Undvik höga självrisker med självriskeliminering 

I majoriteten av alla länder där du kan hyra bil är det mycket höga självrisker om något skulle hända. Och oavsett hur bra du själv är på att köra bil finns alltid risken att någon annan orsakar skador på din hyrda bil utan att stå sitt kasst. En av de stora fördelarna med att använda kreditkort för att hyra bil är alltså att du får tillgång till självriskelimineringen som ingår i de allra flesta kreditkorten. Detta skydd kan vara till stor nytta om bilen exempelvis skulle bli skadad eller stulen då det är vanligt att självrisken ligger på 10 000 kronor och uppåt. Många kreditkort täcker även kostnader upp till relativt höga belopp, vilket innebär att du har möjligheten att få hjälp med både självrisken i sig och eventuella reparationskostnader. Att använda kreditkort för att hyra bil kan helt enkelt spara dig pengar om en olycka skulle ske. Notera att villkoren och eventuella ersättningsbelopp kan variera mellan diverse kreditkort. 

Slipp jobbigt höga depositioner 

I de allra flesta länderna där du kan hyra bil finns ett standardkrav som säger att du måste använda kreditkort. Anledningen är att många biluthyrningsfirmor vill kunna reservera en deposition från ditt kort, eftersom dem vill försäkra sig om att få betalt om något skulle hända. I normalfallet reserverar den aktuella biluthyrningsfirman ett belopp under tiden som du hyr bilen - för att sedan släppa reservationen så fort du lämnar tillbaka fordonet. Förutom att depositionen ger firman en trygghet om en skada eller stöld inträffar har dem även möjligheten att säkerställa att du faktiskt betalar för den mängd bränsle som du har förbrukat. Det är med andra ord logiskt och i vissa fall nödvändigt att uthyraren reserverar ett belopp från ditt konto. Värt att poängtera är att depositionen många gånger kan vara väldigt höga summor och du bör inte bli förvånad om det reserverade beloppet är mellan 20 000 – 35 000 kronor. En fördel med att använda kreditkort när du hyr bil är att du slipper dessa höga depositioner från ditt vanliga bankkonto med dina egna pengar, eftersom det reserverade beloppet istället görs på kreditkortet. Ponera om något faktiskt händer med hyrbilen och att uthyrningsfirman behåller det reserverade beloppet från ditt vanliga bankkonto. Då finns risken att du står utan både pengar och möjligheten att betala dina övriga utgifter. Ett kreditkort ger dig samtidigt chansen att delbetala depositionen om det skulle behövas. Ge dig själv en trygghet genom att använda kreditkort när du ska hyra bil! 

Boka i tid och betala när fakturan kommer 

Eftersom det många gånger blir billigare att hyra bil desto tidigare du bokar är ett tips att vara ute i god tid. Och om du vill slippa ligga ute med pengar för något du ska göra i framtiden kan kreditkortet vara lösningen. Många kreditkort har nämligen räntefria dagar som ger dig möjligheten att betala när fakturan kommer utan att behöva betala onödiga kostnader. Dessutom får du möjligheten att delbetala kostnaderna för hyrbilen om du använder kreditkortet. Du slipper alltså ligga ute med pengar samtidigt som du faktiskt sparar pengar genom att vara ute i god tid. 

Tips till dig som ska hyra bil

  • Säkerställ alltid att bilen har minst en trafikförsäkring innan du sätter dig bakom ratten. Om du betalar för antingen hel- eller halvförsäkring kan det vara klokt att be uthyrningsfirman att skriftligen bekräfta att detta ingår. 
  • Teckna förarplatsförsäkring om det inte ingår. I många länder är det nämligen vanligt att bilens trafikförsäkring inte täcker förarens personskador. Utan en förarplatsförsäkring riskerar alltså föraren att inte få någon ersättning för eventuella personskador. 
  • Undersök bilen ordentligt när du hämtar ut den och ta alltid bilder på fordonet både före och efter. Genom att ha tydliga bilder på bilen kan du enkelt visa vilka skador som är gamla och nya. 
  • Välj ett kort som ger dig fler än en fördel. Om du till exempel ska utomlands med bilen kan det vara fördelaktigt att ha ett kreditkort utan valutapåslag. Då slipper du betala onödiga valutaväxlingsavgifter. Det kan även vara fördelaktigt med ett bensinkort om du ska åka långt med din hyrbil. Då kan du få rabatt på drivmedel, vilket gör bensinkostnaderna lägre.
Mathilda Svensson på Kreditkort.com Mathilda Svensson

Mathilda är innehållsansvarig på Kreditkort.com sedan våren 2021 och hjälper våra besökare med sin kunskap kring ekonomi och kreditkort. Mathilda innehar en examen inom E-handel och Digital marknadsföring.