Självriskskydd, självriskeliminering eller reducering som det också kan kallas, täcker självrisken när du råkat ut för något som gör att du får ersättning från din hem eller bilförsäkring.
Det finns olika typer av självriskskydd som gäller vid olika tillfällen. Tecknar du ett självriskskydd som komplement till din bilförsäkring gäller det vanligtvis under samma förutsättningar som denna. På samma sätt är det om du har självriskskydd som tillval på din hemförsäkring. Många kreditkort har självriskskydd inbyggt i sin reseförsäkring. I sådana fall gäller skyddet bara under resa under förutsättning att resan är betald med kreditkortet. Det kan även finnas specifika självriskskydd som gäller när du hyr bil eller om du behöver bärgning.
Det är viktigt att notera att du endast kan få ersättning för sådant som din vanliga försäkring täcker. Du kan också max få ersättning för det minsta av självrisken och den faktiska kostnaden. Tappar du din mobil så att skärmen går sönder och reparationen kostar 1000 kronor får du endast ersättning för detta (mot kvitto), även om självrisken ligger på ett högre belopp.
Självriskskyddet tecknas enklast som ett tillval när du skaffar en hem eller bilförsäkring. Om du hyr bil är det också vanligt att hyrbilsföretaget erbjuder självriskeliminering som en extratjänst. Ett annat alternativ är att skaffa ett av många kreditkort där självriskskydd ingår i reseförsäkringen, till exempel något av korten från Resurs eller Nordea.
Håkan är en erfaren skribent på Kreditkort.com sedan 2021. Håkan fokuserar på att skriva recensioner av kreditkort, skapa informativa guider och publicera nyheter om krediter och kort. Han bygger sina djupa kunskaper inom privatekonomi på både utbildning och praktisk erfarenhet, och testar ofta de kort han recenserar för att få förstahandsinformation.