Vad är en digital plånbok? 

En digital plånbok är virtuella bankkort där man kan spara, hantera och använda sina pengar precis som ett vanligt bankkort. Digitala plånböcker kan användas som ett substitut för fysiska kontanter och kort då man kan enkelt göra betalningar och överföringar med hjälp av en dator eller mobila enhet. 

Med en digital plånbok kan man hantera sina kort och medel i realtid, många digitala plånböcker såsom Apple Pay skickar även aviseringar i realtid när ett inköp görs vilket gör det enkelt att ha koll på sina utgifter. Digitala kort kan snabbt och enkelt ersättas vid förlust, kortinnehavaren behöver alltså inte vänta på att ett nytt fysiskt kort ska utfärdas. 

Många butiker och restauranger har anpassat sina verksamheter till dessa nya trender i betalningsmarknaden genom att erbjuda kunder att betala med digitala betalningsalternativ som till exempel Swish, Google Pay och Samsung Pay. Detta har gjort det möjligt för konsumenterna att enkelt betala för sina inköp genom sina mobila enheter. 

Åldersskillnad och betalningssätt 

Rapporten  “Trender på betalningsmarknaden” publicerad av Sveriges Riksbank visar statistik över sambandet mellan ålder och betalningssätt. Enligt Riksbankens statistik finns det vissa skillnader på befolkningens betalningspreferenser baserat på ålder. Det framkommer en trend om att den äldre befolkningen använder kontanter i större utsträckning i jämförelse med unga. Dock är skillnaderna hyfsat minimala då allt större andel av av befolkningen oavsett ålder börjar använda digitala betalningsalternativ i större utsträckning.

Ökningen av digitala betalningar är en del av en större trend mot framväxten av digitala betalningsmetoder. Medan de traditionella betalningsmetoderna såsom kontanter och fysiska kort gradvist minskar , sker en ökning i användningen av betalningar med mobilen. De ökade populariteten beror dels på betalningens bekvämlighet, dels deras ökade säkerhet. 

De mest populära digitala betalsätten: 

  • Apple Pay 
  • Google Pay 
  • Samsung Pay 
  • Garmin 
  • FitBit
  • Xiaomi 

Sandra har skrivit texter för Kreditkort.com sedan 2022. Hon älskar att skriva och har dessutom en bakgrund inom lån och kreditbedömning. Detta har gett henne insikter i hur det går till bakom kulisserna när kreditkort och lån beviljas, något som hon haft stor nytta av som skribent. Sandra är dessutom själv en person som ofta beskrivs som sparsam (för att inte använda ordet snål) och hon brinner för att hjälpa andra att förbättra sin privatekonomi. 

Senast uppdaterad Sep 26, 2023