Bästa korten att använda under Black Friday

Bank Norwegian Ansök nu Ansök säkert hos Bank Norwegian

Bank Norwegian

Läs mer
 • Maxkredit 150 000 kr
 • Årskostnad 0 kr
 • Effektiv ränta 24,35 %
 • Räntefria dagar 45 dagar
re:member flex Ansök nu Ansök säkert hos re:member

Re:member flex

Läs mer
 • Maxkredit 120 000 kr
 • Årskostnad 0 kr
 • Effektiv ränta 8,12 - 24,95 %
 • Räntefria dagar 56 dagar
TUI Card

TUI Card

Läs mer
 • Maxkredit 100 000 kr
 • Årskostnad 0 kr
 • Effektiv ränta 24,10 %
 • Räntefria dagar 55 dagar
Refunder Pay

Refunder Pay

Läs mer
 • Maxkredit 50 000 kr
 • Årskostnad 395 kr
 • Effektiv ränta 20,40 %
 • Räntefria dagar 55 dagar

Vad är Black Friday?

Som många andra högtider är Black Friday ett amerikanskt påfund. Idén med att ha en större rea-dag efter Thanksgiving; den största amerikanska högtiden bortsett från jul, föddes redan 1924 när det stora varuhuset Macy’s annonserade om en stor utförsäljning under en thanksgiving-parad. Efter att den stora depressionen dämpat shoppinghysterin har trenden sedan 60-talet växt sig allt starkare. Idag är Black Friday, som alltid infaller den fjärde fredagen i november, den största shoppingdagen i USA. Eftersom dagen är en klämdag då den ligger mellan Thanksgiving och en vanlig helg, har många skolor och arbetsplatser ledigt och många köar framför butikerna redan tidig morgon.

Det finns olika teorier kring vart namnet Black Friday kommer ifrån. Vissa hävdar att det kommer från att denna dag gör butikernas röda siffror svarta i bokföringen. Andra hävdar att benämningen Black Friday myntades av polisen i Philadelphia efter att en readag under 60-talet urartat i tumult. Även i Sverige blev det den engelska termen Black Friday som kom att användas när högtiden plockades upp på 2010-talet. Dagen blev snabbt populär och har sedan starten slagit shoppingrekord varje år.

Få ut mer av din shopping på Black Friday

För att få ut det mesta av din shopping är det viktigt att du förbereder dig och tänker ut vad du egentligen behöver. Att något är billigt är i sig inte ett argument för att köpa det och det är lätt att man vid reor köper sådant man egentligen inte vill ha. Skriv ned det du tror att du kommer vilja shoppa under den närmsta framtiden och vad du är villig att max betala för varje pryl. Tänkt på att många butiker gör väldigt mycket reklam trots att deras prisnedsättningar egentligen inte alls är särskilt stora. Och även om det är olagligt att först höja ett pris för att sedan kunna sänka det till det ordinarie och kalla det rea förekommer detta beteende fortfarande.

Ett annat viktigt tips, speciellt när det gäller dyrare elektronikvaror, är att alltid jämföra mellan olika butiker. Använd en av de många jämförelsesajter som finns på nätet. Just när det gäller nätshopping är det också viktigt att ta med avgiften för frakt in beräkningen. Kolla också på vad butiken har för returpolicy samt hur länge de har öppet köp. Detta är särskilt viktigt när det gäller julklappar. Många företag erbjuder öppet köp fram tills årsslutet men dubbelkolla alltid så att det verkligen är fallet och kom ihåg att spara alla kvitton.

Om du behöver dela upp köpet

Idag infaller Black Friday samtidigt med löning men ska du göra större inköp som till exempel nya vitvaror kan du behöva skjuta upp delar av betalningen. De flesta elektronikkedjor och större varuhus har idag egna finansieringslösningar för detta. Vanligtvis innebär dessa att du betalar en liten summa varje månad i ett eller två år. Ofta tillkommer dolda avgifter och i slutändan innebär det ofta att den effektiva räntan blir hög. Att istället utnyttja ett kreditkort och betala av kortfakturan på två eller tre månader är oftast billigare.

Andra fördelar med att betala dina fynd med ett kreditkort

Även för dig som avser betala alla dina köp direkt finns många fördelar med att betala dina Black Friday-fynd med ett kreditkort. För det första erbjuder många kreditkort cashback och erbjudanden speciellt för dig som kund. Du har därmed chansen att göra ytterligare fynd. För det andra har många kreditkort bonusprogram som innebär att du får tillbaka en liten del av det du handlar för. En tredje fördel som en del kreditkort för shopping har är speciella leverans eller e-handelsförsäkringar som ger dig pengarna tillbaka ifall någon vara skulle försvinna eller gå sönder på vägen.

Sandra har skrivit texter för Kreditkort.com sedan 2022. Hon älskar att skriva och har dessutom en bakgrund inom lån och kreditbedömning. Detta har gett henne insikter i hur det går till bakom kulisserna när kreditkort och lån beviljas, något som hon haft stor nytta av som skribent. Sandra är dessutom själv en person som ofta beskrivs som sparsam (för att inte använda ordet snål) och hon brinner för att hjälpa andra att förbättra sin privatekonomi. 

Senast uppdaterad Oct 18, 2023