Egenskaper

Passar dig som...

American Express Centurion är det mest exklusiva AMEX-kortet som finns att tillgå. Kortet går även under namnet "Amex Black". Förmånerna är många, och säkert fler än någon faktiskt vet om. Det här är statuskortet för dig som har pengar - och vill visa det.

Varför vi tycker om kortet

  • Lounge access
  • Personlig concierge service
  • Bonus på alla köp

Varför vi tycker att kortet kunde vara bättre

  • Extremt hög årsavgift
  • Valutapåslag
  • Avgift för kontantuttag

Krav

  • Åldersgräns på 18 år
  • Har anställning
  • Inga betalningsanmärkningar
  • Inga skulder hos kronofogden

Fakta

Korttyp Kreditkort
Betalnätverk Amex
Årsavgift 35 000 kr
Åldersgräns 18
Ränta 0,00 %
Effektiv ränta 0,00 %
Räntefria dagar 0 dagar
Maxkredit Ingen kreditgräns
Minsta belopp att betala 0,00 % (min 0 kr)
Aviavgift 45 kr (0 kr e-faktura)
Valutapåslag 2,00 %
Uttagsavgift 3,00 % (min 25 kr)

American Express Centurion

American Express Centurion är kortet som även kallas för “The Black Card”. Det här är inte vilket kreditkort som helst. Du kan inte ansöka om det här kortet. Men om du har tur kan du bli inbjuden och därefter få möjligheten att ansöka om det. Sedan behövs även pengar. American Express Centurion har en avgift för anslutning på 30 000 kr, vilket även är årsavgiften. Exakt vad som krävs för att få en inbjudan är inte officiellt. Du ska dock räkna med att du måste ha haft ett American Express kort tidigare i minst ett år.

Dessutom sägs det att man behöver spendera minst 250 000 dollar för att få en inbjudan men vissa säger så högt som 450 000 dollar. Oavsett hur mycket man måste spendera så är det mycket mer än vad gemen man har råd att lägga.

Hur många har Amex Black i Sverige? Det finns inga officiella offentliga uppgifter angående hur många som äger ett Amex Black i Sverige. Men det vi vet är att kortet endast är tillgängligt för en begränsad kundgrupp som består av individer med eb mycket hög inkomst samt kreditvärdighet.

Kredit

Egentligen är det felaktigt att kalla detta för ett kreditkort. Åtminstone i någon klassisk bemärkelse. Du kan nämligen inte välja att skjuta upp betalningen. Således måste du i slutet av varje månad betala all kredit som utnyttjats. När du handlar med ditt Centurion kan du välja att betala direkt med autogiro eller faktura. Väljer du autogiro tillkommer ingen aviavgift. Däremot måste du se till att ha teckning på det bankkonto som är kopplat till autogirot. Det tillkommer nämligen en avgift om betalningen inte går igenom som förväntat. Ett annat alternativ är betalning genom klassisk faktura. Med e-faktura slipper du aviavgiften, medan pappersfakturan kostar 45 kr per faktura. Den räntefri kreditperiod, och därmed även kreditperiod, blir därmed 30 dagar.

Undvik att använda kortet när du är utomlands

Eftersom detta är ett American Express kreditkort kan du använda det överallt i hela världen där AMEX är accepterat. Sedan tillkommer kostnader som du måste räkna in när du handlar med ditt American Express Centurion. Dels kommer kortet med ett valutapåslag på 2 procent. Det gör att alla köp som görs i utländsk valuta kostar 2 procent mer än vad det egentligen skulle kostat. Sedan tillkommer även en kostnad för kontantuttag på 3 procent, minst 25 kr, när du tar ut kontanter utomlands.

Innehar man dock ett Amex Black så kan man förmodligen ha överseende med dessa småavgifter.

Förmåner

Fördelarna med att äga ett American Express Centurion är troligtvis fler än vad vi kan lista här. Somliga säger att American Express Centurion kan ge dig förmåner som inte kan köpas för pengar. Men vi låter det vara osagt och fokuserar på de förmåner som vi faktiskt vet om.

Poängsystem

Precis som du kan förvänta dig av ett premium kreditkort finns här ett poängsystem. När du handlar med ditt American Express Centurion samlar du alltid poäng. Amex poängen kan användas till olika saker, som exempelvis resor och hotellnätter.

Personlig concierge service

Många kreditkort som tillhör premium-korten erbjuder sina kunder concierge service. Men man ska skilja på vanlig concierge service och den concierge servicen som du kan förväntad dig här. Med det här kortet finns det ingen förfrågan som orimlig. American Express Centurions 24/7 har personlig concierge service där du kan få hjälp med allt. Och då menar vi verkligen allt, här sätter endast fantasin gränser.

Gratis uppgradering på hotell

Om du har ett Centurion kan du på vissa exklusiva hotell få gratis uppgradering. Du kan alltså mer eller mindre räkna med att bo en suite när du bokar hotell med det här kreditkortet.

Tillträde och medlemskap till exklusiva lounger

Självklart behöver du inte sitta i vänthallen med alla andra på flygplatserna om du har ett Centurion. Många högt ansedda flygbolag ger dig gratis inträde i deras lounger på flygplatser världen över. Du får dessutom gratis Private Suite medlemskap på Los Angeles flygplats LAX. Kostnaden för medlemskap där är egentligen 4500 dollar. Dock  måste du ändå betala 3000 dollar per besök om du ska flyga utomlands. Så helt gratis är det såklart inte ändå.

Elitstatus när du ska hyra bil

Sist men inte minst kan du räkna med extra allt när du ska hyra bil. Hos flera stora bilfirmor får du automatiskt deras bästa försäkringar och hjälp med allt du kan tänkas behöva.

Personliga inbjudningar till event

Som kortinnehavare av Centurion får man exklusiva inbjudningar till privata tillställningar. Det kan vara en helkväll backstage på en konsert, inbjudan till öppningen av ett nytt köpcentrum och mycket mer.

Dela på kortet

Förr kunde man vara upp till 99 användare som delade på ett och samma American Express Centurion konto. Det är dock inte längre möjligt, men man kan vara två som delar på kortet. Båda personer måste dock betala årsavgiften på 30 000 kronor.

Sammanfattning

American Express Centurion är sammanfattningsvis inte bara ett kreditkort. Kortets årsavgift på 30 000 kr ger dig förmåner som få ens kan fantisera eller drömma om. Förmåner som vi som inte har ett kort inte heller vet om. Men kortet är som tidigare nämnt inte tillgänglig för alla. Om du söker ett riktigt exklusivt kreditkort och inte får någon inbjudan finns alternativ. Även om Black Card och Chase Sapphire Reserve inte kan mäta sig med Centurion så är de ändå starka kandidater.

Vad tycker våra användare om kortet?

0,0 i snittbetyg
Vad tycker du om American Express Centurion?