Vad är cashback?

Cashback betyder bokstavligt översatt från engelska ”pengar tillbaka” vilket tydligt skvallrar om vad det innebär. Det betyder alltså att du får återbäring på dina inköp med ett kreditkort som har cashback-förmåner.

Hur du får tillbaka pengarna varierar från kort till kort. Det som är vanligast är att cashbacksumman kommer att dras av från din månatliga faktura, medan andra ger dig möjligheten att ta ut cashbacken som pengar till ditt konto. Det kan också ibland växlas till värdecheckar och rabatter.

Vilka köp ger cashback?

Kreditkortsutgivarna bestämmer själva vilka ställen du får cashback på. En del kort erbjuder en viss procent cashback på alla köp överallt, medan andra erbjuder en högre cashback på färre och utvalda butiker.

Hur mycket cashback kan jag få?

Detta varierar också från kreditkort till kreditkort. Ofta ligger cashbacken mellan 0,5 % - 5%, men det finns kreditkort som erbjuder upp till 25% cashback. När det är högre cashback så brukar det handla om utvalda butiker eller ställen där kortutgivarna har ett avtalat samarbete.

Hur utnyttjar jag cashbacken på bästa sätt?

Om man är mån om att utnyttja ett kreditkorts förmåner på bästa sätt, så är det bästa att först och främst se över sina vanligaste inköp och var dessa görs någonstans. Sedan när du vet var du främst brukar handla, så kan du kolla upp vilka kreditkort som erbjuder cashback när du handlar på dessa ställen.

Alternativt kan du kika vilket kort som erbjuder högst cashback på flest ställen, för att känna dig trygg att du får ut så mycket som möjligt av att handla med kortet. Du kan på ett enkelt sätt jämföra de olika kreditkorten här och få en god överblick över vad de olika korten erbjuder i form av cashback.

När du har hittat det kort som passar dig bäst så kan du handla precis som du brukar. Tanken är att du ska kunna leva och handla som vanligt, men att få lite guldkant på vardagen genom pengar tillbaka. Om du har ett kort med hög cashback i utvalda butiker kan det dock vara en god idé att se om du kan handla det du behöver i just de butikerna. Var flexibel i ditt handlande, helt enkelt!

Spendera inte utöver dina tillgångar

Det är ibland lätt att bli förblindad av alla erbjudanden och tanken på att få pengar tillbaka kan göra att man handlar mer än man tänkt från början.

Detta är en fälla som de allra flesta hamnat i någon gång. Men i detta fallet är det då viktigt att tänka på att även om det är toppen att få tillbaka pengar så kommer det inte att löna sig att spendera utöver det du har tillgång till.

Därför kan det vara bra att sätta upp en budget för hur mycket du får spendera månadsvis och hålla sig till den – oavsett hur hög cashback kortet ger dig! Det är just så man sparar pengar på att ha ett kreditkort med cashback.

Det är också viktigt att komma ihåg att om man inte betalar kreditkortsräkningen i tid så kommer det tillkomma räntor och avgifter som kan bli en dyr affär. Så, för att bara ta del av det goda i ett kreditkort – betala i god tid.

Så – handla smart och med förnuftet i fånga. Det är så du utnyttjar ditt cashback-kort till din fördel!

Lozan är en kunnig och engagerad skribent som har varit en del av Kreditkort.com sedan början av 2023. Hennes stora intresse och kunskap om kreditkort och finansiella tjänster har gjort henne till en viktig medlem inom vårt team.

Senast uppdaterad Mar 27, 2024