Uppdaterad 18 januari, 2019

Räntefri kredit – Vi förklarar

av Räntefritt kreditkort Här går vi igenom djungeln med räntefria kreditkort och hur räntefria dagar fungerar.
Räntefri kredit och räntefria dagar är två vanligt förekommande begrepp när man jämför olika kreditkort. Men vad innebär det egentligen? Idag ska vi reda ut begreppet räntefri kredit och gå igenom vad det är och hur det kan användas optimalt.

Vad räntefri kredit innebär för dig som kortinnehavare

Dem flesta kreditkort idag erbjuder någon form av räntefri kredit som vanligtvis brukar sträcka sig över 45 – 60 dagar. Utnyttjar man sin kredit och betalar tillbaka den inom den satta tidsperioden kostar det det inget att använda krediten, därav namnet.

Men som man kanske förstår så måste man börja betala räntan för krediten så fort de räntefria dagarna är över. Räntan som är på krediten varierar självfallet från kort till kort men brukar ligga mellan 12-22%.

Hur det fungerar rent praktiskt

Det många reagerar på när man läser om de olika kreditkortens räntefria kredit är att det alltid står exempelvis “upp till” 45 dagar. Vad menas då egentligen med “upp till”? Anledningen till att det formuleras på detta sätt är att det beror på när under månaden som man utnyttjat sin kredit.

Vi använder oss av ett exempel för att demonstrera hur dem räntefria dagarna fungerar exakt:

  • Om kreditkortet har upp till 60 dagars räntefri kredit så innebär det att man ska betala förde inköp som gjorts i mars senast den sista April. Har man då exempelvis gjort ett köp den 1:a mars innebär det således att man får 60 räntefria dagar på det specifika köpet då det är 60 dagar mellan 1 mars och 30 april. Skulle man istället gjort köpet den 15 mars har man 45 dagars räntefri kredit.

Anledning till att alla kortutgivare alltså väljer att skriva “upp till” är för att antalet dagar påverkas av när man gör köpet med sin räntefria kredit. Man har alltså alltid så många dagar räntefritt som kortutgivaren anger men det kan alltså uppstå tillfällen då man inte har tillgång till alla dagar vid just det tillfället. Det kan därför vara bra att planera de inköp man gör på sin kredit så att man kan utnyttja alla räntefria dagar som kortet kommer med.

Håller man alltid koll på när man gör sina inköp får man ut det mesta av sin räntefria kredit och kan utnyttja alla dagar optimalt.

Slutord

Förhoppningsvis har denna guide förtydligat vad räntefri kredit faktiskt innebär för kreditkort och att vi lyckades reda ut varför kortutgivarna väljer att skriva “upp till” när det gäller hur många räntefria dagar man har. Har man ytterligare funderingar kring kreditkort kan man besöka vår guidesektion för kreditkort. Det går självklart också bra att ställa frågor i kommentarsfältet nedan så svarar vi så fort som möjligt.

Simon är innehållsansvarig på Kreditkort.com sedan våren 2018 och hjälper våra besökare med sin kunskap kring ekonomi och kreditkort. Simon innehar en högskoleexamen som webbredaktör.