Vad är en lounge? 

En lounge är ett avskilt ställe där du i lugn och ro kan vänta på ditt flyg eller transfer. Där finns ofta mat och andra tilltugg, dryck, service och ibland spa. Hur härligt hade det inte varit med en massage innan det är dags att sätta sig i flygstolen? 

För många, främst frekventa resenärer, kan det vara otroligt värdefullt att få slå sig ner i en avslappnad miljö och undfly bulltret för en stund. Men lounger finns till även för den som reser mer sällan; det handlar om att ha så kallad lounge access för att få ta del av lugnet och lyxen. 

Så fungerar lounger

Vanligen krävs det olika saker för att få lounge access. Vad som krävs beror på vilken typ av lounge du vill ha tillgång till. 

  • Om det är flygplatslounger krävs det oftast att du har en förstaklassbiljett, alternativt ett stort antal bonuspoäng i flygbolagets diverse bonusprogram och liknande.  
  • Vid tillgång till tredjepartslounger är det ofta mer flexibelt; här kan du köpa en biljett väl på plats, alternativt att du har en förstaklassbiljett på ett flyg som är samarbetspartner med loungen. Det finns också så kallade lounge-prenumerationer. 
  • Kreditkortslounger är en relativt ny kategori av lounger och drivs av kreditkortsföretag. Där handlar det alltså om att vara kreditkortsägare av ett visst kort för att få tillgång till loungerna. 

Kreditkort som ger lounge access

Som nämnt ovan så finns det så kallade kreditkortslounger, och en hel del kreditkort på marknaden idag erbjuder lounge access – och inte enbart till just kreditkortslounger! Det finns kreditkort med Priority Pass och kreditkort med Lounge key som erbjuder tillträde till lounger över hela världen.

Det är också viktigt att veta att även om du skulle ha ett kreditkort med lounge access så kan du behöva betala en viss summa för att komma in, och det är olika från kort till kort hur många loungebesök som ingår. Så en god idé är kolla upp vad som gäller i ditt fall. Några kreditkort som erbjuder tillträde till lounger är bland annat Resurs World, Swedbank Platinum och Revolut Premium.

3 Lyxiga lounger att besöka 

För att ge dig ett smakprov vad ett loungebesök kan innebära så ska vi nu berätta om tre av världens lyxigaste flygplatslounger. Håll till godo!

Frankfurt terminal 1 – Lufthansa 

Frankfurts flygplats är ett vanligt ställe för transfers/mellanlandningar – och har passande nog två flygplatslounger som du kan fly till medan du väntar. När du entrar loungen så tar personalen hand om ditt baggage och du kan i lugn och ro slå dig ner i någon av sofforna, fåtöljerna eller ett alldeles eget privat rum med säng. Det finns också en spa-avdelning för dig som vill få lite extra omsorg!

Förutom möjligheterna till vila har du också en härlig buffé att se fram emot. Välj och vraka bland det stora vinutbudet och ta en cigarr i cigarrloungen om du önskar. 

Frankfurts lounger har med andra ord en av de lyxigaste loungerna där du garanterat kommer kunna slappna av och äta gott i en lugn och trevlig miljö. 

Paris Charles de Gaulle Terminal 2 - Air France

För dig som reser i förstaklass med flygbolaget Air France så är ett besök på loungen i flygplatsen Paris Charles de Gaulle ett måste. Av flera lounger på flygplatsen så äe La Première Lounge den allra lyxigaste. 

La Premiére Lounge erbjuder inte bara lyxiga spabehandlingar anpassade för resenärer, de erbjuder också mat i världsklass. Menyn är nämligen skapad av Alain Ducasse som är en välkänd kock. Alain är dessutom ägare av flera restauranger med Michelinutmärkelser, vilket i sig skvallrar om att maten kommer vara en upplevelse i sig. 

Hongkong Terminal 1 - Cathay Pacific

Vi har hittils besökt två flygplatser i Europa; Frankfurt Tyskland och Paris Frankrike, men nu beger vi oss till en ny världsdel: Asien! 

Asien är ett eftersträvansvärt resmål för många, och är du i krokarna så finns det möjlighet till en riktigt lyxig loungeupplevelse på Hongkongs flygplats där flygbolaget Cathay Pacific har två lounger i världsklass. 

På loungen The Pier kan du avnjuta en fotmassage, ta en uppfriskande dusch eller få lite jobb gjort i en av kontorsrummen. Det finns till och med dator att låna vid behov. Vill du ha ytterligare avskildhet finns där åtta sviter att dra sig undan till. Och förstås – en härlig a la carte i restaurangen som rymmer 100 personer. Du behöver inte oroa dig för platsbrist, med andra ord!

På den lyxigaste och mest exklusiva loungen The Wing välkomnas du med en drink i champagnebaren innan du introduceras till huvuddelen. Här kan du avnjuta en a la carte där du erbjuds ett specifikt vin till varje rätt. De har också en buffé att ta del av om du föredrar det. Eller varför inte ta en drink i baren och se ut över landningsbanorna? 

Det går givetvis också alldeles utmärkt att ta ett bad eller en dusch i en av de fem badhyttorna för att fräscha till sig ytterligare innan det är dags att bege ut på äventyr igen. 

Mathilda Svensson på Kreditkort.com Mathilda Svensson

Mathilda är innehållsansvarig på Kreditkort.com sedan våren 2021 och hjälper våra besökare med sin kunskap kring ekonomi och kreditkort. Mathilda innehar en examen inom E-handel och Digital marknadsföring.