Här finns all information du kan tänkas vilja veta om Bunq och deras debitkort. Vi hjälper även dig att jämföra och välja ut det bästa kortet från Bunq utefter dina förutsättningar.
Bunq är ett väldigt nytt fenomen i Sverige och som endast gett ut sina debitkort i vårt avlånga land i några få månader. Även om de har ett banktillstånd så är de väldigt nischade. De är helt och hållet en mobilbank, de har alltså inga fysiska kontor. Vidare så erbjuder de endast tre olika varianter av bankkonton med tillhörande debitkort. Det kör alltså ett liknande upplägg som Revolut och N26 gör i Sverige idag.
Deras bankkonto kommer som sagt i tre olika versioner, Bunq easyGreen och Bunq easyMoney.
Bunq grundades 2012 i Tyskland av Ali Niknam, med målet att ändra den traditionella bank industrin. År 2014 fick Bunq sin banklicens av Tysklands centralbank (DNB) och var då den första europeiska banklicensen som gavs ut på 35 år.
Den första betaversionen av Bunq-plattformen lanserades 2015 och endast 1000 användare kunde köpa sig in i testet. Senare samma år lanserades Bunq för allmänheten men endast i Tyskland. Spolar vi fram några år till oktober 2019 så hamnar man vid tidpunkten för Sverige releasen. Bunq har alltså endast funnits här sedan oktober. Det är därför inte så konstigt att Bunq är relativt okänt för den icke-insatte i kreditkort och debitkort.
Som vi kort var inne på så är har Bunq tre olika bankkonton med tillhörande debitkort. Det går inte att få ett bankkonto hos Bunq utan att också få ett av deras kort och vice versa. Bunq har något för de flesta, även om man inte vill betala en enda krona.
Det som dock gör att Bunq skiljer sig från exempelvis Revolut eller N26 är deras bankkontons förmåner. Deras kort har inte de typiska förmånerna som lounge-access eller concierge service. Istället så är Bunqs stolthet deras app och alla funktioner däri. Vilket som är det bästa kortet beror helt på hur dina användningsvanor ser ut och vad du förväntar dig att få ut av äga ett Bunq-kort.
Det är framför allt smidigheten, hantering av olika valutor (och lite förmåner givetvis) som man betalar för. Mer information om appen finner du nedan.
Bunq easyMoney delar många likheter med Bunq easyTravel men detta kortet är inte alls lika reseinriktat. Kortet kommer med fria uttag och har inte heller ett valutapåslag. Kortet kan kopplas till Google- eller Apple Pay och en årsavgift betalas aldrig för kortet. Detta är ett utmärkt kort att använda då man handlar utomlands, däremot bör man använda ett annat kort för att betala själva resan då försäkring saknas.
EasyGreen är det absolut lyxigaste Bunq har att erbjuda. Det är ett premiumkort som sticker ut ur mängden tack vare dess klimatfokus. Namnet easyGreen kommer från att för varje 1000 kr du spenderar med kortet så planterar Bunq ett nytt träd. Vidare så är kortet helt i metall vilket gör kortet än lite mer miljövänligt. Det gör också att kortet har en väldigt exklusiv känsla.
Trots miljö-nischen så har kortet alla typiska premiumförmåner man kan förvänta sig. Med kortet har man alltid fri valutaväxling och 10 kostnadsfria globala kontantuttag om året. Det ingår också köpförsäkring och förlängd garanti.
Vidare så har man också tillgång till exakt alla funktioner i appen så som:
I easyGreen ingår också alla förmåner och app-funktioner man finner i kontoplanen “easyGreen”.
Som vi nämnt så är Bunq en helt digital bank vilket innebär att allt sker via deras app (hemsidan går också bra). Appen finns självfallet att ladda ned kostnadsfritt till både iOS och Android. Många av de funktioner man finner i Bunq-appen finner man även hos deras konkurrenter som Revolut och N26. Använder man någon av deras appar idag kommer man känna igen sig även i Bunq-appen.
Då det är många och även flera nischade funktioner så kommer vi inte nämna varenda en här. Vi kommer istället lista de största funktionerna samt lite kort info om hur dessa fungerar.
En given funktion men en viktig sådan. Att skicka och ta emot pengar via appen är både snabbt och enkelt. Euro är det som gäller i Bunq och att skicka pengar inrikes eller internationellt är helt upp till dig.
Ditt konto kan laddas upp på flera olika sätt så som banköverföring eller kreditkortsöverföring.
Alla kort från Bunq kan kopplas till antingen Apple Pay eller Google Pay. På så sätt kan man lämna det fysiska kortet hemma och behöver endast ha med sig telefonen eller sin smartwatch.
Automatiskt sparande innebär att du själv kan sätta så att det vid varje köp förs över exempelvis 1, 5 eller 10 kronor till ditt sparkonto. På så sätt har du ett konstant sparande utan att aktivt behöva göra överföringar.
Om man exempelvis är på semester med en grupp vänner kan det vara väldigt fördelaktigt att dela lika på alla utgifter. Bunq har då en funktion för detta i appen som heter “Group expenses”. Alla behöver givetvis ha ett Bunq-konto men man kan då starta en “Slice Group”. Alla deltagarnas kortutgifter spåras sedan i gruppen.
På så sätt kan man undvika tjafs och vem som betalade för vad och det blir enkelt att hålla koll på vem som betalat mer än någon annan.
Funktionerna ovan är som sagt bara ett urval. Vidare finns det också funktioner för dig som driver företag, hanterar fakturor med moms och mycket, mycket mer. Vill man veta exakt alla funktioner som finns i Bunq-appen hittar man denna information på deras hemsida.
Lozan är en kunnig och engagerad skribent som har varit en del av Kreditkort.com sedan början av 2023. Hennes stora intresse och kunskap om kreditkort och finansiella tjänster har gjort henne till en viktig medlem inom vårt team.