Nedan har vi samlat några kreditkort samt debitkort som vi anser passar väl för dig som studerar. De har relativt låga ansökningskrav och kommer med fördelar som man kan dra nytta av när man pluggar.
För många studenter är ekonomin en ständig press. De flesta tar studielån för att finansiera sitt studerande eller jobbar extra vid sidan av. Man har oftast inte möjligheten att jobba heltid och har därför inte heller samma ekonomiska förutsättningar som många andra har när dem ansöker om ett kreditkort.
Med detta i åtanke bör man som student kolla på de kreditkort som ställer lägre ansökningskrav. Det kan vara att kortutgivaren inte specificerar ett krav på fast anställning eller en hög deklarerad årsinkomst.
Självfallet kan man försöka ansöka om ett kreditkort som har höga ansökningskrav men allt som ofta blir ansökningen nekad på grund av avsaknaden av fast anställning eller hög årlig inkomst.
Alla korten i listan ovan har antingen inget specificerat krav alls på inkomst eller ett lågt krav på inkomst. Vi har även sett till att välja ut de kort som har ingen- eller låg årskostnad så att man som studerande ska kunna komma undan så billigt som möjligt. De kort som återfinns är alltså de bästa kreditkorten man som studerande kan ansöka om i dagsläget.
Att skaffa ett kreditkort när man studerar kan låta ansvarslöst men vet man med sig att man har en ekonomi som klarar av det och planerar på att använda kortet regelbundet kan man få stor nytta av fördelarna.
Att exempelvis kunna betala sina köp på faktura kan vara till stor hjälp och kan rädda upp ekonomin om man har ovanligt lite pengar en månad. Man gör helt enkelt sina inköp som vanligt men eftersom att dessa sätts på månadsfakturan behöver man inte betala köpen innan månadens slut då studielån och eventuell lön betalats ut. Detta är för många studenter en fördel som väger väldigt tungt och som kan hjälpa till att göra en ekonomiskt svår månad lite enklare.
Ytterligare en fördel som vissa kreditkort kommer med och som studenter värderar högt är cashback. Cashback innebär helt enkelt att får pengar tillbaka varje gång man genomför ett köp med sitt kreditkort. Även om den cashback som finns idag på vissa kort är relativt låg (0,5-1%) så får man i slutändan ut mer av sina inköp. Det är här ordspråket “alla bäckar små” verkligen kommer till sin rätt.
Vissa kort kommer även med bonussystem och dessa kort brukar kallas bonuskort. Dessa bonussystem ger poäng på inköp som görs med kortet som sedan kan användas för att betala utvalda produkter eller tjänster. Även om de kort som har bonussystem generellt sätt riktar sig mot reserelaterade tjänster och produkter finns det även kreditkort vars poäng kan användas för ett bredare urval av produkter.
Coop Mastercard kreditkort har en poängshop där man kan spendera sina poäng på bland annat böcker, värdebevis och biobiljetter. Som student lägger man en hel del pengar på böcker och många yngre personer handlar gärna via nätet. Vill man ha ett kreditkort med bonus bör man kolla på hur man kan använda bonuspoängen så att man får ut så mycket som möjligt av sina intjänade poäng.
Exempelvis är det en stor fördel som student om bonuspoängen kan användas för mat och studentlitteratur eller andra skolrelaterade rabatter.
Som det framgått vid det här laget så finns det många fördelar med kreditkort rent generellt och specifikt för studenter. Det man dock aldrig får glömma är att ett kreditkort kommer med ett ansvar och skall hanteras därefter. Ansök inte om ett kreditkort om du vet med dig att du inte har råd med årskostnaden eller räntan på krediten är för hög för din ekonomiska situation.
Det är också viktigt att alltid läsa igenom kortets villkor noggrant innan du ansöker. På så sätt undviker du oväntade avgifter och får full koll på hur du kan utnyttja kortet så billigt som möjligt.
Trots att det finns många bra kreditkort som studenter kan få, finns det många kreditkort som ställer krav som ger det svårt för studenter att få kreditkort. Dessa krav kan exempelvis inkludera ett fast jobb, en heltidsanställning eller ett lägst inkomstkrav som är svårt att nå upp till som student. Men det finns andra kort som kan vara bättre alternativ till dig som student då dessa kort ställer lägre krav på dig som ansöker.
Debetkort är bankkort som inte har en tillkopplad kredit. Det innebär att du måste se till att det finns pengar på kortet för att du skall kunna genomföra en betalning. Debetkort är vanligtvis kopplade till ett bankkonto där pengar dras direkt från kontot. Eftersom debetkort inte har en tillhörande kredit finns det ingen möjlighet att handla för ett större belopp än vad kortets saldo tillåter. Det innebär även att en UC inte tas när du ansöker om ett debetkort. Debetkort ställer därmed lägre krav på dig som ansöker om kortet och blir således lättare att få. Debetkort kan vara utrustade med många förmåner som gynnar dig som student. Dessa förmåner inkluderar bland annat bonus, cashback, rabatter och försäkringar.
Betalkort fungerar som kreditkort på det vis att samtliga betalningar samlas på en faktura som skickas hem till dig. Däremot finns det ingen ränta med betalkort. Det innebär att fakturan måste betalas i sin helhet innan sista förfallodatum. Det går därmed inte att delbetala eller senarelägga fakturan. Det innebär även att det inte tillkommer några räntekostnader med ett betalkort, detta eftersom hela fakturan betalas. Betalkort är utrustade med många förmåner likt kreditkort och debetkort. Det går även att använda kreditkort som betalkort genom att betala hela fakturan i tid. Då tillkommer ingen ränta och därmed uppstår inga extra kostnader med kortet.
Håkan är en erfaren skribent på Kreditkort.com sedan 2021. Håkan fokuserar på att skriva recensioner av kreditkort, skapa informativa guider och publicera nyheter om krediter och kort. Han bygger sina djupa kunskaper inom privatekonomi på både utbildning och praktisk erfarenhet, och testar ofta de kort han recenserar för att få förstahandsinformation.