I Danmark finns, i likhet med i Sverige, ett flertal olika betalningsalternativ. De vanligaste presenteras under följande rubriker.
I de flesta butiker accepteras både danska och utländska bank- och kreditkort. Det gäller inte minst från de stora betalnätverken som Visa och Mastercard. Även American Express kan användas men, i likhet med i Sverige, är det färre butiker som accepterar dessa kort.
Många turister förlitar sig enbart på kortbetalning men en rekommendation är då att ta med två kort i det fall som ena skulle stjälas eller gå sönder.
Kontanter används allt mindre i samhället men kan krävas på loppmarknader, små caféer och vid gårdshandel. Det finns alltså en fördel att ha en mindre summa kontanter med sig. Detta både för att kunna betala om butiken inte tar kort samt som en säkerhet om det egna kortet skulle gå sönder.
Dankort är Danmarks nationella bankkort och accepteras i stort sett i samtliga butiker. Det är även det mest populära kortalternativet och över hälften av alla korttransaktioner i Danmark sker inom Dankorts nätverk. Däremot kan det enbart utfärdas av Danmarks Nationalbank. Därmed är det inte ett alternativ för de flesta turister och pendlare som inte bor i landet.
MobilePay är en mobil betalningstjänst som delvis kan liknas med Swish i Sverige. Appen kan både användas för att skicka pengar mellan privatpersoner och som betalningsalternativ i ett stort antal butiker. I likhet med Dankort krävs ett danskt bankkonto för att MobilePay ska kunna användas.
Vilket kreditkort som är bäst att använda i Danmark beror på hur det förväntas användas. Detta utifrån de olika förmåner som finns på kreditkorten samt dess avgifter. Några exempel ges nedan med förslag på passande kort.
Köps en resa till Danmark via ett reseföretag finns en stor fördel att betala den med ett kreditkort. I de flesta fall ingår nämligen en reseförsäkring med avbeställningsskydd som ger ekonomiskt skydd både under resetiden och under utlandsvistelsen. Välj ett kort som resulterar i att hela resesällskapet blir försäkrade. Exempel på gratis kreditkort med denna förmån:
Cirka 12 000 personer bor i Sverige men jobbar i Danmark. De dags- eller veckopendlar över Öresund och kan betala med kreditkort nästan dagligen. Med stora belopp per månad finns en fördel att prioritera ett kreditkort utan valutapåslag. Detta för att undvika avgiften på 1 – 2 % på inköpen. Sker köp på 15 000 kronor per månad, och ett kort har valutapåslag på 1,5% innebär det annars en årlig kostnad på 2700 kronor. Även om kreditkortet har en viss årsavgift så sparas stora summor. Exempel på kreditkort:
Planeras en flygresa till, eller via, Danmark kan ett kreditkort med förmåner på europeiska flygplatser väljas. Så kallade premiumkort kan både ha Fast Track och ge tillgång till flygplatslounger. Dessutom kan flygpoäng tjänas och användas för kommande resor. Exempel på premiumkort är:
Om möjligheten finns att välja mellan att betala i DKK eller SEK - välj i så fall SEK vilket innebär att valutaväxling sker av kortutgivande bank. Då sker växlingen generellt till bäst kurs.
Kommer större summor att betala med kortet, eller flera kontantuttag ske, kan ett kort utan dessa avgifter väljas. Se exempelvis Northmillkortet.
Jobbar du i Danmark finns en fördel att ha ett danskt bankkonto. Då öppnas även möjligheten till ytterligare betalningsalternativ.