Här hittar du alla kreditkort från SAS så som SAS EuroBonus Elite och World. Vi har opartiskt recenserat korten och det enda du behöver göra är att välja ut det kreditkort från SAS som passar just dig och dina önskemål!
SAS AB (tidigare Scandinavian Airlines och Scandinavian Airlines System) är Nordens största flygbolag. Den svenska staten samt den danska staten är de två största aktieägarna i bolaget. Sedan SAS grundades har de släppt flertalet kreditkort, både i samarbete med American Express samt Mastercard.
Tack vare att SAS är ett flygbolag så är alla deras kreditkort framför allt resekort med bonusprogram. Det är därför väldigt vanligt att nordiska resenärer som reser regelbundet äger ett utav SAS-korten.
SAS bildades redan den 1 augusti 1946, alltså strax efter andra världskriget. Grunden utgjordes då av norska DNL, danska DDL samt svenska Svensk Interkontinental Lufttrafik AB. Sedan dess har SAS flugit både inom och utanför norden i olika former. Under tidigare år så var det främst tidningsflyg och nordpolsflygningar som SAS stod för.
Det var först på senare år då Jetflyg introducerades som SAS hade sin guldålder. Mellan 1965 – 1975 så hade SAS trafik till alla kontinenter utom Oceanien. Denna guldålder slutade dock drastiskt tack vare att SAS köpte in alldeles för många stora flygplan.
Spolar man fram ett antal år till 2014 så hamnar man vid den tidpunkt då SAS i samarbete med Amex släppte de tre kreditkort som de erbjuder idag. Med släppet av de tre kreditkorten från American Express, pensionerades deras gamla kort som även det var ett samarbete med Amex.
Idag erbjuder SAS totalt 5 olika kreditkort som riktar sig mot den vane resenären. På flygsidan så har SAS idag möjligheten att flyga till 1300 destinationer världen över och är Skandinaviens mest populära flygbolag.
Eurobonus är lojalitetsprogrammet som finns på alla kreditkort från SAS och som gör det möjligt för kortinnehavaren att samla bonuspoäng och statusförmåner. Som medlem i Eurobonus tjänar man statusgrundande baspoäng samt extrapoäng. Båda poängtyperna hamnar på ett och samma saldo som man sedan kan spendera på bland annat bonusresor, uppgradering av resor, hotellnätter och mycket mer.
I dagsläget finns det över 25 flygbolag som är partners med SAS vilket gör att man kan tjäna poäng då man reser med något av dessa flygbolag.
Ett urval av de flygbolag som SAS har ett partnerskap med:
Baspoängen är statusgrundande och är de poäng man tjänar in för att uppnå nästa medlemsnivå (mer om detta nedan). Baspoäng tjänas in då man flyger med Widerøe, SAS samt andra flygbolag inom Star Alliance.
Extrapoäng är inte statusgrundande och leder alltså inte till ett högre medlemskap i EuroBonus. Dessa poäng går endast få hos SAS partners samt genom att använda de olika kreditkorten från SAS.
EuroBonus har i nuläget fyra officiella medlemsnivåer samt en femte elitnivå. EuroBonus har en individuell kvalificeringsperiod som baseras på när man gick med i lojalitetsprogrammet. Ansluter man sig exempelvis i juli kommer kvalificeringsperioden vara mellan 1 juni till 30 juli nästföljande år.
Oavsett den statusnivå man har så är den giltig från det att man kvalificerar sig till nästa nivå samt nästföljande års kvalificeringsperiod. Skulle man exempelvis bli medlem i augusti och sedan når silverstatus i december 2021 får man behålla sin silvernivå fram till 31 december 2023.
Återkvalificerar man sig inte under 2021 så tappar man dock sin silvernivå och får börja om från början, det vill säga medlemsstatus.
Medlemsnivå
Medlemsnivån har inga krav utan är den nivå man per automatik hamnar på då man registrerar sig för EuroBonus.
Silver
Silvernivån nås genom att antingen samla ihop 20 000 baspoäng eller genom att flyga 20 kvalificerade flygningar med Widerøe eller SAS. Med Silverstatus låser man också upp ett antal extra förmåner som bland annat:
Guld
Guldnivån är den andra statusnivån inom Eurobonus. Den uppnås då man når 45 000 baspoäng eller genom 45 kvalificerande flygningar med SAS eller Widerøe under intjäningsperioden. Guldnivån ger tillgång till ännu fler förmåner än vad silver gör, nedan finner du ett urval av dessa.
Diamant
Diamantnivån är den sista officiella nivån och nås då man nått 90 000 baspoäng eller genom 90 kvalificerade flygningar med SAS eller Widerøe. Det krävs alltså att man använder ett EuroBonus-kort flitigt och ett regelbundet resande för att uppnå Diamantstatus.
Pandion
Pandion tillhör inte de officiella statusnivåerna inom EuroBonus utan är en femte exklusiv elitnivå. Denna nivå tilldelas endast 1500 utvalda kunder av SAS egen VD. Medlemskapet omprövas varje år, exakt hur mycket poäng man behöver eller hur mycket man behöver flyga är okänt.
Når man Pandionstatus får man alla förmåner som är inkluderade i de andra statusnivåerna samt förmåner som:
Som vi nämnde så har SAS i dagsläget 5 olika kort att välja på. Två av korten ges ut i samarbete med Mastercard och de resterande tre i samarbete med Amex. Det alla korten har gemensamt är att de är SAS EuroBonus kort. Det innebär att alla korten är en del av bonusprogrammet EuroBonus som gör att kortinnehavaren kan samla poäng på sina köp.
Är det ett resekort man är ute efter så är SAS EuroBonus-korten några av de bästa på marknaden.
SAS EuroBonus Amex Elite är värsting kortet SAS som ges ut i samarbete med American Express. Kortet har en kreditgräns på 1 miljon, 55 räntefria dagar och ger 20 bonuspoäng per 100 spenderade kronor. Kortet kommer också med 20 000 statusgrundande SAS-poäng vilket innebär att man automatiskt blir silver-medlem.
Är det extra lyx man vill ha då man är på resande fot så är EuroBonus Elite-kortet för dig.
EuroBonus Premium-kortet hamnar efter Elite men inte långt efter. Kortet ger 15 bonuspoäng per 100 kr och en kompletterande reseförsäkring ingår. Årskostnaden är något lägre än Elite-kortets och ligger på 1000 kr, dock så är första året gratis.
Ett bra rese- och premiumkort för dig som inte vill betala 4 000 kr om året för Elite-kortet men som ändå vill ha ett kreditkort i den övre klassen.
EuroBonus Classic-kortet är det billigaste av de tre kreditkort som SAS har skapat i samarbete med Amex. Kortet är helt gratis, det vill säga att kortet inte har en årsavgift men inte heller en aviavgift. 55 räntefria dagar ingår i kortet och man får 10 bonuspoäng per 100 kronor. Skulle man köpa resor på SAS hemsida med kortet får man istället 30 poäng per 100 kronor.
SAS EuroBonus Premium är ett av två kort som SAS ger ut i samarbete med Mastercard. Kortet är en blandning av ett premiumkort och resekort. Kreditgränsen ligger på hela 200 000 kronor. Kortet ger självfallet EuroBonus-poäng på de köp som görs med kortet. Poängen kan bland annat spenderas på flygresor med SAS. Vidare så ingår en kompletterande reseförsäkring och tillgång till Fly Premium.
SAS Eurobonus World är ett av två kort som ges ut i samarbete med Mastercard. Kortet har en kreditgräns om 200 000 kr, 60 räntefria dagar och en årsavgift på 395 kronor. Självklart får man bonus med även detta kreditkort och poängen betalas ut som följer:
En billigare variant av EuroBonus Amex-kreditkorten men som också har färre förmåner.
En 2-4-1 kupong är en rabatt kupong som ägare av något av SAS EuroBonus Amex-korten har möjlighet att ta del av. Man behöver ha ett spend på 150 000 kronor under ett kalenderår för att vara berättigad till 2-4-1 kupongen. Har man ett SAS EuroBonus Amex Elite får man två kuponger.
Kupongen drar av 50% av priset då man bokar en bonusresa, det vill säga då hela resan betalas med enbart bonuspoäng. Om man exempelvis vill flyga till USA och resan kostar 90 000 poäng för 2 vuxna så kan man använda kupongen för att dra av 45 000 poäng. Man får alltså två biljetter till priset av en och sparar således en stor summa pengar.
Utöver ett av de bästa bonusprogrammen och en mängd lyxiga förmåner kommer alla kreditkort från SAS med en kompletterande reseförsäkring. Exakt vad reseförsäkringen täcker beror på vilket av SAS-korten man har.
Kollar man exempelvis på EuroBonus Amex Premium-kortet så ingår bland annat:
Men, även om man har det billigaste kortet från SAS, det vill säga SAS EuroBonus World så är det ändå en gedigen reseförsäkring som ingår. För att försäkringen skall gälla så måste minst 75% av resans värde betalas med kortet och detta gäller för alla korten.
Lozan är en kunnig och engagerad skribent som har varit en del av Kreditkort.com sedan början av 2023. Hennes stora intresse och kunskap om kreditkort och finansiella tjänster har gjort henne till en viktig medlem inom vårt team.