På denna sida hjälper vi dig att jämföra kreditkort från American Express. Vi har samlat alla Amex-kort så att du snabbt skall kunna hitta det kort som passar dig.
Även om American Express är några av de bättre premiumkorten på marknaden idag så är det inte säkert de intresserar just dig. Om du vill jämföra fler exklusiva kreditkort så kan du göra det här.
American Express (eller Amex som man brukar kalla dem i talspråk) är förmodligen den mest kända utgivaren av premiumkort på marknaden. Genom sina egna betalkort som till exempel American Express Platinum och American Express Gold tillsammans med sina många samarbeten med flygbolag (till exempel SAS) så har de tagit en stor del av hela världens kreditkortsmarknad.
American Express är mest kända för sina premiumkort som ofta innehåller statusfördelar, loungebesök på flygplatser, conciergeservice och mycket mer. Men innan vi går in mer på det tänkte vi prata lite om historian kring det mytomspunna American Express från USA.
American Express grundades redan 1850 som ett postorder företag, de sysslade med andra ord att frakta paket fram och tillbaka. Men redan efter ett par decennier, 1882 för att vara exakt, så började man att komma in på finansiella tjänster då man lanserade sin betalningslösning.
Även om American Express snabbt blev ett internationellt företag har huvudkontoret alltid funnits i världens huvudstad när det gäller ekonomi – New York. Sedan 1986 har man sina huvudkontor i Three World Financial Center, det vill säga ett av tornen som tillhör World Trade Center i New York. Skyskrapan kallas American Express Tower och tog en hel del skada i samband med det fruktansvärda terrorattentatet i New York den 11e september 2001 men kunde snabbt renoveras och återigen öppna.
American Express Black (eller Centurion som det egentligen heter) är Amex riktiga lyxkort som är invite only. Det sägs att man behöver ha en spend på ungefär 2 5000 000 årligen för att bli inbjuden till kortet med över 30 000 kronor i årsavgift.
Sedan Amex etablerades i Sverige på 1970-talet så har det blivit det mest populära kortet efter giganterna Visa och Mastercard. Långt in på 2000-talet så var det fortfarande ganska få butiker och affärer som accepterade American Express i sina betalterminaler men nu på senare tid så fungerar Amex till 90% av gångerna.
Förutom sina egna betalkort har Amex ett samarbete med SAS i bland annat Sverige och ger ut kreditkort där du får EuroBonus poäng på allt du handlar. Ett exempel på ett sådant kort är Amex EuroBonus Elite där du dessutom får 20 000 statusgrundande poäng när du registrerar dig.
Tillsammans med SAS har man tre olika kort men olika förmåner och fördelar och Amex själv har 5 olika betalkort. Amex Blue är det enklaste kortet som kommer utan större förmåner, sedan kommer Green Card, Gold Card och Platinum Card där Platinum är det dyraste och bästa kortet som du kan ansöka om. Förutom det har de också det mytomspunna Amex Black (eller American Express Centurion Card som det egentligen heter) som är “invite only”. Det sägs att du behöver ha en spend på ungefär $250,000 årligen för att bli inbjuden till Amex lyxigaste kort.
Nu för tiden så fungerar American Express på de allra flesta ställen i Sverige – även om det var annorlunda för bara några år sedan. Det sägs att Amex har sänkt sina avgifter mot butikerna och därför så har alltså fler och fler börjat acceptera även Amex kort.
En stor anledning till att folk väljer att ha ett Amex kort är deras olika poäng- och bonussystem som du får ta del av. Beroende på vilket kort du väljer så har du lite olika fördelar men i stort så finns det två olika poängsystem för dig i Sverige och det är dels deras egna American Express Membership Rewards och det andra är SAS EuroBonus via deras samarbete med SAS.
Samtliga av American Express egna kort förutom Amex Blue (där du kan köpa till Membership Rewards för 250kr per år) kommer med Membership Rewards. Med poängen som du får på dina inköp kan du köpa resor, upplevelser och produkter i webbutiker och på så sätt bli belönad för att du använder ett Amex kort. Dessutom kan du använda poängen rakt i kassan på ett par stora kedjor som t.ex. Ikea och Mediamarkt.
Om du har ett kreditkort kopplat till SAS bonussystem EuroBonus så är det flygpoäng som allt handlar om. Beroende på vilket kort du har får du olika många poäng per spenderad krona men väl därifrån kan du sedan köpa resor, uppgraderingar och mat på flyget för dina poäng. Du kan också betala ditt hotell eller hyrbil med dina EuroBonus poäng om du vill det, men bäst värde får du så länge poängen finns kvar inom SAS genom att till exempel köpa resor.
Collector Easyliving må inte vara ett kreditkort från American Express men kan kopplas till EuroBonus manuellt. På så sätt kan du ta del av världens bästa lojalitetsprogram utan att äga ett kort från Amex eller SAS. Kortet är dessutom gratis första året tack vare vår unika ansökningskod här på Kreditkort.com!
Håkan är en erfaren skribent på Kreditkort.com sedan 2021. Håkan fokuserar på att skriva recensioner av kreditkort, skapa informativa guider och publicera nyheter om krediter och kort. Han bygger sina djupa kunskaper inom privatekonomi på både utbildning och praktisk erfarenhet, och testar ofta de kort han recenserar för att få förstahandsinformation.