1. Se till att ha ett giltigt pass eller nationellt id-kort 

Inför de allra flesta resor utanför Sveriges gränser behövs ett giltigt pass, alternativt ett nationellt ID-kort om du åker inom EU/EES/Schengen. 

På grund av pandemin och reserestriktioner så har behovet av förnyelse inte varit stort – men nu när det går att resa igen så har trycket blivit extremt högt hos polismyndigheten. Om du inte varit ute i god tid kan det därför vara svårt att få en tid innan du ska åka. Men, som tur är finns det en möjlig lösning, nämligen provisoriskt pass. 

Att ansöka om provisoriskt pass

Om du inte hunnit förnya ditt pass innan din resa så kan du ansöka om ett provisoriskt pass. Detta passet är tillfälligt och gäller enbart under resan, men du behöver ansöka om passet tidigast 72 timmar innan planerad avfärd. 

När du ansöker behöver du redogöra var och när du ska resa, hur länge du kommer vara borta och du behöver kunna visa upp dokument som bekräftar din resa. Det kan vara en bokningsbekräftelse till exempel. Du behöver också uppvisa en annan giltig identitetshandling.

Ett provisoriskt pass går inte att skaffa på alla passexpeditioner, så det är viktigt att kolla upp på vilka ställen du kan göra detta på. Här är en lista på expeditioner där du kan ansöka om provisoriskt pass

2. Vaccinationsintyg och covid-bevis 

Trots slopade restriktioner så är det fortfarande en hel del länder som kräver att du är vaccinerad mot Covid-19 och kan uppvisa detta med hjälp av ett Covidbevis. Om du har tagit 2 eller 3 doser av ett Coronavaccin så kan du enkelt hämta ut ditt Covidbevis som intygar att du är vaccinerad. Detta gör du på www.ehalsomyndigheten.se. Dokumentet kan laddas ner digitalt men kan med fördel också skrivas ut. 

Om du inte är vaccinerad mot Covid-19 så kan du på en hel del ställen resa in i landet ändå, men du kan behöva visa upp ett negativt Covidtest som är taget inom ett antal timmar innan avresa. Det är viktigt att du kollar upp vad som gäller för just ditt resmål innan du åker så du slipper oroa dig för det väl på flygplatsen. 

3. Skaffa en täckande reseförsäkring

Är du osäker på vad som gäller när det kommer till reseförsäkringar? Då kan vi lugna dig med att säga att många kreditkort på marknaden idag har riktigt bra reseförsäkringar som täcker många olika scenarion. Vissa kreditkort kräver att du betalar hela resan med ditt kreditkort för att försäkringen ska gälla, andra kräver enbart att en viss procentuell del betalas.  

Hur täckande reseförsäkringen är beror givetvis från kreditkort till kreditkort, men några saker som ofta ingår i kreditkorts reseförsäkringen är:

  • Avbeställningsskydd
  • Resestartsskydd
  • Bagageförsening
  • Olycksfall
  • Ersättning vid missat anslutningsflyg 

Tips! En del kreditkort har också andra trevliga resefördelar såsom lounge access och concierge service som verkligen kan sätta guldkant på din resa. 

4. Kreditkort utan valutapåslag 

Väl utomlands så kanske shopping-suget faller på, och då gäller det att vara medveten om eventuella kostnader som kan tillkomma när du handlar med ditt kort utomlands. Se upp för avgifter vid uttagsautomater och valutapåslag inne i butiker. 

Valutapåslag, eller valutaväxlingsavgift som det också heter, är en avgift som banken i fråga tar ut när du handlar i utländsk valuta. Så – även om du inte handlar i SEK så kommer det en mindre avgift från din bank. Avgiften ligger vanligtvis på 1-2 procent av den totala köpsumman. Men, lyckligtvis så finns det även kreditkort utan valutapåslag! Så om du planerar att göra många kortköp på din utlandsresa kan det vara värt att kika på dessa olika kreditkort. 

5. Andra bra saker att tänka på 

Nu när vi redogjort några av de viktigaste sakerna att tänka på inför utlandsresan så vill vi också påminna om några fler saker som lätt glöms bort i resestressen. Även den bäste kan glömma!

  • Visum

Om du ska resa till ett land som inte är med utanför EU/EES/Schengen så kan du behöva visum eller liknande resedokument till din inresa. Thailand, som är ett väldigt populärt resmål, kräver till exempel ett så kallat ’Thai pass’ som du behöver ansöka om i god tid innan avresa. 

  • Kontanter

Beroende på vilket land du ska till så kan det också vara bra att ha med kontanter i landets valuta – detta eftersom inte alla länder har ett lika kontantfritt samhälle som Sverige. Det kan alltså vara bra att innan ta reda på i vilken utsträckning landet använder sig av kontanter innan du åker. 

Tips! Det finns kreditkort som har avgiftsfria kontantuttag i utlandet och i Sverige, vilket är mycket praktiskt om du behöver mer kontanter än tänkt från början. 

  • Munskydd 

Att ha med sig ett antal munskydd i resväskan och handbaggaget kan vara en god idé. Även om en hel del länder inte kräver munskydd i samma utsträckning längre så är det mer en regel än ett undantag under själva flygresan. För att veta vad som gäller när du landat så är det bäst att ta reda på de lokala restriktionerna innan avfärd. Men oroa dig inte – det finns alltid munskydd att köpa på plats om du skulle glömma! 

Har du checkat av allt på listan? Då är du rese-redo!

Med pass, vaccinbevis, reseförsäkring och väskan packad så är du redo att ge dig ut på resan. Väl på plats – se till att smörja in dig med solkräm och att dricka mycket vatten. Sedan är det bara att njuta av semestern! 

Lozan är en kunnig och engagerad skribent som har varit en del av Kreditkort.com sedan början av 2023. Hennes stora intresse och kunskap om kreditkort och finansiella tjänster har gjort henne till en viktig medlem inom vårt team.

Senast uppdaterad May 10, 2023