Huawei grundades 1987 och har sedan dess utvecklat teknik så som telefoner, datorer och på senare år även surfplattor och mycket annat. Bland oss konsumenter är dem nog mest kända för sina mobiltelefoner.

Att Huawei skulle lansera ett kreditkort var det nog ingen som förutsåg. Men under en presskonferens i Singapore i början av April kom alltså beskedet. Huaweis kreditkort skall enligt Engadget komma att finnas i både fysisk och digital form, precis som Apple Card. Kortet kommer att gå under namnet Huawei Card, ett namn som påminner väldigt mycket om sin konkurrents kort. Kreditkortet kommer att stödjas av Kinas absolut största kortbetalningsorganisation UnionPay. Vilket även det meddelades under samma presskonferens.

Föga förvånansvärt så kommer kortet att vara direkt kopplat till Huaweis motsvarighet till Apple Pay, Huawei Pay. Bland annat så kommer kreditkortets data att vara lagrad i samma plattform som exempelvis hanterar de digitala betalningarna. Huawei Pay fungerar precis som Apple Pay och Samsung Pay. Säkerheten bör därför inte vara ett problem när kortet väl släpps, kontaktlösa betalningar med kort är idag minst lika säkert som fysiska kortbetalningar.

Kortet kommer inte vara gratis

Det är svårt att inte jämföra framtida kreditkort som släpps av mobiljättar med Apple Card. När Apple Card tillkännagavs framkom det att kortet skulle vara gratis, det vill säga utan årsavgift. Kreditkort utan årsavgift är rent generellt väldigt mycket mer attraktiva. Det är ingen som vill betala för förmåner om det finns andra kostnadsfria alternativ.

Men, trots detta så har Huawei valt att ha en årsavgift på sitt kreditkort. Exakt vad årsavgiften kommer att vara tillkännagavs dock inte. Det första året kommer dock vara gratis och med en tillräckligt många transaktioner per år så skall man som kortinnehavare kunna slippa årsavgiften helt.

När kreditkortet från Huawei kommer att släppas är oklart och det är inte heller känt om kortet släpps i Sverige eller ej.

Simon Klaesson på Kreditkort.com Simon Klaesson

Simon är innehållsansvarig på Kreditkort.com sedan våren 2018 och hjälper våra besökare med sin kunskap kring ekonomi och kreditkort. Simon innehar en högskoleexamen som webbredaktör.