Vad är en tanka fel-försäkring försäkring?

En tanka fel-försäkring försäkring ersätter dig för den kostnad som uppstår när bensintanken måste saneras efter en feltankning. Observera att försäkringen vanligtvis inte täcker skador som uppstår på bilen om du försökt köra den med det felaktiga bränslet. Den täcker inte heller kostnaderna för det felaktiga drivmedlet.

När gäller en tanka fel-försäkring?

Om du tankar fel drivmedel täcker tanka fel-försäkringen de kostnader som uppstår när du måste sanera bensintanken från det felaktiga bränslet. Den täcker även bärgningsbilen som hjälper dig att flytta bilen till den mekaniker som ska sköta saneringen. Däremot täcker den inte de skador som uppstår på motorn om du skulle råka köra bilen med fel bränsle. Det är därför mycket viktigt att du inte startar bilen utan ringer försäkringsbolaget direkt när du upptäckt feltankningen. Ring även biltillverkaren som vet vad som gäller vid feltankning på just din bilmodell. Rulla bort bilen om den blockerar pumpen på bensinstationen och ring sedan en bärgningsfirma för att ordna transport till en mekaniker.

Oftast finns följande begränsningar för tanka fel-försäkringar;

 • Försäkringen gäller endast försäkringstagarens bil och ibland förmånsbil.
 • Bilen måste framföras lagligt, det vill säga den får ej ha körförbud och föraren får inte vara alkohol eller narkotikapåverkad
 • Om du fått försäkringen via ett kreditkort måste tankningen vara betald med det kortet
 • Hos vissa försäkringar finns en åldersgräns på bilen, till exempel 15 eller 20 år.

Vad händer om man också har en bilförsäkring?

Många bilförsäkringar täcker feltankning inklusive de skador som kan uppstå om man kör bilen med fel bränsle. Dock är det viktigt att tänka på att de flesta bilförsäkringar har en självrisk på två till tre tusen kronor. Tanka fel-försäkringen saknar däremot självrisk. Därför finns det en poäng med att ha båda försäkringarna.

Hur tecknar man en tanka fel-försäkring?

En tanka fel-försäkring kan tecknas hos de flesta försäkringsbolag och erbjuds även av många biltillverkare. Du kan också få tanka fel-försäkringen som en förmån när du beställer ett kreditkort, till exempel något av de så kallade bensinkorten från Shell Mastercard, Preem Mastercard, Circle K Extra Mastercard eller OKQ8 Visa.

Kreditkort med feltankningsförsäkring

  Varför bör du lita på oss?

  Sedan 2017 har kreditkort.com varit engagerade i att vägleda besökare till att göra informerade val när det gäller kreditkort. Vårt team av experter inom finans och resor arbetar hårt för att ge dig den vägledning du behöver för att göra de smartaste besluten. 

  Våra experter, med lång erfarenhet, testar korten själva. Vi siktar på att ge dig tydliga och ärliga jämförelser av alla svenska kreditkort. Hos kreditkort.com är vårt mål att tillhandahålla all nödvändig information för att du ska kunna göra kloka val som passar just din ekonomi. 

  Sandra har skrivit texter för Kreditkort.com sedan 2022. Hon älskar att skriva och har dessutom en bakgrund inom lån och kreditbedömning. Detta har gett henne insikter i hur det går till bakom kulisserna när kreditkort och lån beviljas, något som hon haft stor nytta av som skribent. Sandra är dessutom själv en person som ofta beskrivs som sparsam (för att inte använda ordet snål) och hon brinner för att hjälpa andra att förbättra sin privatekonomi. 

  Senast uppdaterad Oct 11, 2023