De första ryktena om ett svart Amex

I slutet av åttiotalet började rykten florera om att kortföretaget American Express gav ut ett särskilt, svart kreditkort till speciellt utvalda kunder. Det var ett rykte som skulle kunna stämma – företaget hade nämligen nyligen kommit ut med premiumkortet Amex Platinum, som initialt endast gavs till en utvald grupp kunder. Amex talespersoner menar dock att dessa rykten inte stämmer; Amex black utvecklades inte förrän långt senare, och ingen av de påstådda kortinnehavarna har heller kunnat bekräfta kortets existens.

Uppkom kortet tack vare Jerry Seinfeld?

I ett avsnitt av Netflix-serien “Comedians in Cars Getting Coffee” som sändes 2018 berättade komikerna Jerry Seinfeld att han, precis som en hel del andra superkändisar, var ägare till ett Amex black. Vad som var lite mer uppseendeväckande var det han berättade direkt efteråt. Enligt Seinfeld är det nämligen han själv som är anledningen till att kortet existerar.

Under 90-talet, när serien Seinfeld var som mest populär, var Jerry Seinfeld ansiktet utåt för Amex. En gång när han var på en filminspelning frågade en av kameramännen om han hade ett svart Amex kreditkort. Enligt kameramannen skulle det endast finnas tre sådana kort i världen; ett som ägdes av Sultanen av Brunei, ett som ägdes av Amex VD och ett som ägdes av Jerry Seinfeld.

Jerry Seinfeld hade dock aldrig hört talas om Amex black. Dagen efter ringde dagen han därför Amex VD för att få klarhet i om historien som kameramannen berättat var sann. Amex VD kände till att det fanns ett rykte om ett svart Amex, men berättade att inget sådant kort existerade. Däremot tyckte VD:n att idén med ett superexklusivt kort var god. 1999 gjorde man på Amex slag i saken och det svarta titankortet Amex Centurion lanserades. Från företagets håll varken bekräftar eller dementerar man Jerry Seinfelds roll i att kortet skapades. Dock bör nämnas att det allra första kortet gavs till ingen mindre än just Jerry Seinfeld.

Ett kort endast för speciellt inbjudna

Till skillnad mot andra kreditkort så går det inte att ansöka om ett Amex black. Den enda vägen till att få kortet är istället att få en personlig erbjudan från företaget. Exakt vad som krävs för att få denna inbjudan är inte känt. Baserat på vilka som har kortet kan man dra slutsatsen att det förmodligen är en fördel att vara ett känt ansikte. Att vara en trogen och förmögen Amex-kund som spenderat miljoner på lyxvaror med korten Amex guld eller platinum är också viktigt.

Med Amex black kan allt köpas för pengar

Amex black kommer med en rad olika fördelar; som ett förmånligt bonussystem och tillgång till exklusiva lounger och events. Enligt ryktet ska man också köpa i princip vad som helst med hjälp av kortets personliga concierge service, oavsett hur svårtillgängligt det man vill köpa är. Till exempel lyckades en kortinnehavare köpa hästen som Kevin Costner rider på i den kända filmen ”Dansa med vargar” och en annan kund fick en Amex-anställd att åka motorcykel till döda havet för att hämta  sand som behövdes till ett skolprojekt.

Sandra har skrivit texter för Kreditkort.com sedan 2022. Hon älskar att skriva och har dessutom en bakgrund inom lån och kreditbedömning. Detta har gett henne insikter i hur det går till bakom kulisserna när kreditkort och lån beviljas, något som hon haft stor nytta av som skribent. Sandra är dessutom själv en person som ofta beskrivs som sparsam (för att inte använda ordet snål) och hon brinner för att hjälpa andra att förbättra sin privatekonomi. 

Publicerad Jun 27, 2023