Bästa samlingslånet 2024

Sambla erbjuder en smidig lösning för att samla dina skulder upp till 600 000 kr. Genom samarbeten med några av Sveriges mest välrenommerade långivare och banker kan Sambla erbjuda dig upp till 40 olika alternativ för att samla dina kreditkortsskulder - allt genom en enkel ansökan. Det bästa av allt är att Samblas tjänst endast genererar en enda förfrågan hos UC, vilket minimerar eventuella negativa effekter på din kreditvärdighet. Så om du vill ha en smidig lösning för att samla dina skulder och göra din ekonomi mer överskådlig, kan Sambla vara det rätta valet för dig.

 • Sambla

  40 anslutna långivare
  • Maxkredit 600 000 kr
  • Årskostnad 0 kr
  • Effektiv ränta 5,20 - 33,99 %
  • Utan UC
  • Accepterar anmärkning
  • Kreditupplysning Uc
  • Samla dina lån och få en lägre ränta
  • Upp till 40 anslutna långivare
  • Endast 1 kreditupplysning
  För ett annuitetslån på 600000 kr med 20 års löptid, nominell ränta 7.95 % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 8.25 %. Totalt belopp att betala: 1199997 kr
 • Lendo

  40 anslutna långivare
  • Maxkredit 600 000 kr
  • Årskostnad 0 kr
  • Effektiv ränta 4,70 - 33,75 %
  • Utan UC
  • Accepterar anmärkning
  • Kreditupplysning Uc
  • Jämför lån från 40 långivare
  • Betalningsanmärkningar accepteras
  • Samla din kreditkortsskuld till ett lån med lägre ränta
  Annuitetslån 12 år. Effektiv årsränta 6.98%. Ett lån på 200 000 kr kostar då 2032 kr/månad (144 avbetalningar), dvs totalt 292 653 kr. Ingen start-/aviavgift. 6.77% nominell ränta (rörlig ränta, sätts individuellt baserat på dina förutsättningar).
 • Advisa

  Upp till 600 000 kr
  • Maxkredit 600 000 kr
  • Årskostnad 0 kr
  • Effektiv ränta 5,20 - 33,99 %
  • Utan UC
  • Accepterar anmärkning
  • Kreditupplysning Uc
  • Samla dina lån och krediter (upp till 600 000 kr)
  • 40 anslutna långivare
  • Gratis ansökan
  För ett annuitetslån på 600000 kr med 16 års löptid, nominell ränta 7.95 % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 8.25 %. Totalt belopp att betala: 1062137 kr. Månadskostnad: 5532 kr fördelat på 192 betalningstillfällen.
Varför bör du lita på oss?

Sedan 2017 har kreditkort.com varit engagerade i att vägleda besökare till att göra informerade val när det gäller kreditkort. Vårt team av experter inom finans och resor arbetar hårt för att ge dig den vägledning du behöver för att göra de smartaste besluten. 

Våra experter, med lång erfarenhet, testar korten själva. Vi siktar på att ge dig tydliga och ärliga jämförelser av alla svenska kreditkort. Hos kreditkort.com är vårt mål att tillhandahålla all nödvändig information för att du ska kunna göra kloka val som passar just din ekonomi. 

I korthet:

 1. Räkna ut total skuld
 2. Teckna ett samlingslån
 3. Lös skulderna
 4. Få bättre lånevillkor

Se utförligare under rubriken ”Hur gör jag?”.

Vad innebär det att samla kreditkortsskulder?

Om du utnyttjat krediten på flera olika kreditkort finns en stor fördel att samla dessa skulder i ett enda lån. I korthet innebär det att ett privatlån tecknas och används för att lösa samtliga öppna krediter. 

Du kommer därmed enbart ha ett enda lån att hantera. Detta i stället för ett flertal skulder på olika kreditkort. De ekonomiska fördelarna presenteras under rubriken ”Vilka är fördelarna?”. 

Hur gör jag?

1

Sammanställ skulderna

Börja med att sammanställa alla skulder så du vet hur stort belopp du är skyldig via kreditkorten. Är du osäker på hur stor kredit som utnyttjats kan detta kontrolleras genom att logga in på kreditkortets hemsida. I detta exempel har en person fyra kreditkort och en total utnyttjad kredit på 45 000 kronor. 

2

Ansök om privatlån

Nästa steg är att ansöka om ett privatlån på den summa som totala skulden är på. I detta fall söks alltså ett privatlån på 45 000 kronor. Det spelar ingen roll om lånet kallas för privatlån, samlingslån eller refinansieringslån. Det är exakt samma sak. I ansökan kan olika lång amorteringstid väljas vilket därmed påverkar din förväntade månadskostnad. 

Enklast vägen är att ansöka om lån via låneförmedlare, exempelvis Sambla eller Advisa, eftersom ansökan då automatiskt går ut till 30 – 40 långivare. 

3

Ange att skulder ska lösas

Hos en del långivare ska orsak till lånet anges. Ange i så fall att det är till att ”lösa skulder” alternativt att det är ett ”samlingslån”. 

4

Lös skulderna – eller få hjälp med detta

När du fått pengarna utbetalda används dessa för att betala tillbaka alla kreditkortsskulder. I vissa fall kan långivarna kräva att få utföra detta åt dig. Detta för att vara säker på att summan inte används till annat syfte.

5

Ett enda lån

Nu har du ett enda lån som omfattar alla tidigare skulder. Det är fortfarande lika stor skuld men hela summan är inom ett privatlån vilket har flera fördelar. 

Vilka är fördelarna?

Ränta & Avgift

Räntan på kreditkort är oftast mellan 15 – 20 %. På flera kort tillkommer även aviavgift på 19 – 39 kronor per månad. Det kan skapa ganska höga månadskostnader. 

Ett privatlån har i regel lägre ränta. Dessutom undviks extra aviavgifter. Så länge som du får ett privatlån med lägre ränta än vad du har på kreditkortet är det fördelaktigt. 

Amorteringstiden

Det vanligaste är att en kreditkortsskuld minst måste betalas med 1/20 av kreditkortsskulden varje månad. Det går inte att välja lägre belopp per månad eftersom kreditkort inte är tänkt som ett långsiktigt lånealternativ. 

Ett privatlån har valbar amorteringstid. I ansökan kan du exempelvis önska att få betala beloppet över 2,3 eller 5 år. Ju längre amorteringstid som väljs desto lägre belopp kommer behöva betalas per månad. 

Månadskostnaden

Orsaken till att du funderar på att samla kreditkortsskulderna är troligtvis att den totala månadskostnaden är hög och att du inte har möjlighet att hantera skulden. Då är privatlån ett bra alternativ.  

Med privatlån blir månadskostnaden oftast lägre. Det beror på att lånet både har lägre ränta samt kan väljas med valbar amorteringstid. Detta visas i exemplet nedan där en skuld på 45 000 kronor antigen betalas via kreditkort eller privatlån:

- Kreditkort Privatlån
Ränta
15 %
9 %
Amortering
1/20 i 20 månader
30 månader
Månadskostnad
2 557 kr
1 681 kr
Totalkostnad
51 138 kr
50 419 kr

Som tabellen visar ovan skapar privatlånet en betydligt mer hanterbar månadskostnad. Det går även att justera amorteringstiden så att månadskostnaden blir anpassad till den egna ekonomiska situationen. 

Överblicken

Ett samlingslån ger en tydlig överblick över din skuldsituation. Detta genom att du enbart har ett enda lån att ha kontroll på. Det kan jämföras mot att ha flera olika kreditkortsskulder där fakturorna skickas ut olika datum. 

Vilka är nackdelarna?  

Det finns framförallt en nackdel med att samla sina skulder. Detta oavsett om det är snabblån, kreditkort eller andra skulder. 

Beteendeförändring

Om du har flera kreditkortsskulder, som du inte kan hantera, bör du som ett första steg fundera på vad som ligger bakom detta. Kanske krävs det primärt en beteendeförändring kring hantering av din ekonomi. 

Att samla skulderna, och få lägre månadskostnad, är bra. Men om det innebär att du tar tillfället i akt och drar på dig mer skulder är det knappast rätt väg att gå. 

Vanliga frågor om refinansiering av kreditkortsskulder

Går det att samla kreditkortsskulder trots betalningsanmärkning?
Vad är ett samlingslån?
Hur påverkar ett samlingslån min kreditvärdighet?

Håkan är en erfaren skribent på Kreditkort.com sedan 2021. Håkan fokuserar på att skriva recensioner av kreditkort, skapa informativa guider och publicera nyheter om krediter och kort. Han bygger sina djupa kunskaper inom privatekonomi på både utbildning och praktisk erfarenhet, och testar ofta de kort han recenserar för att få förstahandsinformation.

Senast uppdaterad Apr 4, 2024