Uppdaterad 22 maj, 2019

Skillnaden på Visa och MasterCard

av Visa och Mastercard I denna guide går vi igenom vad skillnaden på Visa och Mastercard är och deras för- och nackdelar.
De flesta konsumenter kommer bara i kontakt med Visa och MasterCard. Några procent av vår befolkning kommer också i kontakt med American Express och Diners. Det kan vara svårt att veta vad skillnaden i praktiken är på de olika korttyperna. Vi reder ut skillnaden och ger dig en rekommendation!

Mastercard

Mastercard Inc. är ett Amerikanskt företag som grundades 1966. De äger varumärkena Mastercard och Maestro. De finns två typer av MasterCard och en typ av Maestro.  Mastercard ger själva inte ut kort till konsumenter. Det är istället banker och kreditinstitut som ger ut kort från Mastercard.

Mastercard logga

Debit MasterCard

Ett debit MasterCard är ett kontokort. Kortet är kopplat direkt till sitt bankkonto. När man gör ett köp med kortet dras pengarna direkt från bankkontot. Man får alltså inte hem en faktura på sina köp.

MasterCard

Ett MasterCard är ett kreditkort. Alla köp som görs med kortet samlas på en faktura som skickas ut en gång i månaden. Det går att delbetala kreditkorts fakturor.

Maestro

Maestro är precis som Debit MasterCard ett kontokort. Med Maestro måste köper ske “online” uppkopplat mot banken. De betyder att kortterminalen måste ha direktkontakt till banken. De går därför inte att handla med Maestro på flygplan, under berg och andra ställen där täckningen är dålig.

re:member flex

re:member flex

 • Maxkredit: 100 000kr
 • Årskostnad: 0kr
 • Kreditränta: 9,74 - 24,74 %
 • Räntefritt: 56 dagar
 • Ingen årsavgift
 • 8 veckor räntefri kredit
 • Kompletterande reseförsäkring

Visa

Varumärket Visa ägs av ett Amerikanskt börsbolag som heter Visa Inc som grundades 1970. Visa ger inte ut sina kort direkt till konsumenter. Det är banker och kortinstitut som ger ut Visa kort.

Visa logo

Visa Electron

Visa Electron är ett kontokort som måste vara uppkopplat mot banken. De går alltså inte att göra ett offline köp med Visa Electron.

Visa

Visa är ett kreditkort där alla inköp sammanställs på en faktura en gång i månaden.

Marginalen Gold

Marginalen Gold

 • Maxkredit: 100 000kr
 • Årskostnad: 0kr 195kr
 • Kreditränta: 16,90 %
 • Räntefritt: 50 dagar
 • Allriskförsäkring ingår
 • Cashback på utvalda butiker
 • Två betalningsfria månader

Vad är skillnaden på Visa och MasterCard?

De finns några skillnader mellan MasterCard och Visa. Visa förbjuder exempelvis alla handlare att ta ut en avgift eller minimum köp med Visa kort. MasterCard har något större täckning internationellt än Visa och accepteras totalt av fler handlare. Det är endast i mindre utvecklade länder man kan stöta på problem med Visa.

Mastercard har också en generellt bättre växlingskurs än Visa men de skiljer extremt lite. De brukar vara ca 0,2 procent men kan också variera. Det är viktigare att hålla koll på sin egen kortutgivares valutapåslag som kan vara 1-3%.

Är visa eller MasterCard bäst?

Vi har precis gått igenom Visa och Mastercard. Men vad är egentligen skillnaden för dig som konsument, om man skulle köra en Mastercard vs Visa tävling? Det lätta och generella svaret, det är ingen skillnad. För de flesta spelar de ingen roll om man har ett MasterCard eller Visa. Går man in och studerar korten på detaljnivå är MasterCard bäst.

Det skiljer såpass lite mellan MasterCard och Visa att kortutgivarens villkor alltid är viktigast. Jämför olika kreditkort och låt korttypen vara irrelevant.

Mastercard vs Visa

Simon är innehållsansvarig på Kreditkort.com sedan våren 2018 och hjälper våra besökare med sin kunskap kring ekonomi och kreditkort. Simon innehar en högskoleexamen som webbredaktör.