Adyen ämnar inte att konkurrera

Allt fler fintechbolag med egna betalkort fortsätter att öka i Europa. Under 2018 lanserade Klarna sitt Klarnakort, Lunar Way släppte sitt betalkort och även Bynk har ett kort på väg. Adyen är alltså långt ifrån det första fintechbolaget att lansera sitt egna betalkort dem senaste åren.

“För oss är det inte ett sätt att konkurrera på”, säger Adyens Nordenchef Tobias Lindh, till Di.

Betalkortet från Adyen kommer finnas som både fysiskt och virtuellt kort och kan användas i butik, online, i appar samt integreras i mobila plånböcker så som Apple– och Samsung Pay. Kortet riktar sig till handlare, som sedan i sin tur kan ge betalkortet vidare till sina kunder. Tanken bakom är att ge handlarna mer kontroll över transaktionerna genom att inte blanda in en tredje part.

“Det blir mer transparent och ger våra kunder mer data”, säger Tobias Lindh, Norden- och Baltikumchef på Adyen, till Di.

Kortet kommer kunna knytas till en eller flera butiker. Handlarna kommer även ha full kontroll över kortets utseende.

“De kommer också kunna väva ihop kortet med ett eget lojalitetsprogram. Då får deras kunder bonusar och poäng samlade på ett och samma kort istället för på två. Det är handlaren som sätter villkoren för kortet”, säger Tobias Lindh, till Di.

Adyens betalningsplattform har sedan tidigare direktuppkoppling till Mastercard och Visa samt lokala betalmetoder såsom Swish, Alipay och Klarna. Adyen har även flera svenska kunder som använder sig av deras betaltjänster som Spotify, Elgiganten och H&M.

Eftersom kortets villkor kommer att bestämmas av handlarna är det omöjligt att förutspå vad för eventuella förmåner kortet kan tänkas få. Det är inte heller känt vilka handlare i Sverige som visat intresse för Adyens nya betalkort eller ett exakt datum för lansering.

Sandra har skrivit texter för Kreditkort.com sedan 2022. Hon älskar att skriva och har dessutom en bakgrund inom lån och kreditbedömning. Detta har gett henne insikter i hur det går till bakom kulisserna när kreditkort och lån beviljas, något som hon haft stor nytta av som skribent. Sandra är dessutom själv en person som ofta beskrivs som sparsam (för att inte använda ordet snål) och hon brinner för att hjälpa andra att förbättra sin privatekonomi. 

Senast uppdaterad 2023-09-26