast uppdaterad Jul 12, 2023