Ecster lägger ner

Från och med den 1a november kommer du som har ett ecster-, elgiganten- eller barncancerfonden-kort inte längre att kunna använda detta då Ecster som ligger bakom dessa kort läggs ned. Här berättar vi om bakgrunden till beslutet och hur du som kund påverkas. Vi ger även tips om några andra bra kreditkort att skaffa i stället.

Tänkt att vara ett alternativ till Klarna

Handelsbanken startade dotterbolaget Ecster år 2016 med syfte att utveckla en egen betallösning som skulle kunna vara en konkurrent till Klarna. Förutom kort erbjöd Ecster också betallösningar för e-handel och möjligheten till delbetalning. Ecster blev dock inte så populärt som man hoppats på och 2020 inleddes ett försök att sälja bolaget. Det förändrade världsläget försvårade dock försäljningen och i februari detta år gav man upp och påbörjade en avveckling av företaget.

Vad innebär detta för dig som kund?

Om du har ett ecsterkort innebär detta att du från och med 1a november inte kommer kunna använda ditt kort. Eftersom även elgigantenkortet och barncancerfonden-kortet ges ut av Ecster omfattas även dessa kort av nedläggningen. Har du en utestående kreditskuld behöver du dock inte få panik. Du behöver inte vara skuldfri den 1a november utan kan fortsätta följa din betalplan som vanligt.

Har du insamlade poäng på ditt elgiganten- eller ecsterkort bör du se till att använda dessa. Har du ecsterkortet förfaller intjänade poäng som inte använts den sista december. Har du elgigantenkortet kan du däremot lösa in dina poäng enda fram till den sista april 2024. Möjligheten att intjäna nya poäng försvinner dock redan den sista oktober i och med att korten slutar att fungera.

Bra alternativ till Ecsterkortet

För dig som letar efter ett nytt kort kan vi tipsa om följande alternativ:

  • Re:member Flex – Ett gratis kreditkort med individuellt satt ränta och förmånliga rabatter för dig som shoppar mycket på nätet
  • Bank Norweigan Kreditkort – Ett gratis kreditkort där du får 0,5 procent i cashback på allt du handlar
  • More Golf – Det självklara kortet för golfälskaren med golfrelaterade rabatter och bonus

Sandra har skrivit texter för Kreditkort.com sedan 2022. Hon älskar att skriva och har dessutom en bakgrund inom lån och kreditbedömning. Detta har gett henne insikter i hur det går till bakom kulisserna när kreditkort och lån beviljas, något som hon haft stor nytta av som skribent. Sandra är dessutom själv en person som ofta beskrivs som sparsam (för att inte använda ordet snål) och hon brinner för att hjälpa andra att förbättra sin privatekonomi. 

Senast uppdaterad Nov 17, 2023