Vad är ett bensinkort?

Bensinkort är, enkelt sagt, ett kreditkort som ger dig olika förmåner när du köper bensin eller andra drivmedel. tankkort ger vanligtvis cashback och/eller rabatter hos olika bensinkedjor. De allra flesta bensinkedjor så som Circle K eller Preem, har egna kreditkort med bra förmåner. Bensinkort kan även kallas för tankkort, drivmedelskort eller dieselkort, beroende på vad för typ av drivmedel du använder för att tanka ditt fordon.

Det finns även "vanliga" kreditkort som kan användas som tankkort. Till exempelvis så kan både Refunder Pay och re:member flex användas som bensinkort då kortägare får rabatt när de tankar hos utvalda bensinkedjor. Fördelen med att använda ett vanligt kreditkort som tankkort är att dessa kort vanligtvis är utrustade med förmåner som inte är begränsade av eller knutna till just bensinstationer.

Fördelar med bensinkort

Förutom att tankkort vanligtvis medför rabatt på bensin och diesel, finns det även bensinkort som erbjuder:

 • Cashback på dina köp
 • Försäkringar för dig och ditt fordon
 • Erbjudanden och rabatter på bensinstationer

 • Cashback på dina köp
  Cashback på dina köp

  Tankkort har en hel del gemensamt med cashback kort samt kreditkort för mat på så sätt att de ger bonus eller återbäring inom en eller flera branscher. Vanligtvis samlas återbäring eller bonus på alla köp som görs med ditt bensinkort, förutom köp hos konkurrerande bensinstationer. Har ditt tankkort cashback betalas den vanligtvis ut genom avdrag på kreditkortsfakturan eller genom en värdecheck som skickas hem till dig. Vissa tankkort ger mer cashback eller bonus om du väljer att spendera din återbäring/bonus för köp hos bensinkedjan.

 • Försäkringar för dig och ditt fordon
  Försäkringar för dig och ditt fordon

  Många bensinkort är utrustade med försäkringar som skyddar dig och ditt fordon. Exempelvis kan du få ersättning vid förlust av bilnyckel. Du kan även välja ett tankkort med tanka-fel försäkring som täcker kostnader ifall du skulle råka tanka ditt fordon med fel drivmedel. Då kan du få ersättning för kostnader såsom byte av bränslefilter samt sanering av bränsletank och bränslesystem.

 • Erbjudanden och rabatter på bensinstationer
  Erbjudanden och rabatter på bensinstationer

  Samtliga bensinkort erbjuder rabatt på drivmedel. Vanligtvis ges en högre rabatt om du tankar på en bemannad bensinstation. Utöver drivmedelsrabatt kan tankkort även erbjuda andra rabatter och förmåner när kortet används för köp hos bensinstationer. Bensinkort kan exempelvis ge rabatt eller erbjudanden på kaffe, biltvätt och hyrbil.

Alla med bil har användning av ett tankkort.

Det finns inga nackdelar med att ha ett bensinkort så länge du sköter din ekonomi. Med ett tankkort får du alltid rabatt när du tankar hos bensinkedjan dit ditt bensinkort tillhör. Du erbjuds även cashback eller bonus, det vill säga återbäring eller poäng på övriga köp som görs med kortet. Ytterligare en fördel med just bensinkort är att korten inte har en årsavgift. Du behöver alltså inte betala en avgift för att äga och använda kortet, tankkort är gratis! Det innebär således att du får tillgäng till bensinkortets alla förmåner utan att det kostar dig något extra.

Ser du till att betala dina månadsfakturor i tid så behöver ett tankkort inte kosta en enda krona. Det kan dock tillkomma andra avgifter som exempelvis avgifter för kontantuttag, men detta är en avgift som trots allt går att undvika. - Kreditkort.com

Jämföra bensinkort

Att jämföra och ställa olika kreditkort mot varandra är högst viktigt. Det finns idag ett så stort urval av kort att det utan jämförelse blir svårt att hitta det bästa kreditkortet 2023 för sig själv. Jämför du inte olika kort med varandra så är risken stor att du tecknar ett kort som har sämre villkor än om du lagt ned lite tid på att hitta rätt kort utefter dina krav och önskemål.

Är du intresserad av att tanka på en specifik bensinmack så bör du först och främst undersöka hur deras egna tankkort är. Det är nämligen så att nästan alla bensinmackar har ett eget kreditkort. Förutom det så bör du främst undersöka hur rabatterna och cashbacken står sig mellan olika kort. Det huvudsakliga syftet med ett bensinkort är att kunna tanka billigare och drivmedelsrabatten bör således vara det huvudsakliga fokuset. Utöver detta är det förmånligt om kortet har försäkringar och eventuellt andra rabatter som gynnar dig i vardagen.

Olika bensinmackar och dess tankkort

De allra flesta drivmedelsbolag erbjuder vanligtvis sina egna tankkort. Föredrar du en bensinkedja framför någon annan kan det alltså vara lämpligt att välja just deras kreditkort. Nedan hittar du en kort sammanställning över olika bensinmackar och deras bensinkort.

Shell

Shell Mastercard Till ansökan Ansök säkert hos Kreditkort.com
Läs mer
 • Maxkredit 100 000 kr
 • Årskostnad 0 kr
 • Effektiv ränta 27,08 %

Shell har ett av Sveriges största nätverk av bensinmackar. Precis som Circle K ger de ut sitt egna tankkort där 15 öre rabatt/liter ges på allt drivmedel. Vidare får man cashback på alla övriga köp förutom hos konkurrerande bensinstationer. Kortet har en kompletterande reseförsäkring och man betalar aldrig en årsavgift för kortet.

Circle K

Circle K Extra Mastercard
Läs mer
 • Maxkredit 400 000 kr
 • Årskostnad 0 kr
 • Effektiv ränta 16,95 %

Circle K är ett av Sveriges största företag när det kommer till bensinstationer efter det att man köpte Statoils svenska bensinmackar 2012 (dock bytte man inte namn på dem förrän 2016). Runtom i Sverige driver Circle K ungefär 700 bensinmackar vilket innebär att man har ett gediget nätverk att välja från.

När det kommer till kreditkort så har de sitt Circle K Mastercard som ger dig 25 öre i rabatt per liter första 6 månaderna och sedan 15/20/25 öre rabatt per liter beroende på mängd som tankas på bemannade stationer. Du erbjuds även samt 1 % i bonus på alla övriga köp hos Circle K samt 0,5% bonus på övriga köp. Bonusen kan sedan användas när du handlar på någon av Circle K's stationer. Andra fördelar är bland annat en kompletterande reseförsäkring och en försäkring mot om du skulle råka tanka fel drivmedel. Kortet har inte en årsavgift men tar avgifter för såväl bankomatuttag som valutaväxling.

Preem

Preem Mastercard
Läs mer
 • Maxkredit 50 000 kr
 • Årskostnad 0 kr
 • Effektiv ränta 22,57 %

Preem har länge varit ett av Sveriges störa varumärken när det kommer till bensinstationer och gick fram tills 1996 under namnet OK Petrolium där bland annat den svenska staten var ägare. Ett ägarbyte skedde 1994 och två år senare så bytte man alltså namn till nuvarande Preem. Deras kreditkort Preem Mastercard  är helt utan årsavgift och ger dig en av marknadens högsta rabatter på drivmedel – 25 öre rabatt vid bemannade stationer och annars 10 öre. Vidare ges också återbäring för alla övriga köp och en kompletterande reseförsäkring ingår.

OKQ8

OKQ8 VISA
Läs mer
 • Maxkredit 100 000 kr
 • Årskostnad 0 kr
 • Effektiv ränta 17,52 %

OKQ8 är kanske Sveriges största drivmedelsföretag och har också ett riktigt bra tankkort kopplat till deras stationer. Med deras bensinkort så får du upp till 2% cashback på samtliga av dina köp – spelar ingen roll om det är bensin eller andra varuköp. En kompletterande reseförsäkring ingår återigen och kortet har självklart ingen årsavgift.

St1

St1 Mastercard
Läs mer
 • Maxkredit 100 000 kr
 • Årskostnad 0 kr 360 kr
 • Effektiv ränta 16,89 %

St1 är ett nordiskt energibolag som driver bensinstationer i Sverige, Finland och Norge. Företaget ger även ut ST1 Mastercard, ett gratis kreditkort med upp till 45 dagars räntefri kredit. Utöver att kortet kan användas på ST1s 280 mackar i Sverige fungerar det som ett vanligt kreditkort i alla typer av butiker samt uttagsautomater. Till skillnad från många andra bensinkort får du ingen rabatt när du använder kortet. St1 motiverar detta med att de är en lågpriskedja med billiga drivmedel för alla kunder. Kortet har inte heller någon bonus. Dess enda fördelar är därför att det är gratis förutsatt att du tankar med det minst en gång i månaden sam att räntan är relativt låg.

INGO

INGO Mastercard
Läs mer
 • Maxkredit 0 kr
 • Årskostnad 0 kr
 • Effektiv ränta 16,31 %

Ingo är en lågpriskedja med cirka 445 bensinstationer i Sverige och Danmark. Förutom bensin till lågt pris erbjuder Ingo ett Mastercard kreditkort. Kortet är gratis och fungerar som vilket Mastercard som helst i alla olika butiker och bankomater. Dock ger inte kortet någon rabatt eller bonus när du tankar, varken på Ingo eller någon annanstans. En fördel med kortet, förutom att det är gratis, är att det ingår en feltankningsförsäkring. Om du av misstag tankar fel drivmedel får du ersättning med upp till 5000 kronor.

Spara pengar med ett bensinkort

Sammanfattningsvis kan du med hjälp av ett drivmedelskort enkelt spara flera hundralappar per år. Det finns alltså ingen anledning till att inte ha ett tankkort – så länge du känner dig bekväm med att kunna hantera ett kreditkort.

Få ut mer av ditt tankkort

Beroende på hur du vill använda ditt bensinkort kan du få ut så mycket mer än bara lägre bensinpris genom drivmedelsrabatt – vilket i sig inte är helt fel. Om du reser mycket kanske du vill ha ett kort utan valutapåslag och innehållande några bra reseförsäkringar för att ta ett exempel.

Med våra jämförelser och listor vill vi göra det lättare för dig att hitta det kort som passar dig bäst och som hjälper dig mest i vardagen.

Frågor och svar om tankkort

Vilka bensinkort har cashback?
Får jag rabatt på bensin utomlands?
Kan jag få rabatt och andra fördelar utan att använda krediten?
Vad är skillnaden på ett vanligt bonuskort mot ett tankkort?
Är alla tankkort gratis?
Simon Klaesson på Kreditkort.com Simon Klaesson
simon@kreditkort.com

Simon är innehållsansvarig på Kreditkort.com sedan våren 2018 och hjälper våra besökare med sin kunskap kring ekonomi och kreditkort. Simon innehar en högskoleexamen som webbredaktör.

Senast uppdaterad Jan 19, 2023