Både Rocker och P.F.C är debetkort med tillhörande app. I deras appar finns flera funktioner som gör det enkelt att få överblick på privatekonomin. 

Vilket kort är bäst och vad skiljer dem åt? Här ställs de två korten mot varandra utifrån följande punkter:

  1. Ordning på ekonomin – för hela familjen
  2. Lån, krediter och sparande
  3. Bonus & Rabatter
  4. Kostnader
  5. Försäkringar

Ordning på ekonomin - för hela familjen

De flesta debetkort har flera smidiga funktioner som gör det enkelt att få överblick på ekonomin. Detta via exempelvis budget, kostnadskategorisering och delade inköp. 

Både P.F.C och Rocker kategoriserar automatiskt inköpen vilket gör det enkelt att se hur stor summa som betalats för exempelvis livsmedel eller drivmedel en månad. Det är även möjligt att göra budget och följa upp den. 

P.F.C

Vid delad ekonomi i hushållet har P.F.C något fler funktioner än Rocker. Det går exempelvis att ha gemensamma konton, växla mellan eget och gemensamt konto samt ha delad budget. 

Har vårdnadshavaren ett kort från P.F.C kan ett Juniorkort tecknas. Med Juniorkort kan barn i familjen få ett eget kort samt kontroll på ekonomin via tillhörande app. Samtidigt ser föräldrarna alla köp som genomförs, kan sätta köpgränser och spärra kortet. 

Rocker

Även Rocker har flera smidiga tjänster vid delad ekonomi. Med kortet går det exempelvis att skicka pengar till andra Rockeranvändare, splitta på inköp och skapa grupper. Rocker erbjuder inget kort anpassat för barn. 

Vilket debetkort är bäst?

Den största fördelen med P.F.C är de privatekonomiska funktionerna – inte minst vid delad ekonomi. Dess kortnivå ”Duo” är speciellt anpassad för personer som har helt, eller delvis, delad ekonomi. Dessutom är det mycket lätt att skapa budget och följa upp den. Även om Rocker har vissa liknande funktioner så vinner P.F.C denna kategori.  Detta inte minst eftersom även Juniorkort erbjuds. 

Lån, krediter och sparande

Debetkort har ingen inbyggd kredit så som ett kreditkort. Däremot är det möjligt att ansöka om krediter som betalas ut till kortkontot. För personer som önskar ha en tillgänglig kredit är detta alltså en viktig punkt att jämföra. 

P.F.C

Med kort från P.F.C kan ansökan ske om deras kontokredit på upp till 10 000 kronor. Om krediten utnyttjas och återbetalas samma dag uppstår ingen kostnad. I annat fall uppstår en fast dags- eller månadskostnad på maximalt 60 kronor per månad. 

Det är även möjligt att delbetala inköp, som skett med kortet, i 3, 6 eller 12 månader. Delbetalning kan aktiveras på inköp på mellan 300 kronor och 10 000 kronor och innebär en fast månadsavgift på 10 – 80 kronor. Pengarna för inköpet kommer då att återbetalas till kortet varpå delbetalningen sedan löper över kommande månader. 

Sparkonto med ränta erbjuds inte. 

Rocker

Även Rocker erbjuder en kontokredit, på 5 000 kronor till 40 000 kronor. Upp till 5000 kronor är räntefritt så länge som hela beloppet återbetalas inom en månad. 

I appen går det även att skjuta upp betalningar och delbetala över flera månader. Detta genom att aktivera kontokrediten för inköp som redan skett med kortet. Pengarna betalas då tillbaka till kortet och blir en skuld på kontokrediten. Utöver kontokredit erbjuds även privatlån. 

Sparkonto med ränta erbjuds oavsett kortnivå. 

Vilket debetkort är bäst?

Inom denna kategori får Rocker bäst betyg. Detta genom att Rocker erbjuder kostnadsfri kontokredit, fler lånformer samt sparkonto med ränta. 

Bonus och rabatter

Med bonus och rabatter går det att tjäna/spara pengar på vardagliga inköp. 

P.F.C

Någon bonus ges inte med P.F.C. Däremot erbjuds ”Deals” som är rabatter och erbjudanden hos samarbetspartners. 

Rocker

Med Rocker Plus och Rocker Premium ges 0,25 % respektive 0,5 % på alla inköp. Genom att värva andra till Rocker ges ytterligare 0,5%-enhet per värvad person. Som mest går det att få 5 % respektive 10 % på dessa kort. Detta upp till 500 kronor per månad. 

Via appen ses även aktuella rabatterbjudanden, vilka däremot brukar vara relativt få. 

Vilket debetkort är bäst?

Det är alltid svårt att ställa bonus mot rabatter. Det är två helt olika sätt att spara pengar. Men med Sveriges högsta bonus (5 - 10 %) bör Rocker bli vinnare inom denna kategori. Detta genom att bonusen kan ge upp till 500 kronor tillbaka per månad. 

Kostnader

Både Rocker och P.F.C har gratisalternativ dvs. kort utan månadsavgift. Men skillnaden är ändå mycket stor mellan de två alternativen. Detta inte minst gällande valutapåslag och uttagsavgift. 

P.F.C

P.F.C erbjuder ett gratis fysiskt debetkort med flera förmåner. Önskas däremot ytterligare förmåner behöver Premium eller Duo tecknas för 35 kronor per månad. 

Inget av korten har valutaväxlingspåslag och kontantuttag är gratis upp till en viss nivå. På gratiskortet är kontantuttag gratis upp till 1000 kronor per månad medan Duo och Premium har gräns på 10 000 kronor.’

Rocker

Det är enbart det virtuella kortet som är gratis. Önskas fysiskt kort behöver Plus eller Premium tecknas vilket kostar 29 kronor respektive 99 kronor per månad. 

Både gratiskortet och Plus har valutapåslag på 1,5%, något som inte gäller på Premiumkortet. Vid kontantuttag debiteras en avgift på 49 kronor per tillfälle. 

Vilket debetkort är bäst?

Kostnadsmässigt är P.F.C bättre. Det går att teckna ett helt gratis fysiskt debetkort som varken har valutaväxlingspåslag eller uttagsavgift. Tecknas ett fysiskt kort hos Rocker betalas minst 29 kronor per månad – då med både valutapåslag och uttagsavgift. 

Försäkringar

P.F.C

Det ingår inte några försäkringar med P.F.C. 

Rocker

Med Plus eller Premium ingår reseförsäkring. 

Vilket debetkort är bäst?

Vid köp av utlandsresa bör alltid kort med reseförsäkring användas då det ger en extra ekonomisk trygghet. Rocker vinner därmed denna kategori. 

För den som nästan aldrig utomlands väger däremot denna punkt inte speciellt tungt. Reseförsäkring går även att nå vi flera olika gratis kreditkort. 

Vilket debetkort är bäst? – Rocker eller P.F.C

Både Rocker och P.F.C är debetkort som är kopplade till en tillhörande app. Pengar sätts in på kontot med Swish och därefter debiteras kontot vid kortinköp. Bägge korten har även flera privatekonomiska funktioner som gör det lätt att få överblick på ekonomin. Men det finns samtidigt stora skillnader mellan dessa kort. 

P.F.C har främst fokus på smidiga privatekonomiska tjänster. Detta inte minst vid helt, eller delad, ekonomi. 

Exempel på funktioner är grupper, sparmål, månadsinsikter, kategorisering av inköp och deals. Dessutom erbjuds ett gratis debetkort som varken har valutapåslag eller uttagsavgift. 

Rocker har främst fokus på bonusprogram, lån, krediter och sparkonto. På dessa punkter får Rocker betydligt bättre betyg än P.F.C. 

I appen finns även flera funktioner som underlättar hantering av privatekonomin så som budget, sparkonton och delade kostnader. De olika tjänsterna hos Rocker täcker därmed en större del av privatekonomin än vad P.F.C gör. Men en nackdel är att något gratis fysiskt kort inte kan tecknas, uttagsavgiften samt valutapåslaget (ej Premium). 

Vilka förmåner prioriteras? Det bästa kortet är alltid det kort som möter dina behov! I denna jämförelse vinner däremot Rocker, men enbart med resultatet 3-2. 

Lozan är en kunnig och engagerad skribent som har varit en del av Kreditkort.com sedan början av 2023. Hennes stora intresse och kunskap om kreditkort och finansiella tjänster har gjort henne till en viktig medlem inom vårt team.

Senast uppdaterad Mar 27, 2024