Hur drabbar nedläggningen dig som kund?

P.F.C.:s tjänster stängs med två månaders uppsägningstid, det vill säga den 22a november. Det innebär att du om du vill kan använda tjänsterna som vanligt fram till dess. Har du redan betalt för ett abonnemang som sträcker sig förbi den 22a november kommer pengarna för tiden efter det datumet att återbetalas.

Vi har sett att det inte flyger, det är inte tillräckligt stor business. - Lennart Ågren, VD och grundare till Svea bank

Om du har pengar på ett P.F.C.-konto

Ta ut dina pengar från P.F.C.-kontot före den 22a november. Detta görs enkelt med en helt vanlig banköverföring. Ditt konto hos P.F.C. avslutas sedan när tjänsten stängs. Om du har ett Duo-konto tillsammans med en familjemedlem eller ett juniorkonto åt ditt barn behöver du först föra över pengarna till ditt eget P.F.C.-konto innan du kan ta ut dem. Observera att pengarna inte försvinner om du glömmer att ta ut dem före 22a november. Det är fortfarande dina pengar enligt lag men processen för att ta ut dem blir betydligt krångligare.

Om du har handlat krypto via P.F.C.

P.F.C. har tillfälligt tagit bort avgifterna för att sälja kryptovalutor och uppmanar sina kunder att sälja sina kryptotillgångar och öppna ett konto på samarbetspartnern Bitpanda för fortsatt handel. Om du inte sålt dina tillgångar före 22a november så kommer Bitbanda sälja tillgångarna åt dig och överföra pengarna till ditt P.F.C.-konto.

Om du utnyttjat Flex-tjänsten eller har ett privatlån

I samband med att P.F.C. stängs ned sägs också de kreditavtal du som utnyttjat Flex eller har ett privatlån hos P.F.C. har upp. Det finns dock ingen anledning till panik. Privatlånen kommer att flyttas över till Svea bank vilket innebär att du i fortsättningen betalar till dem i stället. För dig som utnyttjat Flex och tagit ut en kontokredit gäller att du måste betala tillbaka skulden till P.F.C. innan 22a november. Om skulden är på mer än 5000 kronor kommer du dock erbjudas att ta ett privatlån hos Sveabank som täcker skulden och ger dig en längre återbetalningstid.

Sandra har skrivit texter för Kreditkort.com sedan 2022. Hon älskar att skriva och har dessutom en bakgrund inom lån och kreditbedömning. Detta har gett henne insikter i hur det går till bakom kulisserna när kreditkort och lån beviljas, något som hon haft stor nytta av som skribent. Sandra är dessutom själv en person som ofta beskrivs som sparsam (för att inte använda ordet snål) och hon brinner för att hjälpa andra att förbättra sin privatekonomi. 

Publicerad Sep 22, 2023