Allmän information

Att göra alla inköp med ett kreditkort har många fördelar. Man är som kreditkortshållare väl skyddad mot konkurser och bedrägerier. Det är kortutgivaren som står för förluster i samband med att t.ex. ett flygbolag går i konkurs. Är det en bov som tar kortet blir man också ersatt av kortutgivaren. Att ha ett kreditkort innebär att man handlar på bankens bekostnad under månaden. I slutet av månaden får man en räkning på alla inköp. på kreditkortsräkningen är alla inköp tydligt uppspaltade för att kontrolleras av dig. Har man dåligt med pengar en månad väljer man att bara delbetala kreditkortsfakturan.

Kreditkort fungerar säkert och bra när man får sin lön varje månad. Men det blir direkt jobbigt om man blir sjukskriven eller arbetslös.

När gäller betalningsskydd?

Betalningsskydd är till för att täcka kreditkortsräkningen vid inkomstbortfall. Det täcker dock inte alla inkomstbortfall, så som tjänstledig och egen uppsägning av arbetet.

Arbetslös

Blir man arbetslös under tiden man har betalningsskydd gäller betalskydd. Den täcker normalt sätt all arbetslös oavsett anledning till uppsägning. Försäkringen gäller dock inte egenföretagare.

Sjukskrivning

När man blir sjukskriven går betalskydd in och betalar kreditkortsfakturan. Det gäller bara om man är sjukskriven 100%.

Dödsfall

Skulle man dö med en aktiv skuld kommer försäkringen direkt att betala hela skulden. Försäkringen gäller oavsett dödsorsak.

Hur tecknar man betalningsskydd?

Man tecknar normalt betalningsskydd via “mina sidor” och signerar med BankID. Det är också vanligt att man fyller i en blankett och skickar in. Det krävs inte några bevis på att man uppfyller krav vid teckning av betalningsskydd. Detta kontrolleras istället vid eventuellt inkomstbortfall då försäkringen skall gå in och betala.

Populära kreditkort med betalningsskydd

Nedan jämför du de mest populära kreditkorten som har en betalningsskyddsförsäkring.

re:member flex Till ansökan Ansök säkert hos re:member

Re:member flex

Jämför kort
 • Maxkredit 100 000 kr
 • Årskostnad 0 kr
 • Kreditränta 9,74 % - 24,74 %
Fördelar
Detaljer
Krav
Recension
 • Du betalar aldrig en årsavgift för kortet
 • 56 dagar räntefri kredit och 2 betalningsfria månader per år
 • Kompletterande reseförsäkring ingår då du betalar minst 50% av resans värde med ditt kort
Till ansökan Ansök säkert hos re:member
Bank Norwegian Till ansökan Ansök säkert hos Bank Norwegian

Bank Norwegian

Jämför kort
 • Maxkredit 100 000 kr
 • Årskostnad 0 kr
 • Kreditränta 19,99 %
Fördelar
Detaljer
Krav
Recension
 • Få CashPoints på alla dina köp genom Norwegian Reward. Du får 0,5% av alla dina köp i CashPoints. Handlar du oss Norwegian får du 10% på Flex-biljetter och 4% på LowFare-biljetter.
 • Bank Norwegians kreditkort kräver ingen hög kreditvärdighet.
 • Med kortet så ingår en gratis reseförsäkring och ett avbeställningsskydd.
Till ansökan Ansök säkert hos Bank Norwegian

Hur funkar betalningsskydd på kreditkort?

Betalningsskydd är som sagt en försäkring som hjälper till under tiden lönen inte kommer in på kontot. Bara för att man är sjukskriven 2 månader kommer inte försäkringen att betala in hela skulden på kreditkortet. Normalt sätt betalar försäkringen “minsta belopp att betala” på räkningen. Försäkringen fortsätter att delbetala skulden varje månad tills att man själv kan börja jobba igen eller tills skulden är helt återbetald. Blir man borta från jobbet mer än 10 månader kommer försäkringen att ha återbetalat hela beloppet.

En del kort betalar också lite mer än “minsta belopp att betala” på kreditkortsräkningen. På re:member More är minsta belopp att betala 3% av skulden varje månad. Deras betalskydd betalar dock 5% av skulden varje månad.

Vad kostar betalningsskydd?

Betalningsskydd, även kallt låneskydd och betalskydd brukar kosta en procentsats av skulden per månad. Priset för försäkringen varierar alltså månad till månad. Har man en hög skuld kostar den lite mer och med en lägre skuld blir den billigare. Snitt kostnaden i procent för betalningsskydd ligger på 0,8% av utestående skuld.

Vid en kostnad på 0,8% av skulden blir kostnaden dessa belopp:

 • Skuld på 5000 kr = 40 kr
 • Skuld på 10 000 kr = 80 kr
 • Skuld på 20 000 kr = 160 kr
 • Skuld på 50 000 kr = 400 kr
 • Skuld på 100 000 kr = 800 kr

Vem kan teckna betalskydd?

Det finns några krav för att teckna betalningsskydd. Dessa krav är till för att man inte ska kunna teckna försäkringen i vetskap att man kommer få inkomstbortfall.

Ålder

De finns oftast ett max-tak när man får skaffa betalskydd. Är man över 60 år gammal kan en del kreditkortsutgivare neka ett betalskydds försäkring.

Sjukdom

Har man tagit emot ersättning från försäkringskassan kan det blir problem. En del betalskydd kräver att man tagit ut max 10 dagar ersättning senaste året från försäkringskassan. Man får heller inte ha vetskap om en sjukdom som kan innebära sjukskrivning.

Arbete

Man måste ha en anställning där det finns ett minimum med arbetstimmar per månad. Man får heller inte ha vetskap om uppsägning eller varsel är på gång på företaget.

Hur tecknar man betalningsskydd?

Man tecknar normalt betalningsskydd via “mina sidor” och signerar med BankID. Det är också vanligt att man fyller i en blankett och skickar in. Det krävs inte några bevis på att man uppfyller krav vid teckning av betalningsskydd. Detta kontrolleras istället vid eventuellt inkomstbortfall då försäkringen skall gå in och betala.