Vad är hyrbilsförsäkring?

Hyrbilsförsäkring är en term som används lite slarvigt om flera olika typer av försäkringar:

1. När du hyr bil utomlands

Hyrbilsförsäkring kan syfta på en försäkring som täcker händelser som sker när du hyr bil. I de allra flesta länder ingår en ansvarsförsäkring (Third party liability insurance) i kostnaden för hyrbil. Den täcker skador som du orsakar på andra människor och bilar om du skulle krocka. Däremot måste du vanligtvis välja till och betala extra för en försäkring som täcker skador på den hyrda bilen, oavsett vem som orsakat dem, samt ifall bilen skulle bli stulen. Denna försäkring kallas ibland hyrbilsförsäkring och kan även köpas separat från andra företag än det där du hyr bilen. En sådan försäkring kan många gånger vara både mer heltäckande och billigare än den som hyrbilsbolaget erbjuder.

2. Självriskeliminering

Den försäkring som du normalt får (eller köper till) från hyrbilsbolaget har normalt en hög självrisk, upp till 15 000 kronor är vanligt. I många kreditkort och reseförsäkringar ingår därför något som kallas hyrbilsförsäkring men som egentligen är en självriskeliminering som täcker din självrisk förutsatt att du har en annan försäkring.

3. När din bil går sönder

Många vanliga bilförsäkringar har ett tillägg som förvirrande nog också kallas hyrbilsförsäkring och som täcker kostnaden för hyrbil medan din vanliga bil är på verkstad. Denna typ av försäkring behandlas inte i denna text.

När gäller en hyrbilsförsäkring?

Exakt vad hyrbilsförsäkringen täcker och inte varierar stort, både mellan uthyrningsföretag och länder.  Det är därför viktigt att kolla upp att du är ordentligt försäkrad innan du börjar köra eftersom du i värsta fall kan bli skyldig att ersätta kostnaden för en ny bil. Du bör ha en försäkring som täcker följande om du hyr bil utomlands:

  • Ansvarsförsäkring: Täcker skador på andra människor och fordon som du orsakar vid krock. Ingår vanligtvis i bilhyran.
  • Försäkring för förare och passagerare: Täcker skador på dig och passagerarna om ni råkar ut för en singelolycka. I vissa olycksfallsförsäkringar och reseförsäkringar ingår detta.
  • Försäkring för bilen: Täcker skador på bilen vid incidenter som du orsakar samt om bilen skulle bli stulen. Kan vanligtvis fås som ett tillägg när du hyr.

Alla hyrbilsförsäkringar har olika begränsningar och maxbelopp. Generellt gäller att du inte får handla oaktsamt – till exempel kanske försäkringen inte gäller om bilen blir stulen när du lämnat den olåst eller om du kör påverkad av alkohol eller narkotika.

Självriskeliminering

Självriskskyddet för hyrbilar som eventuellt ingår i din reseförsäkring gäller endast om du har en annan försäkring. Om du har försäkringen via ditt kreditkort är det självklart viktigt att du betalar hyrbilen med kortet för att kunna få ut på försäkringen.

Hur tecknar man en hyrbilsförsäkring?

De allra flesta hyrbilsföretag erbjuder försäkringar som tillval när du hyr. Du kan även teckna försäkringen separat. Självriskeliminering för hyrbilar ingår i många kreditkort, till exempel Collector Easyliving, Re:member Flex eller kreditkortet från Bank Norweigan. Många hemförsäkringar erbjuder också hyrbilsförsäkring som en del av tillvalet reseförsäkring. 

Lozan är en kunnig och engagerad skribent som har varit en del av Kreditkort.com sedan början av 2023. Hennes stora intresse och kunskap om kreditkort och finansiella tjänster har gjort henne till en viktig medlem inom vårt team.

Senast uppdaterad Dec 28, 2023